Celeanum wint Wiskunde A-lympiade

Zwolle – Een team van vier leerlingen van het Gymnasium Celeanum in Zwolle is de winnaar geworden van de internationale finale van de Wiskunde A-lympiade. Een hele prestatie aangezien aan deze wedstrijd 115 scholen -uit diverse landen- met meer dan 2000 teams deelnamen. 

celeanum.jpg 

Foto: John Beumer

Ruud Stolwijk, jurylid van het organiserende Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht, heeft vandaag de vier leerlingen verrast met de bekendmaking van hun behaalde resultaat en de overhandiging van het gewonnen prijzenpakket. De finale van de Wiskunde A-lympiade vond plaats in het weekend van 14 en 15  maart jl. in Garderen. Het team bestaande uit Melanie Meijerman, Carolien Veldsink, Michel van Dalfzen en Tiro Schepers, allen leerlingen uit het examenjaar van het Gymnasium Celeanum, werd tijdens de landelijke voorronde van 15 november geselecteerd om mee te dingen naar een finaleplaats. Deze voorronde, ‘Ruimte in getallen’, behelsde een praktische opdracht waarin de leerlingen een eigen woonwijk dienden te ontwerpen, waarin rekening moest worden gehouden met voldoende open ruimte en woonoppervlakte.

In totaal deden 115 scholen met meer dan 2000 teams mee aan de voorronde. Daarvan werden 46 teams ingestuurd om eventueel de internationale finale te bereiken. Naast negen teams uit Nederland waren er ook finaleplaatsen voor drie Deense en twee Duitse teams, één Arubaans team en één team uit St. Maarten. De leerlingen konden in Garderen in hun eigen vakantiebungalow werken aan een grafentheoretische opdracht. Hierin dienden pakketten, die via het internet besteld waren, op een zo optimaal mogelijke manier bij verschillende postkantoren bezorgd te worden.

Artikel delen:

Reageer