CU, PvdA, VVD en D66 vormen college in Zwolle

Zwolle – De ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD willen in Zwolle met elkaar een college van burgemeester en wethouders vormen. De ChristenUnie, sinds de laatste verkiezingen de grootste partij in Zwolle, volgt daarmee het advies van informateur Herman Sietsma. HIER vindt u het hele informatieverslag!

 

In zijn informatieverslag beargumenteert Sietsma dat de ChristenUnie, PvdA, D66, VVD en de SP genoeg draagvlak in de Zwolse samenleving hebben om in een college plaats te nemen. Volgens de informateur is de kans op een stabiel en daadkrachtig college het grootst als de ChristenUnie met de PvdA, D66 en VVD een programma voor de stad opstelt. Dat advies geeft Sietsma met name vanwege de inhoudelijke prioriteiten van de verschillende partijen. Hij schrijft in zijn verslag: “Er is specifiek aandacht besteed aan de balans tussen sociaal en fysiek domein en aan de richting voor de invulling van de noodzakelijke bezuinigingen. Naar mijn inzicht is er met deze vier partijen de grootste kans op een succesvolle programmatische samenwerking.” Sietsma concludeert op basis van zijn gesprekken met alle partijen dat het college opnieuw moet bestaan uit vijf wethouders – en dus niet minder -, onder meer met het oog op de decentralisaties, waardoor de gemeente meer taken krijgt.  De SP is zeer teleurgesteld .

 

Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie, geeft aan het advies van informateur Sietsma op te willen volgen en wil daar zo snel mogelijk mee aan de slag. “De verwachting is dat het samenstellen van een goed collegeprogramma een aantal weken in beslag neemt.” 

  

Artikel delen:
Reacties 33
 1. Toch een bijzonder combi.
  Vooral dat de VVD er in zit, verbaast me enorm. Niet verwacht (en ook niet gehoopt).
  Benieuwd welke partij nu kiezersbedrog gaat plegen.

  Ik meen me namelijk te herinneren dat zowel VVD als D66 beide liberaal zijn, en ook beide voorstander van de koopzondagen (VVD wilde zelfs alle zondagen veranderen in koopzondagen!).

  Lijkt me toch niet helemaal te stroken met de insteek van de ChristenUnie de afgelopen verkiezingscampagne (een duidelijk tegengeluid).

  We zullen het gaan zien de komende tijd.

  Gr Sonja

 2. Van harte gefeliciteerd met deze stap CU, PvdA, VVD en D66. Benieuwd welke stappen er genomen gaat worden.

  Dat punt van die koopzondagen, tjonge jonge, wat maken mensen zich er toch druk om. Voor velen zal het een religieuze kwestie zijn, maar gelukkig heeft dit niets met geloven te maken. Dat het goed is voor de mens om een dag rust te nemen in de week dat mag wel duidelijk zijn. Of dit nu op een zondag is of op een maandag het zou mij niet veel uit maken. Dat dit het meest makkelijk te reguleren is in deze drukke maatschappij op de zondag, daar kan ik dan wel weer goed in komen. Het is goed voor de mens om te rusten en gelukkig wil de CU daar voor staan. En uiteindelijk is het natuurlijk aan ieder mens zelf om prioriteit te geven aan rusten of werken.

  Ik wens de partijen veel succes bij het formatieproces, wetende dat er compromissen gemaakt moeten worden. Gelukkig, want daarvoor leven we in een democratie!

 3. Sonja ik deel je mening helemaal ben ook verbaast dat de CU de VVD mee laat doen in het college van deze gemeente .Het zal het CU denk ik de komende tijd nog gaan opbreken als er knopen doorgehakt moeten worden bij bepaalde zaken.

 4. Beoogd wethouder Jan Brink (D66) op Twitter:

  “Zie uit naar samenwerking met CU, PvdA en VVD en de andere partijen. Samenwerking, verbinding en ruimte voor initiatieven zijn de sleutel”

 5. Fractievoorzitter van Swollwacht, William Dogger:

  “teleurgesteld in de rechtse coalitiekeuze en dat SP geen kans heeft gekregen! College kan rekenen op zeer stevige oppositie!”

 6. Chapeau William Dogger, de rest moet zich schamen voor dit kiezersbedrog.
  Mooie achterbakse streek van onze sociaal bevlogen christenbroeders.

 7. Wat een gezeur over kiezersbedrog!
  Als je gaat kijken naar het aantal mensen wat op de 5 genoemde partijen heeft gestemd, dan zie je dat van die 5 de SP de minste stemmen heeft gehad.

  CU: 10478 stemmen
  PVDA: 8141 stemmen
  D66: 7781 stemmen
  VVD: 6646 stemmen
  SP: 6612 stemmen

 8. Bericht door P. Pectief, op 8 april 2014 18:02
  In een eerdere discussie over de vorming van een nieuw college heb ik een lans gebroken voor een coalitie met een zo klein mogelijke meerderheid. Kort gesteld is de achterliggende gedachte om het evenwicht tussen meerderheidsvertegenwoordigers en oppositie in de raad zoveel mogelijk te garanderen en daarmee de democratische controle te optimaliseren. Zondag j.l. in Buitenhof ging Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie in Leiden, een stap verder. Hij hield een pleidooi voor een minderheidskabinet (ik vertaal dit gemakshalve in een minderheidscollege). Waarom? Hij stelt dat een goede democratische besluitvorming een gebalanceerde afweging is tussen daadkracht, kwaliteit en draagkracht. Een minderheidskabinet (college) heeft minder daadkracht, maar zo betoogde hij, wint aan kwaliteit (in de besluitvorming) en draagkracht. Dat eindresultaat is in het belang van iedereen.

  In Zwolle helaas weer niet: gemiste kans.

 9. Daadkracht en continuïteit zijn de begrippen die bij herhaling genoemd worden in het informatieverslag.
  Conclusie 1: we deden een plas en alles bleef zoals het was.
  Conclusie 2: de oppositie decimeren en het democratisch proces zoveel mogelijk frustreren.
  Verder geen woord over de keuze om SP uit te sluiten.

 10. Wat een bijzondere reacties weer. Alsof de agenda van de CU zich alleen tot koopzondagen beperkt. Volgens mij een partij die met zijn tijd mee gaat. Daarom dus ook niet zo vreemd dat voor deze basis gekozen wordt. Wellicht dat de gedachte over christelijke partijen nog gebaseerd zijn op 50 jaar terug. M.a.w. wie gaat niet met z’n tijd mee.

 11. Ik lees in het informatieverslag dat ‘de balans tussen sociaal en fysiek domein alsmede de richting van de noodzakelijke bezuinigingen’ het belangrijkste motief is van Sietsma om te adviseren tot een coalitie van CU, PvdA, VVD en D66.
  Zelf vind ik dat Zwolle de afgelopen 4 jaar in grote lijnen een goed bestuur heeft gehad. Continuïteit vind ik dan ook prima.

 12. Verbazingwekkend is ook dat D’66 genoegen neemt met de rol van invaller voor het CDA. De kans dat ze daarmee nieuw elan aan de ingeslapen en mechanische bestuurlijke cultuur kunnen geven is daarmee klein. Met een 3-partijen coalitie had de stem van de grootste winnaar duidelijker kunnen doorklinken.

 13. In Dordrecht gaat de CU ook besturen en krijgt men ook 52 koopzondagen..

  .ook in Zwolle.?..met de CU op naar de wekelijkse koopzondag…. Waarom niet!

 14. De koopzondagvrijheid partijen zijn zometeen stevig in de meerderheid. Bij deze coalitie is invoering van de wekelijkse koopzondag dichtbij.

 15. Kan prima op zondag zijn de kerken ook los dan kunnen de winkels ook los iedereen verkoopt zijn product op zondag als het nou god is of wat anders

 16. Het schijnt dat er nu al veel meer dan 140 burgemeesters eens zijn over het kinderpardon….waar blijft Meijer in deze. Kom op HJ… kleur bekennen. Je bent lang niet de enige VVD-burgemeester die omhoog zit met deze netelige kwestie!

Reageer