Twentse verzetskist bron voor theatervoorstelling

Zwolle – De komende twee weken zullen verschillende klassen de tentoonstelling Oorlog in beeld, Zwolle ’40-’45 komen bezoeken in het Historisch Centrum Overijssel. Naast de educatieve les konden scholen zich opgeven om de theatervoorstelling Hardhout bij te wonen.

twentse_verzetskist_wo2.jpg 

Samenwerking Bedrijvingsfestival en ArtEZ studenten
Bevrijdingsfestival Overijssel biedt bij de expositie deze theatervoorstelling aan. De 4e jaars studenten Josje Eijkenboom en Robin Kisjes van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten stuitten tijdens hun onderzoek naar Zwolle in oorlogstijd op een kistje vol met papieren. Dit kistje werd een inspiratiebron voor de voorstelling Hardhout. Deze gaat over thema’s als democratie, vrijheid, oorlog en gemis. Een prachtige aanvulling op de tentoonstelling Oorlog in beeld, Zwolle ’40-‘45 waarin het kistje te zien is.

Twentse verzetskist: een topstuk in het archief

Het kistje is één van de topstukken uit de collectie-Tweede Wereldoorlog van het HCO. Je ziet nog de gaatjes waar houtwormen zich tegoed hebben gedaan aan het hout. Vochtplekken zijn duidelijk zichtbaar. Niet verwonderlijk, als je je realiseert dat dit kistje zo’n vijftig jaar onder de grond gelegen heeft. De kist is gevuld door leden van een Twentse verzetsgroep onder leiding van meneer en mevrouw Te Riet. Dit echtpaar vreesde verraad, en wilde alle bewijsmateriaal dat naar hen wees veiligstellen. Het kistje stopten zij onder de grond, in de fundamenten van hun tuinhuisje. Verraad bleef uit, het echtpaar overleefde de oorlog. Ze hebben het na de bevrijding niet opgegraven. Pas na vijftig jaar, toen een nieuwe bewoonster het huis verbouwde en in de tuin op het kistje stuitte, kwam deze geschiedenis weer naar boven. In 2001 is het geschonken aan het HCO.Het kistje staat tentoongesteld in de expositie.
Meer over dit topstuk is te lezen op de website van het HCO.

Expositie

De expositie Oorlog in beeld, Zwolle in ’40 – ’45 is t/m 20 juni te zien in onze Geschiedenishal. Toegang is gratis. Lessen bij de expo
Speciaal voor de bovenbouw van het primair onderwijs verzorgt het HCO lessen bij de tentoonstelling. Er is lesmateriaal ontwikkeld waarmee leerlingen op een speelse manier de tentoonstelling kunnen bekijken. Deze les wordt begeleid door een educatief medewerker. Een bezoek met de klas kost €20,- en duurt circa een uur.
Wilt u met uw klas langskomen? 
Meld u zich dan aan via educatie@historischcentrumoverijssel.nl.

Artikel delen:

Reageer