Fotoportretten ‘Jong belegen’ in Deltion College

Zwoille – Beeldend kunstenaar Berenice van Woerden maakte 39 fotoportretten van ontmoetingen tussen studenten en Zwolse ouderen. De portretten zijn tentoongesteld in het Deltion College. 
 
 jong_belegen_foto_berenice_van_woerden.jpg

Het project Jong belegen is een initiatief van het Deltion College in samenwerking met de Zwolse ouderenzorg en Berenice van Woerden. Studenten Agogisch werk en Zwolse ouderen hadden in een periode van drie maanden een aantal ontmoetingen met elkaar. Het doel was om elkaars leefwereld te leren kennen. Beeldend kunstenaar Berenice van Woerden maakte portretten van de ontmoetingen. Van Woerden: "Voordat ik de foto’s maakte heb ik nagedacht wat een goede manier zou zijn om beide generaties in beeld te brengen. Alle koppels zijn gefotografeerd in de woning van de ouderen. Ik heb de deelnemers letterlijk gevraagd contact met elkaar te maken, door een hand vast te pakken of dicht tegen elkaar aan te zitten; het zijn intieme foto’s geworden.

Na het fotograferen vond een kort interview plaats. Van ieder koppel is een uitspraak toegevoegd aan de foto. De uitspraken maken de indruk van de ontmoeting compleet. Bijzonder is dat het raden blijft wie de uitspraak heeft gedaan. Was het de jongere of de oudere? Daarmee wordt vooroordelen aangekaart, die we hebben over wat typisch jong of typisch oud zou zijn. Er blijken veel meer overeenkomsten dan verschillen te zijn.
Tentoonstelling en finissage
De portretten zijn te zien in het hoofdgebouw van het Deltion College, Mozartlaan 15, 8031 AA Zwolle. Tijdens openingstijden kan de tentoonstelling bezocht worden. Bij de receptie naast de hoofdingang is een pasje verkrijgbaar om naar binnen te kunnen. De feestelijke afsluiting vindt plaats op 24 april om 16.30 in gebouw Olijf.
Artikel delen:
Reactie 1
  1. Vandaag las ik van dit project in de Peperbus. Ik heb de expositie niet gezien en zie dat vandaag de afsluiting is. Ik ben benieuwd naar de foto’s omdat ik exposities verzorg voor de Terp, een multifuncitioneel gebouw van Wijz. Ik kan me voorstellen dat het bijzonder leuk zou zijn, deze foto’s daar te exposeren.

    Kunt u me verder informeren waar ik de foto’s kan zien en hoe ik in contact kan komen met de makers.

    Met vriendelijke groeten,

    Mary van Riel

Reageer