DeltaWonen eerste keus voor boerderij Oude Mars

Het college van B&W gaat met deltaWonen in gesprek over de ontwikkeling van boerderij de Oude Mars. DeltaWonen en Het Zand hadden beide een voorstel ingediend waarbij de boerderij een zorgfunctie krijgt. Hoewel beide plannen een hoge kwaliteit hebben, kiest het college voor het plan van deltaWonen. Het college volgt hiermee het advies van een breed samengestelde ambtelijke jury. Het college gaat met deltaWonen nader in gesprek, onder andere over het bouwvolume.

In het plan van deltaWonen worden in de gehele boerderij agrarische en werkplaatsachtige functies geplaatst. Daarnaast worden twee nieuwe gebouwen gerealiseerd waar 40 appartementen en twee groepswoningen in komen. DeltaWonen werkt samen met FrionZorg en RIBW. FrionZorg biedt zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. RIBW werkt met mensen met een psychiatrische ziekte of psychosociale problemen. De cliënten die op de boerderij gaan wonen hebben hun behandeling voltooid en worden hier begeleid om weer zelfstandig te gaan wonen. 

Beide partijen hebben veel werk gemaakt van de planuitwerking en halen een hoog niveau. De jury oordeelt dat ze beide voldoen aan de toetsingscriteria: ze zijn goed ruimtelijk ingepast, gaan uit van passende functies en hebben aandacht voor de monumentenstatus van de boerderij. Ook de verkeersaantrekkende werking van beide plannen blijft binnen de marges die daarvoor zijn gesteld. De financiële paragraaf van beide aanbieders is realistisch. Toch geeft het college in navolging van de jury de voorkeur aan deltaWonen.

Het plan van deltaWonen scoort het best in het behoud van de agrarische functie en ook de relatie tussen de zorg- en de agrarische functie is het grootst. De agrarische en werkplaatsachtige functies worden in de oude boerderij geplaatst. Wonen komt in nieuwe gebouwen. De bewoners die er hun dagbesteding hebben, kunnen er ook wonen. De duurzaamheid van de agrarische- en werkplaatsachtige functie is hiermee gewaarborgd.

Het college heeft besloten het gesprek aan te gaan met deltaWonen over de concretisering en invulling van hun ontwikkelingsvisie. Er zal onder meer overeenstemming moeten worden bereikt over de afstemming van het bouwvolume op de monumentale boerderij. Als overeenstemming wordt bereikt, wordt de boerderij verkocht en het plan uitgevoerd.

 

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Ik haal misschien oude koeien uit de sloot (niet uit de sloot bij de Oude Mars hoor haha…), maar ik vind het echt verschrikkelijk zonde dat ze in dat monumentale pand en omgeving gaan bouwen… Waarom kan het niet gewoon een boerderij blijven met een prachtig stuk weideland eromheen? Er grenzen twee prachtige bossen aan, ik weet zeker dat deze bebouwing ten koste gaat van deze bossen… Zonde, zonde, zonde…. Die villawijk had ook ergens anders geplaatst kunnen worden.


  ⚠️ Meld

 2. Tja en dan staat die villawijk er straks en dan gaan ze lekker lopen klagen over overlast. Zo gaat dat steeds met die villawijken. Waarover? Nou heel simpel, over mensen met een psychiatrische ziekte of psychosociale problemen. Het zijn nu eenmaal niet de meest sociale mensen en daar kun je best wel “last” van hebben.


  ⚠️ Meld

 3. Hoe kun je een competitie winnen als je je niet aan het pakket van eisen hebt gehouden?
  Je krijgt de kans om je plan te herschrijven???
  Onvoorstelbaar!!!


  ⚠️ Meld

Reageer