Carolus Clusius College verbiedt mobieltje in school

Het Carolus Clusius College in Zwolle verbiedt leerlingen om in school een gsm bij zich te hebben. Dit om ongewenste beelden van de school op internet te voorkomen.

De school had al eerder een verbod op het gebruik van de gsm afgekondigd. Nu wordt het in bezit hebben van een gsm binnen de school bestraft. In de school is een kluis waarin de mobieltjes veilig kunnen worden opgeborgen. In het verleden zijn er heimelijk opgenomen beelden van de school te zien geweest op internet. De schoolleiding noemt dat een inbreuk op de privacy.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 13
 1. En terecht… Op onze school is ook de regel ‘Mobiel thuis of in de kluis’. Met de invoering van de regel is het wel zo dat iedere leerling gratis de beschikking krijgt over een kluisje.


  ⚠️ Meld

 2. Dit vind ik wel een heel erg nutteloze regel.
  Hoe willen ze in vredesnaam gaan controleren of leerlingen mobieltjes bij zich hebben?! Als je je mobieltje op stil zet en in je tas doet of in je jaszak, zal er geen leraar zijn die het opmerkt.
  En inbreuk op welke privacy? Op het CCC lopen meer dan 1000 mensen op een normale schooldag rond. Net alsof die hun mond houden als er iets gebeurt of gebeurd is.
  Ik ben ook heel benieuwd hoelang de regel stand zal houden. Want ik herinner mij een leraar op het CCC die altijd zijn telefoon aan had staan en hem dan ook rustig opnam als hij gebeld werd. Ik vind dan ook dat de leraren de mobieltjes in een kluis moeten leggen. Dit omdat hun ook een filmpje of een geluidsopname kunnen maken van de school!
  En wat zijn de maatregelen eigenlijk als een leerling word betrapt met een mobieltje?! Het mobieltje afpakken en tegen de ouders zeggen:”Beseft u dat uw zoon/dochter is betrapt met een mobieltje?”.
  Ik weet wel dat mijn moeder ze vierkant uit zou uitlachen!
  Komop zeg! Een mobieltje hoort tegenwoordig bij het dagelijks leven. Voor sommigen is het hun inkomen!
  Ik zou massaal met alle leerlingen de mobiele telefoons meenemen, en afspreken dat iedereen om 11 uur word gebeld door zijn of haar moeder/vader, ben benieuwd wat ze dan doen!

  Zet hem op CCC!


  ⚠️ Meld

 3. Even los van het privacygebeuren, het is ook zwaar irritant als je rustig een tentamen zit te maken en er gaat bij je buurman zo’n kreng af! Ik heb het afgelopen jaar 2x meegemaakt. En ja, dan zijn ze hem een week kwijt.

  Wat mij betreft mogen ze best mobieltjes bij zich hebben zolang ze de boel maar niet verstoren (dus geluid en ook trilfunctie uit) en er geen vreemde dingen mee worden gedaan zoals filmpjes schieten die vervolgens gewoon op youtube geplaatst worden.


  ⚠️ Meld

 4. Gerrit, ik denk dat jij onderschat wat voor gevolgen een filmpje of een foto kunnen hebben. En natuurlijk gebruikt 99% van de mensen zijn telefoon heel normaal, maar die kleine groep kan dingen doen die grote gevolgen hebben. Kijk maar eens op youtube hoeveel stiekum gefilmde dingen daar op staan.

  Als docent sta ik zelf dus ook volledig achter de regel. Er zijn al genoeg vervelende gevallen bekend. Ik noem stiekum in de kleedkamer of het toilet filmen, vecht- of treiterpartijen filmen of leerlingen die leerkrachten uit gaan dagen in de hoop dat deze te ver gaan in hun reactie.

  En daarnaast, waar heb je de mobiel voor nodig op school? De leerlingen kunnen hem onderweg gewoon meenemen (ik snap best dat mensen in het geval van pech bij lange fietstochten even willen bellen), maar voor de eerste les gaat de mobiel dan netjes in de kluis en na de laatste les neem je hem weer mee. Netjes geregeld toch? Zeker als je niet zelf een kluisje hoeft te huren.


  ⚠️ Meld

 5. Dat stiekum is je vergeven Wilbert.(Kom je soms uit Hattum?) Ik sta er ook achter dat de mobieltjes in school gewoon uit moeten. Dus ook niet op stil, discreet of hoe je het ook noemen wil. Om dat ding nu compleet te verbieden in school gaat gewoon niet lukken. Als een leerling binnen het gebouw betrapt wordt met een mobiel dan gewoon afpakken en inderdaad een week achter slot en grendel met die mobiel. Nu weet ik uit ervaring dat dat ook niet altijd goed valt bij de ouders. Dat zij op hoge poten bij de directie aankloppen omdat zij het zien als “diefstal”. Ik heb dit op school meegemaakt en ouders gaan daar soms heel ver in.


  ⚠️ Meld

 6. Natuurlijk is handhaving van het verbod in de meest letterlijke zin niet haalbaar, maar zodra er eentje in je les opduikelt is er nu geen discussie meer of ie nu wel of niet gebruikt werd of dat ie in de tas bovenop de boeken lag.

  Feit blijft dat het privacy-verhaal gewoon de belangrijkste reden is. Ik denk dat veel ‘onwetende’ mensen zouden schrikken van de manieren waarop een mobiel (of andere moderne apparatuur) tegenwoordig misbruikt kan worden.

  Voor de personen die geen flauw idee hebben wat er op het gebied van ‘digitaal pesten’ kan spelen, is hier nog een interessante presentatie van een paar pabo-studenten die ze bij ons op school hebben gehouden: Presentatie
  Zelfs voor mij (via een ICT-opleiding overgestapt naar een onderwijsopleiding) had dit nog verrassende informatie.


  ⚠️ Meld

 7. volkomen mee eens; weg met die telefoons!
  Je gaat naar school om te leren, niet om te telefoneren, dat mag je in je vrije tijd doen. Natuurlijk pas nadat je je huiswerk netjes hebt gemaakt. 🙂

  Want zeg nu zelf, het kennisniveau van de nederlandse leerling is al jaren dalende. Zou dit misschien komen door al die straling van die mobieltjes 😉


  ⚠️ Meld

 8. juist, helemaal mee eens. het is te gek voor woorden om een telefoon mee te nemen de klas in. als dit soort zaken al wordt getolereerd zal het in de toekomst ook wel heel normaal worden om een lekker breezertje achter over te slaan tijdens de les.


  ⚠️ Meld

 9. Opvallend dat ‘ongewenste beelden van de school op internet voorkomen’ als enige reden wordt genoemd om mobieltjes te verbieden.
  Je zou meer redenen kunnen bedenken om mobieltjes op school te verbieden (bijv verstoring vd lessen voorkomen).
  Het bericht roept bij mij de vraag op of het nou eigenlijk gaat om bescherming vd leerlingen of het er eerder om gaat imagoschade voor de school te voorkomen…


  ⚠️ Meld

 10. Volgens mij weet jij niet helemaal waar het over gaat. Hoe zou jij het vinden als een collega van je je ongemerkt op film heeft gezet en vervolgens op youtube plaatst? Je hoeft daarbij h?©lemaal geen vreemde dingen te doen, alleen gewoon je werk. Of je buurman die je filmt als je de was ophangt of de auto was en dat op internet plaatst.
  Persoonlijk zit ik er niet op te wachten dat iemand ongevraagd een filmpje van mij op internet plaatst, hoe onschuldig het filmpje ook is. Het is een stuk privacy die geschonden wordt.

  @Wilma: compleet verbieden zal inderdaad niet lukken of je moet ze fouilleren bij binnenkomst; niet re?«el natuurlijk. Je kan natuurlijk zeggen dat ze ze wel bij zich mogen hebben maar uit moeten hebben staan (wel re?«el) maar ook dat gebeurt niet helaas. Bij ons op school geldt de regel dat ze uit moeten staan maar zoals ik al zei: ik heb al reen paar keer een verstoring van een les (helaas het vaakst onder toetsen/tentamens) omdat ze vergeten waren hem uit te zetten (of vergeten het geluid en de trilfunctie uit te zetten)


  ⚠️ Meld

 11. Ik heb er ook al meerdere in de afgelopen jaren ingenomen. Heb zelfs al een keer een vader (hoofdagent nota bene) op hoge poten op school gehad die de telefoon van zijn dochter weer kwam opeisen.

  De privacy betreft trouwens niet alleen de school, maar juist met name (mede)leerlingen. Met name de eerder genoemde vecht- en treiterpartijen en sexueel getinte opnames zijn echt geen uitzondering meer tegenwoordig. Ik denk dat ik niet hoef te verdedigen dat we dat op een school, wat een veilige plaats moet zijn, niet willen.


  ⚠️ Meld

Reageer