Zoektocht naar “Zwolste” gebouw van Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle organiseert in juni de eerste Architectuur Biënnale Zwolle. Van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 juni 2014 vraagt de gemeente haar inwoners om aanbevelingen voor de toekomstige ontwikkeling van architectuur in de stad. Geïnteresseerde Zwollenaren kunnen ook nu al van zich laten horen: in aanloop naar de Biënnale loopt er een zoektocht naar het “Zwolste gebouw van Zwolle”.

Alle inwoners van de stad kunnen op www.zwolle.nl/architectuur een pand of bouwwerk nomineren dat volgens hen de titel van “Zwolste” gebouw verdient. Zij kunnen daarbij aangeven waarom het gebouw volgens hen typisch bij Zwolle of een van haar wijken past. Nieuw of monumentaal, groot of klein, woning of brug, alle Zwolse gebouwen en bouwwerken komen in aanmerking.

Zwollenaren bepalen samen een top-3 van gebouwen per Zwolse wijk. Een vakjury bepaalt uit deze selectie de winnaar van de titel “Zwolste gebouw van Zwolle”.

Biënnale
Tijdens de eerste Architectuur Biënnale Zwolle wil de gemeente haar inwoners en het thema architectuur dichter bij elkaar brengen. Daarbij vraagt Zwolle haar inwoners om aanbevelingen voor de toekomstige ontwikkeling van architectuur in de stad. Medio mei maakt de gemeente haar definitieve programmering voor de architectuurbiënnale bekend.

Artikel delen:
Reacties 12
 1. In de categorie recente ver-/nieuwbouw wil ik graag het Oog op de Fundatie nomineren. Geen enkel gebouw heeft de laatste jaren zoveel los gemaakt 🙂

 2. Ik zou hebben gestemd voor het knusse stadsriviertje de Grote Aa die zo mooi over de Oude Vismarkt en de Melkmarkt meanderde, als deze niet gedempt zou zijn.
  Of voor het statige Gouvernementsgebouw zo mooi liggend in het groen aan de rand van de stadsgracht bij het Kerkbrugje, als die niet gesloopt zou zijn.
  Of ik zou gestemd hebben voor de hoge ranke spits van de toren van St Michaelstoren aan de Roggenstraat, die zo’n mooi duo vormde met de Peperbus, als die niet afgebroken zou zijn.
  Of nee, misschien zou ik wel gestemd hebben op dat mooie stijlvolle pand van Hotel Geijtenbeek die toen het nu zo sfeerloze Stationsplein de nodige Grandeur gaf. Maar ook dat fraaie hotel moest plaats maken voor een smakeloze gevel van een bankgebouw.
  Nu stem ik dan maar op de twee historisch waardevolle middeleeuwse rode Tijpanden aan de Melkmarkt, nu an het nog!!! want ze staan op de nominatie om gesloopt te worden.
  Als dat niet “Zwolser dan Zwols” is dan weet ik het niet meer,
  Stemt u ook op “De drie Kaarsen” en de : Goudsbloem”?

 3. Mooi verteld Observer. Als de gemeente net zo snel te overtuigen is als ik, dan blijven die panden voor eeuwig op de Melkmarkt te bewonderen 8)

 4. Eens met observer. Wat ik zie in wijk west de oude Hobbemaschool nou het zal niet lang meer duren dan gaat daar ook de sloophamer in.

 5. vraagt de gemeente haar inwoners om aanbevelingen voor de toekomstige ontwikkeling van architectuur in de stad.

  Op welke plaats kan je aanbevelingen doen? Op de betreffende website is er geen aanwijzing of link beschikbaar.

Reageer