Films over de Tweede Wereldoorlog in Fraterhuis

Zwolle – De Tweede Wereldoorlog en al haar verschrikkingen blijven voer voor prachtige cinema. Ook dit jaar verschijenen rond 4 en 5 mei enkele bijzondere films. Het Fraterhuis biedt filmminnend Zwolle met ‘Diplomatie’, ‘The Book Thief’ en ‘The Railway Man’ ruime keus. 

 

Zijn er gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis die meer auteurs en filmmakers hebben ge-inspireerd dan de Tweede Wereldoorlog? Bijna zeventig jaar na het einde van de oorlog komen er nog steeds prachtige films uit over de oorlog die Europa meer dan ooit verdeelde. In het Fraterhuis zijn de komende weken drie films over bijzondere verhalen, schokkende gebeurtenissen en de lange nasleep van de oorlog te zien. ‘Diplomatie’ is een fascinerende film over het slot van de oorlog. De toekomst van Parijs staat op het spel als Dietrich von Choltitz op bevel van Hitler voorbereiding treft de stad op te blazen. De Zweedse consul Raoul Nordling komt achter de plannen en probeert enkel gewapend met de kracht van diplomatie het ergste te voorkomen. De premiere van ‘Diplomatie’ is te zien op 24 april om 19.45 uur. De film is verder nog te zien tot 7 mei.

Literatuur helpt aan de oorlog te ontsnappen

De aangrijpende verfilming van de roman ‘The Book Thief’ van Markus Zusak gaat over een meisje dat door middel van boeken ontsnapt aan het Duitsland van 1938. Een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen, veerkracht en een passie voor literatuur. ‘The Book Thief’ is op  2 mei om 15.30 en daarna nog tot 13 mei te zien.

 

Steracteurs in ‘The Railway Man’

Eric Lomax (Colin Firth) wordt tijdens de oorlog gevangen genomen en moet gedwongen meehelpen aan de bouw van de beruchte brug over de rivier Kwai. Pas in de jaren tachtig kan hij, dankzij zijn tweede vrouw Patricia Wallace (Nicole Kidman), praten over de trauma’s uit zijn verleden. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lomax. ‘The Railway Man’ is van 30 april tot 4 mei te zien.

 

Kaarten voor ‘Diplomatie’, ‘The Book Thief’ en ‘The Railway Man’ zijn verkrijgbaar via www.filmtheaterfraterhuis.nl. Het is verstandig vooraf te reserveren. Bezoekers kunnen ook via de website e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa. 

 

Beeldbepalend

Met ruim 70.000 bezoekers per jaar, twee filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast startte in 2013 de Fraterhuis Academie, het onderwijsvehikel van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen. 

Artikel delen:

Reageer