Nederlandse Schot voor vakantiedialyse in Isala

Zwolle – Drie keer per week moeten dialyseren hoeft geen belemmering te zijn om op vakantie te gaan. Afgelopen twee weken dialyseerde Jan de Vries (78), professor in de alternatieve geneeskunde in Schotland, bij Isala. ‘Een koninklijke behandeling hier.’

vakantiedialyse.jpg

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Vries oorspronkelijk uit Nederland en wel uit Kampen. Onder meer een familiefeest maakte dat hij de oversteek naar Nederland wilde maken. Het is de eerste keer dat hij kennismaakt met vakantiedialyse. ‘Ik vond het best spannend, ook omdat ik mij op de boot niet zo lekker voelde. Maar ik moet zeggen ze zijn geweldig hier. De zorg is efficiënt, de begeleiding is goed en ze zijn hier zo vriendelijk. De verpleegkundigen luisteren naar mij en doen echt hun best om het mij naar de zin te maken. Ik voel mij ontzettend goed.’ Het is niet dat meneer de Vries ontevreden is over de zorg die hij in Schotland krijgt. ‘Absoluut niet, maar ik vind het hier veel persoonlijker. Dat valt mij positief op. Ik ben onder de indruk.’

 

Dokter Kolff

De professor dialyseert nu bijna een jaar. ‘Ik had een blaasontsteking en daar was ik heel erg ziek van. Mijn kleindochters, allebei arts, zeiden dat ik naar het ziekenhuis moest. En daar werd uiteindelijk duidelijk dat mijn nieren het nauwelijks nog deden. Maar wat bijzonder is, is dat dokter Kolff (red. de uitvinder van de nierdialyse) mijn moeder tijdens een bezoek in het ziekenhuis in Kampen had verteld dat ik later problemen zou krijgen met mijn nieren. Ik was toen zeven, maar zijn voorspelling klopte dus.’ Toen de vakantiedialyse voor Jan de Vries was aangevraagd, kon hij kiezen uit Utrecht en Zwolle. ‘Omdat ik nog een huis heb in Kampen, was Zwolle natuurlijk mijn eerste keus. Wat een prachtig mooi ziekenhuis. Ik ga hier graag nog een keer naar toe.’

 

Bekend gezicht

In Engeland is Jan de Vries een bekend gezicht. Op televisie, in kranten en hij schreef ruim vijftig boeken over alternatieve geneeswijzen. ‘Ik ben bekend van het samenbrengen van de conventionele en complementaire geneeskunde’, zeg ik altijd maar. Ook werkte hij samen met televisiepresentator  Gloria Hunniford in een tweewekelijks programma op de BBC.

 

Vakantiecommissie

Vorig jaar dialyseerden 31 patiënten bij Isala die in de regio Zwolle op vakantie waren. Lastig is dat vanwege het gevaar van MRSA besmetting de patiënten soms eerst in isolatie hun dialyse krijgen of pas aan het einde van de dag geholpen kunnen worden. Een verzoek voor vakantiedialyse komt binnen bij de vakantiecommissie. Zij leggen het verzoek voor aan één van de nefrologen omdat het medisch wel verantwoord moet zijn. Bijna altijd wordt de aanvraag goedgekeurd. Vervolgens is er overleg met de patiënt over het meest geschikte moment.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Hilarisch; “professor in de alternatieve geneeskunde moet gedialyseerd worden.” Duidelijker wordt het niet, er is maar één soort geneeskunde en dat is geneeskunde die bewezen werkt. Dankzij die laatste soort leeft deze man gewoon verder ondanks ernstige nier- en blaasproblemen.

  2. Tja, “…die bewezen werkt…” Als je tegenwoordig die onderzoeken ziet op basis waarvan een medicijn toegelaten wordt zie je dat ze bijna altijd gedaan zijn in opdracht van en betaald door de farmaceutische industrie.
    Ik weet niet of de bewijzen die daar uit komen altijd wel echt de toets der kritiek kunnen doorstaan.
    Een zwart-wit vergelijking lijkt me niet op zijn plaats.

    Overigens, ik zelf ben ook al een dagje te gast in dit ziekenhuis geweest en ben het met dit stukje eens. Een prachtig ziekenhuis met prima personeel waar je je thuis en op je gemak voelt. Goeie reclame voor onze stad.

  3. Bernard, je laatste stukje ben ik het zeker mee eens. De vergelijking die je maakt in je beginzin snijdt echter geen hout, als er problemen of onregelmatigheden zijn met A, zegt dat niets over de werkzaamheid of efficiëntie van B. Nierdialyse die het leven verlengt van honderdduizenden is het resultaat van gedegen wetenschappelijk onderzoek. Zogenaamde alternatieve geneeswijze is tot op heden niet met iets dergelijks gekomen.

Reageer