Geen vijverplanten in sloten gooien

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland roept burgers op geen vijverplanten in sloten, beken, rivieren, kanalen of stadsvijvers te gooien. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en de aan- en afvoer van water wordt belemmerd. 

 

grote_waternavel.jpg 

 

Ieder jaar komt het voor dat burgers na een opknapbeurt van hun vijver, het teveel aan waterplanten uitzetten in oppervlaktewater. Dat gebeurt met goede bedoelingen. Vaak zitten er echter uitheemse planten bij die zich razendsnel kunnen verspreiden en zorgen voor overlast. Ze zien er vaak mooi uit, maar ze groeien zeer voorspoedig en zijn ook moeilijk te verwijderen. De uitheemse waterplanten verdringen de normale inheemse vegetatie en kunnen de waterdoorvoer belemmeren. Dit probleem wordt steeds groter, want door de klimaatverandering kunnen steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend vestigen.

 

Probleemsoorten

Probleemsoorten die in het beheersgebied van het waterschap de laatste jaren al zijn aangetroffen zijn de grote waternavel, parelvederkruid, waterwaaier, watercrassula, ongelijkbladig vederkruid en waterteunisbloem. Deze soorten moeten door het waterschap worden verwijderd. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien zijn bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en bij wet verboden grote waternavel, in staat om vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit te groeien. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich snel verspreidt over verschillende watergangen die met elkaar in verbinding staan. Al gauw gaat het om een groot gebied. Dit maakt het verwijderen van deze planten een lastige zaak. 

 

Dringend verzoek

Burgers worden daarom dringend verzocht om hun waterplanten of delen daarvan in de gft-bak te gooien en niet in buitenwater. 

 

Melden

Om ongewenste uitheemse soorten snel te kunnen verwijderen, heeft het waterschap ervoor gezorgd dat medewerkers die veel buiten werken de uitheemse waterplanten herkennen. Meldingen van burgers (038 455 72 00) zijn hierbij natuurlijk ook van harte welkom. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. 

 

Afbeelding: De beruchte en bij wet verboden grote waternavel (hier in een sloot bij Hasselt) kan als snelgroeiende waterplant de waterdoorvoer behoorlijk belemmeren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Geen vijverplanten in sloten gooien”

  1. Juist een hele goede melding Johnny! Ik heb een aantal jaar terug een hele mooe gezonde sloot gezien waar wat vijverplanten in groeiden, een aantal jaar later was de sloot een grote bende en bomvol met rommel. Ieder mens die van zijn vijver af wil moet weten dat dit niet de manier is om van je zooi af te komen.

  2. Daarom zou het mooier zijn inheemse planten te kweken ipv ze te verbieden. Uitheemse verbieden. Mochten planten uit opgeruimde vijvers dan worden gedumpt, is er geen probleem. Eenzelfde oplossing geldt voor dieren.

  3. Ja, die mag wel. Die is geen uitheemse plantensoort.

    Maar serieus, ik snap zo’n dumper niet. Het is toch veel makkelijker om die troep in de GFT-container te gooien.

Reacties zijn gesloten.