Zwolse helden in het zonnetje gezet

Zwolle  – In de maanden maart en april heeft de politie van Oost-Nederland twee bijeenkomsten georganiseerd voor burgers die in uiteenlopende situaties de politie hebben geholpen. Deze burgers namen de rol van hulpverlener op zich, soms nog voordat de politie ter plaatse was en/of met gevaar voor eigen veiligheid.

In Borne en Zwolle werden in totaal veertien burgers in het zonnetje gezet door districtschefs Janny Knol (Twente) en Erika Diender (IJsselland). In de trainingscentra bedankten zij persoonlijk de ‘helden’ voor de meer dan normale inzet, variërend van aanhoudingen van fietsdieven en gewapende overvallers tot ondersteuning bij een reanimatie én alertheid die resulteerde in de aanhouding van een inbreker. De burgers ontvingen bloemen, een klein geschenk én een kijkje in de keuken van de politie.

Burgerparticipatie is één van de speerpunten van de politie. In Oost-Nederland heeft de politie dit vertaald naar een persoonlijke waardering voor burgers die daadwerkelijk hielpen bij het handhaven van veiligheid. Al jarenlang werd dit gebaar in Twente georganiseerd. Vanaf 2014 wordt het initiatief in heel Oost-Nederland kracht bijgezet. De eerste veertien burgers die dit jaar in het zonnetje zijn gezet waardeerden unaniem deze actie van de politie.

Beide districtschefs roemden de burgers dat zij niet de ander kant op keken, maar belangeloos handelden en daarmee medeburgers hielpen. Erika Diender wees op het feit dat de inzet van burgers ook doorwerkt in de bewustwording van hun omgeving. "Met hulp van de burger vormen we een krachtig team. Als naar aanleiding daarvan ook een buurtwacht met de wijkagent wordt opgezet, is dat helemaal fantastisch." Janny Knol was blij met de komst van alle aanwezigen. "We zijn trots op u. Uiteraard hopen we dat u ook in de toekomst samen met ons alert wilt zijn op de veiligheid in uw woonomgeving en daarmee criminaliteit voorkomen."

De ‘Zwolse heldendaden’ 

Hulp bij een reanimatie 
In februari acteerde een inwoner van Zwolle onmiddellijk bij het zien van een onwelwording. Samen met nog twee omstanders reanimeerde de burger het slachtoffer tot aan de komst van de politie en ambulance.

Reanimatie 
Wanneer de politie in Zwolle in maart een melding krijgt van een onwelwording, treffen de politiemedewerkers ter plaatse een burger aan die gestart is met reanimeren.

Alertheid 
In februari zag een burger een verdachte situatie in een Zwolse wijk. Na alarmering van de politie werden twee verdachten aangehouden.

Artikel delen:

Reageer