Amnesty actief voor vrije meningsuiting in Turkije

Zwolle – Amnesty International vraagt op het Bevrijdingsfestival in Zwolle aandacht voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Bijna een jaar na de protesten in het Gezi-park is de vrijheid van Turkse burgers verder verslechterd, en staan duizenden slachtoffers van extreem politiegeweld nog steeds met lege handen.

 

Eén van hen is Hakan Yaman, die op 3 juni 2013 bruut werd aangevallen door politieagenten terwijl hij langs het Gezi-park liep waar de protesten gaande waren. ‘Ze sloegen me op mijn hoofd,’ vertelde Hakan Yaman tegen Amnesty. ‘Een agent kerfde mijn oog eruit met een scherp voorwerp. Ik hoorde: “Hij is al bijna dood, laten we ons karwei afmaken.” Daarna werd hij in een vuur gesleurd en voor dood achtergelaten. ‘Toen ze weg waren, heb ik me er zelf uitgesleept.’ Hakan Yaman verloor een groot deel van zijn gezichtsvermogen. Hij diende een klacht tegen de politie in, maar tot dusver is nog geen enkele actie ondernomen om de daders te vervolgen. Datzelfde geldt voor duizenden anderen die gewond raakten tijdens de demonstraties.

Terwijl politieagenten na grof geweld tegen vreedzame demonstranten vrijuit gaan heeft de Turkse regering de vervolging ingezet tegen demonstranten, journalisten, advocaten, mensenrechtenverdedigers en vele anderen die niets anders deden dan uitkomen voor hun mening. Alles lijkt geoorloofd om kritiek in de kiem te smoren. De Turkse autoriteiten maken daarbij gebruik van onderdrukkende wetten waarmee zij critici kunnen vervolgen. Nieuwe internetwetgeving zetten zij in om berichten op social mediadie hen niet zinnen te laten verwijderen.

 

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival kunnen hiertegen in actie komen. Zij kunnen met een levensgrote afbeelding van Hakan Yaman op de foto te gaan om op te roepen de daders te vervolgen.

Ook kunnen ze een petitie aan de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ondertekenen. Daarin roept Amnesty de Turkse regering op om de vrijheid van meningsuiting en van vreedzame samenkomst te respecteren. De regering moet protesten toestaan, onderdrukkende wetgeving veranderen, politiegeweld stoppen en agenten die misdrijven begaan vervolgen.

Artikel delen:

Reageer