Voorlichtingsavond over diabetes in de bibliotheek

In het Gezondheidinformatiepunt (GIP) van Bibliotheek Zwolle liggen vanaf 1 september gratis folders over diabetes voor iedereen klaar. Op dinsdag 25 september wordt er in de Statenzaal van de centrale bibliotheek in Zwolle een voorlichtingsavond over diabetes gegeven. Een diëtist van Icare vertelt meer over gezonde voeding bij diabetes en een ervaringsdeskundige van de Nederlandse Diabetes Vereniging ontrafelt de zin en de onzin rondom diabetes.

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september kan iedereen zich laten testen. De test wordt gedaan door ervaringsdeskundigen van DVN die bevoegd zijn om te prikken. Men kan tussen 11.00 uur en 12.30 uur terecht en tussen 13.00 uur en 14.30 uur op beide dagen in de centrale bibliotheek. Hou rekening met beperkte capaciteit! Deze actie is een samenwerking van het GIP, DVN afdeling Zwolle en de firma Bayer.

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de patiënt teveel glucose (suiker) in het bloed heeft. De glucose komt via voedsel in het bloed. De koolhydraten uit het voedsel worden in het lichaam omgezet in glucose en het bloed voert deze glucose naar alle cellen in het lichaam. De cellen gebruiken de glucose als brandstof. Insuline is een soort sleutel om de brandstof glucose in de cellen te krijgen. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op de insuline. En daar gaat het mis. Er ontstaan klachten, omdat de glucose werkeloos blijft rondzweven in het lichaam en de cellen te weinig brandstof hebben. Er zijn twee types diabetes. Mensen met type 1 zullen ter behandeling insuline moeten gaan spuiten omdat het lichaam die zelf niet meer aanmaakt. Mensen met type 2 zullen, als een dieet niet voldoende helpt, tabletten moeten slikken of insuline moeten gaan spuiten om de bloedglucose verlagen. Ook is een combinatie mogelijk. Ook bewegen is erg belangrijk: hoe meer u beweegt, hoe beter de insuline kan werken. Bewegen, afvallen en een dieet zijn vaak de eerste stappen in de behandeling van mensen met diabetes.

Het GIP is te vinden op de begane grond van de Centrale Bibliotheek aan de Diezerstraat. Kaarten voor de informatieavond kosten 3 euro en voor houders van een all-inpas 2 euro. De avond begint om 19.30 uur, tot 21.30 uur en is ook voor minder validen toegankelijk. Kaartverkoop op de avond zelf en vanaf 18 september bij de receptie.

Artikel delen:

Reageer