GH Zwolle gaat verder als Viaa

Zwolle – De Gereformeerde Hogeschool in Zwolle krijgt per september 2014 een nieuwe naam: Viaa. De naam verwijst naar ‘levend water’, een beeld uit de Bijbel voor de liefde van God. De hogeschool wil met de naam Viaa duidelijker verwijzen naar haar missie: geloven in je werk.

 

bew_dsc_9856_k.jpg 

 

“Als je gelooft in je werk ben je als levend water voor de mensen om je heen”, aldus Jacob Schaap, voorzitter van het college van bestuur, tijdens de bekendmaking van de nieuwe naam van de hogeschool. Viaa is een samentrekking van de woorden vie (leven) en aa (aqua). Schaap: “Viaa betekent dus letterlijk ‘levend water’, waar Jezus in de Bijbel over spreekt: ‘Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft’ (Johannes 7 vers 38).” Viaa is verbonden met de stad Zwolle. De naam voert terug naar de Zwolse Aa, een stroom die vroeger vanuit park De Wezenlanden, naast het gebouw van de hogeschool, door het centrum van Zwolle liep. De Aa was een belangrijke ‘levensader’ voor Zwolle. De Zwolse wijk de Aa-landen en recreatieplas de Wijde Aa verwijzen nog altijd naar het vroegere riviertje de Aa.

De GH zal in de periode april tot en met augustus de overgang naar Viaa vormgeven. Na de zomervakantie volgt het officiële moment waarop afscheid wordt genomen van de oude naam en de nieuwe naam Viaa officieel gevoerd wordt. Geïnteresseerden kunnen op www.gh.nl/viaa meer informatie vinden over de achtergrond van de nieuwe naam Viaa.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Hmm, jammer. Als je Gereformeerde Hogeschool zegt, weet je wel waar je aan toe bent. Met VIAA is dat hokus-pokus-wat-is-dat-nu-weer?

 2. @Tsja… U heeft zich kennelijk nog niet verdiept in de cijfers van best presterende hogescholen, opleidingen, e.d. dunkt me zo!

  Op het gebied van onderwijs (breed) mag Zwolle dankbaar zijn de beste binnen haar gemeentegrenzen te hebben; o.a. de GH (Viaa) en meters verderop de Katholieke PABO, en (o.a. = dus) meer…!

  Qua denominatie mag u het hokus-pokus vinden maar als het gaat om zorg, leveren deze scholen/opleidingen – bewezen – het beste in ons land.

  En of ‘Tsja’ in die zorg (bijvoorbeeld aan het ziekenhuisbed) daadwerkelijk iets merkt van die ‘hokus-pokus’ als het gaat om mensen die van deze (Viaa) opleiding komen, dat waag ik te betwijfelen! Zwolle mag trots zijn, ‘Tsja’ ook!

  De door u genoemde ‘hokus-pokus’ zou wellicht zomaar kunnen verdwijnen (als een soort van goocheltruc) door u te verdiepen in de achtergrond van de mensen die opgeleid worden op ‘Viaa’, u komt ze namelijk vroeg of laat tegen (zonder het te merken of juist door het te merken), ergens in de praktijk!

 3. @Tsja… dan heb ik volledig je reactie verkeerd geïnterpreteerd/gelezen, excuus daarvoor!

  Maar verder ben ik niet zo vaag hoor hierover… want GH of Viaa staat gewoon voor goed en kundig onderwijs met een christelijke (gereformeerde) insteek c.q. achtergrond! Het beste in ons land en zelfs al een aantal jaren lang!

  Maar nogmaals, niet kwaad bedoeld, dus excuus!

 4. VIAA is een naam met een diepere betekenis en ook vind het niet een verbetering t.o.v. ‘GH’, want dat staat inderdaad direct en meer voor duidelijkheid. ‘Tsja’ gaf het al aan!

  Kennelijk ‘moeten’ de Gereformeerden ook meedoen op het gebied van moderne naamgeving, onderliggende slogans, etc. Heb het zelf meegemaakt, al die onzin!

  Maar in termen van kwaliteit blijven ze hopelijk het zelfde, namelijk de beste!

 5. Excuus aanvaard Hanekamp. 🙂
  Ik verwacht ook niet dat de kwaliteit onder de naamsverandering zal leiden. Maar dat ook zij niet aan de verleiding van hedendaagse verleiding konden weerstaan is een teken van deze tijd. Just call me old fashioned.

 6. ik vind het over het algemeen toch al raar dat deze school zich voordoet als een gereformeerde school .De studenten zijn toch allemaal een pot nat of ze nou studeren op de gereformeerde hogeschool of een gewone .Buiten hun geloof om hebben ze dezelfde streken en voor bijbelse les moet je maar naar je kerk gaan.Verschillende geloven brengen al overal ellende op de wereld .

 7. Gh is een begrip.
  Helaas weinig begrip voor de naaste.
  Jaren gewerkt via via, netjes gedragen en aangepast.
  Maar als het erop aan komt mag je er niet vast werken omdat je niet gelooft!>:(

 8. Waarom moeten toch al die organisaties hun naam wijzigen?
  Nut en noodzaak ontgaat mij meestal en als je dan kijkt naar de kosten van een nieuwe huisstijl…..

  Iets doet me denken aan de Klaverblad reclame. “doe maar gewoon”

 9. Eerst waar ik aan dacht was een spelfout: Via(gr)a 😀 ;D

  Niet echt goed over nagedacht lijkt me. GH is een sterk merk, waarom veranderen naar Via(gr)a?

 10. geachte mijheer/mevrouw,

  De CGK van Amersfoort heeft een nieuwe scriba, dus nu ook een ander postadres.

  oud: Plantage 35, 3742 DM Baarn

  nieuw:
  de heer J.G. van Minnen
  Palladiostraat 6
  3822 VE Amersfoort

  mvg,
  B. van den Boom

Reageer