Geslaagde eerste editie Linke Soep!

Zwolle – Drie heerlijke soepjes met brood, drie korte films over de plastic soup en drie sprekers met elk hun eigen benadering van ‘ons’ probleem met plastic. Inspirerende ideeën passeerden woensdagavond de revue tijdens de eerste editie van Linke Soep in het knusse bovenzaaltje van café De Hete Brij.

Mocht het je ontgaan zijn: op meerdere plaatsen in de oceanen verzamelt zich in rap tempo in zogenaamde ‘gyres’ – enorme langzaam draaiende oceaankolken – een groot deel van ons plastic afval. En dat zijn inmiddels vele miljoenen tonnen. Plastic vergaat maar langzaam: het duurt honderden jaren. De wat kleinere deeltjes worden ondertussen door vissen en vogels voor voedsel aangezien. En zo komt het uiteindelijk ook weer op ons bordje terecht. Tijd voor actie. GroenLinks Zwolle wil met gezellige en informatieve avonden meer mensen betrekken bij grote uitdagingen die linke soep zijn voor onze planeet. Gastvrouw en – heer waren ditmaal de kersverse GroenLinks burgerleden Map Renes en Eildert Noorda.

Plastic Zwaan 

De Groningse kunstenares Maria Koijck zet zich al jaren in voor meer bewustwording van het probleem. Zo motiveerde ze inwoners van de wijk Hoornsemeer om plastic te verzamelen. Ze waren verrast over de hoeveelheden. Samen verwerkten ze het materiaal tot een elegante zwaan. Twee maanden dreef het dier in het meer dat de wijk zijn naam geeft. Toen het tijd werd om ‘Patty’ te slopen kon de buurt maar moeilijk afscheid nemen. Later verzamelde ze samen met de stad genoeg plastic om een levensgrote Orka te vullen.

EnPlastique 

Susan Paridon maakt met haar kunstenaarscollectief EnPlastique maar wat graag gebruik van plastic afval. Zo maakte ze samen samen met jonge bezoekers van Into The Great Wide Open nieuwe gebruiksvoorwerpen. Ook gebruiken ze plastic om er sieraden mee te ontwerpen. Susan droeg tijdens haar presentatie bijvoorbeeld charmante toetsenbord-oorbellen en een rummikubring.

Upcycle the Oceans

Het opstartende bedrijf ‘Upcycle the Oceans’ is vertegenwoordigd door Willem Bakker Schut. Door eerst klein te beginnen in de Rotterdamse haven onder de naam ‘Upcycle the Port’ is het doel om uiteindelijk een onbemande vloot met duurzame catamarans in de oceanen los te laten. Deze gaan dan plastic deeltjes verzamelen. In de oceanen gaat het wel om plastic dat zijn laatste levensfase heeft bereikt. Maar door een chemisch proces ‘pyrolyse’ kan er nog wel diesel van worden gemaakt, zodat het bedrijf uiteindelijk winst zou moeten kunnen maken. Door miljoenen tonnen plastic uit de oceanen te halen. 

Na afloop worden er nog ideeën en kaartjes uitgewisseld of blijven mensen nog even gezellig na-borrelen. De eerste editie gemist? Kom dan op woensdag 14 mei langs: dan is het onderwerp de dreiging van multinational en gentechreus Monsanto. Wederom in café De Hete Brij – de soep wordt heet gegeten om 18:00 uur! 

Linke Soep! bedankt alle bovenstaande sprekers, Richard voor techniek en ontwerp en koks Vera, Els, Joan en Map voor de heerlijke soepjes!

Artikel delen:

Reageer