Veilig sporten na hartoperatie

Door Redactie

Zwolle – Veilig sporten na een hartoperatie kan bij de Zwolse club ‘Hart in beweging Zwolle en omgeving’. De leden hebben onlangs van het Zwolse fonds De Gasthuizen een financiële bijdrage ontvangen, waarmee ze nieuwe sport- en spelmaterialen hebben aangeschaft.

0314_eva0035_piet_knaapen_hart_in_beweging.jpg
Foto: Eva Posthuma

Verdeeld over vier groepen komen in totaal zestig Zwolse hartpatiënten wekelijks samen om te sporten aan de Van Hille Gaerthstraat in Zwolle. Het doel is om op een verantwoorde manier in vorm te blijven. Professionele fysiotherapeuten, die zijn gespecialiseerd in de fysieke gevolgen van hart- en vaatziekten, begeleiden de sportieve activiteiten. “Wat we doen verschilt per week en per groep. Wat onze groep bijvoorbeeld geregeld doet, is na een uitgebreide warming up een potje volleyballen”, zegt deelnemer Piet Knaapen. (foto)  “Een speciale sportgelegenheid is voor deze doelgroep medisch gezien niet noodzakelijk, maar als het gaat om veiligheidsgevoel toch wel heel wenselijk”, zegt Knaapen, zelf ook hartpatiënt.

“Weer beginnen met sporten na een periode van operaties en revalidatie, kan best spannend zijn. Toch wil je het doen, want je weet dat met een goede conditie de kans op herhaling van de hartklachten kleiner is. Ga je dan in je eentje hardlopen of zelfstandig fitnessen op een sportschool, dan is er niemand die over je schouder meekijkt om te zien of je verantwoord aan het bewegen bent. Worden we hier te fanatiek of zijn we juist te voorzichtig, dan geeft de fysiotherapeut dat aan. Zo leer je vertrouwen op je lichaam.” Het lotgenotencontact vormt ook een belangrijk aspect van de wekelijkse trainingen. “We hebben allemaal een vergelijkbaar proces doorgemaakt. We wisselen ervaringen uit en steunen elkaar wanneer dat nodig is. We hebben bijvoorbeeld een ‘lief- en leedpotje’, daarmee kopen we een bloemetje of een fruitmand voor leden die een operatie hebben gehad of bij wie de gezondheid even tegenzit.” Voor grote investeringen heeft de club geen financiële reserve en zijn ze afhankelijk van donateurs en fondsen. De Gasthuizen kende de sportievelingen eind 2013 daarom 750 euro toe om sport- en spelmaterialen aan te schaffen. Dat is inmiddels gebeurd. “We waren echt toe aan nieuwe materialen”, zegt Knaapen. “We hebben onder meer badmintonrackets, pionnen en volleyballen aangeschaft.” ‘Hart in beweging’ kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Veilig sporten na hartoperatie”

Reacties zijn gesloten.