Zwolse winnaressen van Frits de Zwerverprijzen

Zwolle – Vrijdag reikte wethouder Jannes Janssen van Hardenberg, de prijzen uit aan de winnaars van de veertiende editie van de Frits de Zwerverprijsvraag. De feestelijke bijeenkomst wordt gehouden in het gemeentehuis van Hardenberg, waar Dick Kaajan, archivaris bij het Nationaal Archief in Den Haag een toespraak zal houden met de titel Lessen uit de oorlog van Frits de Zwerver. Voorafgaand aan de prijsuitreiking leest dr. Jan Slomp, de zoon van verzetsman Frits de Zwerver, het juryrapport voor. Muzikale bijdragen zijn er van Kirsten en Elvira Nijmeijer uit Bergentheim op cello en piano.

 

Alle Frits de Zwerverprijzen 2014 vielen dit jaar in Zwolle. De eerste prijs is toegekend aan Else van der Steeg (15 jaar), met haar opstel Ik ben Orfeo. De tweede prijs ging naar het opstel Duistere blik, geschreven door Rachel Sebens (18 jaar) en de derde prijs is gewonnen door Anne Wijma (16 jaar). Haar opstel kreeg de titel Zes maanden. Else is leerling van gymnasium Celeanum in Zwolle, Rachel studeert aan de Rijksuniversiteit van Groningen en Anne bezoekt het Greijdanus College in Zwolle. Speciaal is dat Rachel en Anne al eens een Frits de Zwerverprijs wonnen, in 2012 en 2013.

In de loop van 2013 organiseerde de stichting IJsselacademie Kampen, in samenwerking met het Frits de Zwerverfonds, voor de veertiende keer de essay/opstelwedstrijd voor de Frits de Zwerverprijs. Jongeren van 14 tot en met 18 jaar konden hun schrijftalent beproeven op het thema Verduistering. 

 

Onder de schuilnaam Frits de Zwerver opereerde verzetsstrijder ds. F. Slomp, die in de bezettingstijd predikant was in Heemse-Hardenberg. Hij gaf daar de aanzet voor de oprichting van één van de grootste organisaties voor hulp aan onderduikers en vervolgden in ons land. Het Frits de Zwerverfonds is in 2000 opgericht met het doel de belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, speciaal bij jongeren, levend te houden. Daarbij richt het zich op het Overijsselse gedeelte van het samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht.

Artikel delen:

Reageer