CU wil Ed Anker als tweede wethouder

Zwolle – De ChristenUnie heeft Ed Anker gevraagd wethouder te worden in Zwolle. Anker, voormalig Tweede Kamerlid en momenteel wethouder in Almere, zegt die uitnodiging met veel plezier aan te nemen. Ed Anker is daarmee de beoogde tweede ChristenUnie-wethouder naast huidig wethouder Filip van As.
 
ed_anker_3.jpg  
 
Vorige week adviseerde informateur Herman Sietsma om opnieuw een college met vijf wethouders aan te stellen. “Gelet op de numerieke verhoudingen in de raad wordt een tweetal wethouders voor de ChristenUnie door alle fracties logisch geacht,” schreef hij.  De ChristenUnie denkt met Ed Anker een wethouderskandidaat te hebben gevonden die past bij de Zwolse politiek en de actieve beweging die de ChristenUnie in de stad vormt. Hij heeft volgens de ChristenUnie-fractie sterke verbindende eigenschappen. Anker onderscheidde zich als wethouder in Almere door voortdurend in contact te staan met inwoners en organisaties in de stad.

De beoogd wethouder hoopt binnenkort met zijn familie naar Zwolle te verhuizen om zich voor langere tijd te vestigen in de omgeving waar zijn vrouw opgroeide. Fractievoorzitter Gerdien Rots: “Ed Anker is sprankelend en vernieuwend. Hij heeft bijvoorbeeld veel ideeën over het betrekken van burgers bij de politiek. Tegelijkertijd brengt hij grootstedelijke ervaring met zich mee. Die kennis en ervaring zijn belangrijk in een tijd waarin er veel op gemeenten af komt.” De ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD gebruiken de komende weken om een stabiel en daadkrachtig college en collegeprogramma te vormen.

Artikel delen:
Reacties 36
 1. “Tegelijkertijd brengt hij grootstedelijke ervaring met zich mee”.
  Welke ervaring hebben wij dan? Van een dorp?

  @mariane. De kiezer heeft het zo gewild.

 2. Wat een onzin om nu weer iemand van buiten hier naartoe te halen voor een wethoudersplaats laat die vent daar zitten in lelystad.Of heeft meneer daar soms problemen .De CU hier heeft toch genoeg capabele mensen hier die de stad Zwolle kennen.Haal dan maar John van Boven terug voor de wethouders ambt die man weet tenminste veel van Zwolle

 3. Interessant, meneer weet ook reiskosten te declaren en wenst in principe niet in de stad van zijn wethouderschap te wonen. Alleen als er een tweede termijn gaat komen. Jaja, zo lusten we ze wel hier in Zwolle 😮

  Quote:

  Wethouders Ed Anker en Henk Mulder hebben gezamenlijk 135.706 euro aan reiskosten gemaakt. Dat blijkt uit cijfers die de PVV heeft opgevraagd.

  Wethouders Ed Anker en Henk Mulder wonen niet in Almere en moeten daarom heen en weer reizen. Beide wethouders hebben een ontheffing voor het ingezetenschap. Wethouder Mulder reist daarom op en neer tussen Leeuwarden en Almere. Dit kostte tussen eind maart 2013 tot en met eind december dat zelfde jaar 49.695 euro.

  Wethouder Ed Anker moet vanuit zijn woonplaats Den Haag naar Almere komen. Dit kostte in de periode van 1 mei 2012 tot 31 december 86.011 euro. De PVV heeft al eerder de reiskosten van wethouder Ed Anker opgevraagd. Van 1 mei 2012 tot en met 18 april 2013 waren de woon-werkverkeer kosten 42.500 euro.

  Beide wethouders hebben aangegeven naar Almere te verhuizen als zij voor een tweede termijn worden aangesteld als wethouder.

 4. Wat een geld die reiskosten 😮 Wat brengt hij in rekening dan 10 euro de kilometer >:(

  En nu nog verder werken, nee reden om hem daar in Den Haag te laten zitten 😉

 5. Die snelle treinverbinding ligt er in ieder geval. OV-jaarmarkt dan maar? Dat loopt niet snel in de ton.
  Maar dit geheel terzijde. Het CU Zwolle heeft dus zelf geen kanjers in huis dat ze buitenhuis gaat shoppen? Het voelt bijna als kiezersbedrog.

 6. De christen unie is al niets beter dan de rest van de partijen. Vooral veel geld van de burgers over de balk smijten. Zoek gewoon iemand uit zwolle. Waarom wordt Gerdien Rots zelf geen wethouder??

 7. Laat die gladjanes maar in Almere blijven. Als CU niemand in Zwolle kan vinden zijn andere partijen eerst aan de beurt lijkt mij.

 8. Ik begrijp de onrust niet helemaal. In het persbericht staat: “De beoogd wethouder hoopt binnenkort met zijn familie naar Zwolle te verhuizen om zich voor langere tijd te vestigen in de omgeving waar zijn vrouw opgroeide.” Zoals dat gebruikelijk is, dus.

  Voor wat betreft zijn tijd in Almere: Ed Anker is daar tussentijds aangesteld om de rest van de collegeperiode als wethouder te werken. Vooraf zijn over die korte tijd duidelijke afspraken gemaakt, waarbij de gezinssituatie van Ed Anker één van de afwegingen was. Mocht zijn aanstelling langer dan ‘tijdelijk’ blijken, dan zou hij alsnog naar Almere verhuizen (wonen in de stad waar je wethouder bent is immers de standaard, daar moet je alleen in uitzonderlijke gevallen van afwijken).

  Overigens werd er in de tijd dat hij op en neer reisde 1 fte bezuinigd op ondersteuning, wat de reiskosten vereffent. Die afspraken zijn keurig nageleefd.

  Tot slot snijdt de classificatie ‘graaier’ mijns inziens al helemaal geen hout: het geld dat is uitgegeven voor zijn reiskosten is immers niet in Ankers portemonnee beland, maar is door de gemeente Almere uitgegeven aan… reiskosten.

  Misschien is het goed om ook dit even te lezen. Daar staat alles wat uitgebreider toegelicht.

  Ik hoop hiermee wat onduidelijkheid weg te nemen.

 9. Wethouder Ed Anker moet vanuit zijn woonplaats Den Haag naar Almere komen. Dit kostte in de periode van 1 mei 2012 tot 31 december 86.011 euro.

  Wat vliegt die man??

 10. Er werd dus een ondersteunend personeel lid ontslagen om zijn reiskosten te kunnen betalen . zeer zeer hoge reiskosten van tienduizenden euros en johannes loopt dat hier recht te praten …. >:( ??

 11. Johannes heeft ook een link met CU,vandaar dat hij het opneemt voor Anker.

  En dan nog die 50k per jaar aan reiskosten vindt ik erg veel en was niet nodig geweest.

  Waarom heeft CU niet iemand uit Zwolle genomen ???

 12. Wat een decadent gedoe om van taxi’s en chauffeurs gebruik te maken. Wie denkt hij wel niet dat hij is…?? Wij Zwollenaren trappen hier niet in hoor!

 13. laat de CU de reiskosten zelf betalen van Anker straks uit hun eigen kas en niet uit het gemeenschapsgeld .Schandalig zoals ook deze partij zijn kiezers voor de gek houd.Als ze anker voor de verkiezingen op het oog hadden om als wethouder hier te willen hadden ze hem op de lijst moeten plaatsen.Gerdien Rots was voor de tv er nog op uit om een prijs binnen te halen rond de verkiezingen en dat heeft ze verloren ,En nu laat ze wel blijken dat er ook bij de CU geen eerlijk spelletje wordt gespeeld met hun kiezers

 14. Ik vind de uitleg via de link die Johannes gaf wel acceptabel. Daar wordt ook de herkomst van het bedrag toegelicht.
  http://almere.christenunie.nl/k/n27978/news/view/626468/513901/reactie-op-berichtgeving-over-woon-werkverkeer-kosten-wethouder-ed-anker.html
  Lees dit in elk geval even voordat je oordeelt.

  Het blijft een hoop geld, maar ik heb de indruk dat er goed over nagedacht is. Omdat het in Almere een tijdelijke invulling betrof snap ik dat iemand daarvoor niet makkelijk verhuist.
  Mooi dat hij nu in elk geval wel naar Zwolle gaat verhuizen, heen en weer blijven reizen vanuit Den Haag zou niet goed zijn. Van harte welkom, wat mij betreft!

 15. Bericht door Johannes de Vries, op 15 april 2014 22:19
  Ik begrijp de onrust niet helemaal. In het persbericht staat: “De beoogd wethouder hoopt binnenkort met zijn familie naar Zwolle te verhuizen om zich voor langere tijd te vestigen in de omgeving waar zijn vrouw opgroeide.” Zoals dat gebruikelijk is, dus.

  Misschien kan zijn vrouw hier wethouder worden dan; binding met de omgeving immers. Kan Ed het huishouden doen en de kinderen groot brengen.

 16. >:( dit is geld van de gemeenschap. Weer een wethouder met z’n kont op het pluche achter in een auto. Geld dat de gemeente nu niet kan besteden aan de bestrijding van armoede etc. Gemeente schaam je. Is er nou geen capabel alternatief in de gemeente te vinden. Hoezo vertrouwen kwijt in de politiek.

Reageer