Schietpartij in Buxtehudestraat Zwolle

Zwolle – Vrijdagavond 25 april rond 22.30 uur vond aan de Buxtehudestraat in de wijk Holtenbroek een schietpartij plaats. Daarbij viel een gewonde.

buxtehude_2.jpg o  

Toegesnelde agenten en de inzet van een politiehelikopter troffen geen verdachte(n) meer aan in de directe omgeving. Een groot gebied werd met linten afgezet om eventuele sporen niet te vernielen. Ook is het Arrestatie Team ingezet,mdat het vermoeden bestond dat de verdachte(n) een woning binnen waren gegaan, ook hier werd niemand aangetroffen. Een medewerker van de Forensische Opsporing heeft minstens één kogelhuls veilig gesteld voor onderzoek. Er zijn geen slachtoffers gevallen als gevolg van de schietpartij. De politie neemt de zaak in onderzoek. In de maand oktober 2012 vond er ook een schietpartij in de straat plaats. In novemmber 2011 vond er een mishandeling plaats. Daarop is er door de gemeente en de politie een wijkpost in de Buxtehudestraat gesitueerd. Het moet een klap in het gezicht zijn dat nu juist daar in de buurt weer een schietpartij is geweest. Er is een groot onderzoek gestart (zie Lees verder).

 schietincident20140426-5.jpg

schietincident20140426-3.jpg

schietincident20140426-4.jpg

schietincident20140425.jpg 

De politie is een onderzoek gestart naar een schietincident op de Palestrinalaan / Buxtehudestraat in Zwolle op vrijdag 25 april rond 22.40 uur. Daarbij zou één persoon gewond zijn geraakt, die zich in de loop van de nacht meldde bij een ziekenhuis.

De politie was snel ter plaatse en startte direct een onderzoek. Het beeld dat de politie nu heeft is dat er een grotere groep mensen (ongeveer 10 – 15 personen) op straat was. Kennelijk is er een ruzie ontstaan, die is geëscaleerd. Een beperkt aantal personen uit deze groep zou daarop enkele schoten hebben gelost.

De politie heeft nog geen aanhoudingen kunnen verrichten en hoopt dat getuigen zich melden, zodat er een duidelijker beeld ontstaat over het hoe en waarom van dit incident. Men kan zich melden bij de politie op 0900-8844. Als men anoniem wil blijven kan men bellen met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. 
Artikel delen:
Reacties 30
 1. Laat ze eindelijk eens echt wat gaan doen, dit is al de 3de x in korte tijd.
  Volgens mij weet men best wie er achter zitten maar is men bang om in te grijpen.

 2. Ik woon in Holtenbroek en met heel veel plezier, ondanks dat ik blond en blank ben. Het is een heel gezellig dorp en mede doordat je met veel culturen samenwoont, heel verdraagzaam op een paar vervelende mensen na. Die hebben ze natuurlijk niet in de andere wijken. Daar zijn alle mensen geweldig toch?>:(
  Degenen die Holtenbroek niet kennen hebben altijd een grote mond over ons. Als je ons niet kent, moet je niet oordelen.

 3. Ik woon ook in holtenbroek en ik ben nog nooit beschoten, doe ik soms iets verkeerd? Want als ik alle reacties hier lees is dit aan de orde van de dag en nu heb ik toch een beetje het gevoel dat ik niet goed integreer in de wijk.

 4. Blijft een ernstige achterstandsbuurt Holtenbroek. Na allerlei inspanningen van de politiek is bijvoorbeeld de palastrinalaan nog altijd een erg slechte straat met veel armoede en geweld, loopt dit in andere straten ook enorm uit de hand en hangt er nog altijd veel te veel tuig in het winkelcentrum daar rond en we blijven dr met z’n allen maar geld in pompen…

 5. Dat Holtenbroek een achterstandsbuurt is lijkt me een beetje een achterhaalde gedachte.
  Ik woon al jaren in de Palestrinalaan en moet zeggen dat ik de wijk in die tijd stukken vooruit heb zien gaan. Toen ik hier kwam wonen had ik geregeld last van geluidsoverlast en waren er veel inbraken bij ons in de flat, maar dit is de afgelopen jaren stukken minder geworden.
  De nieuwbouw op de plaats waar de trapjesflats stonden heeft mijns inziens veel geholpen, maar ook het werk van politie, woningcorporaties en wijkbewoners zelf.
  De problemen zijn nu nog maar merkbaar in een klein deel van de wijk en ook daar zit de politie er boven op.

 6. Yep, die huls te zien dat is een schot hagel.
  Een jaartje of veerig geleden, toen ik nog
  jong en lichtvoetig was, struinde ik door
  de weilanden rondom Zwolle en vond vaak zulke hulzen.
  Van jagers, op hazenjacht.
  Holtenbroek is onderhand ook gewoon heel mooi
  opgeknapt, veel culturen lees ik van Katja,
  gezellig dorp.
  Aan de rechtshandhavers in Zwolle :
  “Volgens mij weet men best wie er achter ,
  zitten maar is men bang om in te grijpen. ”
  Dat las ik.
  ’t is wellicht nog waar ook.
  Alle Zwollenaren: pikken we zulks?

 7. Als Holtenbroeker/eerste muziekwijker vond ik het in het begin ook niet leuk zo’n 5 jaar geleden.
  Een vrouw verkracht in de eerste week dat ik hier woonde en niet veel later nog een bij een tunneltje.
  Fietsen steeds gejat, banden onder auto’s weggehaald en niemand die iets had gezien.
  Groepjes mannen die naar me liepen te sissen en puta zeiden. (Niets bijzonders aan mij en niets uitdagends). Heel naar vond ik dat.
  Twee keer aangestoken brand in onze flat.
  Een zwerver die in onze kelders sliep.
  Ze plasten in onze portiek en er werd ook gedeald. Jonge gastjes.
  Ik heb ze een paar keer weggestuurd. Maar het kwam toch steeds terug.

  Met dat de muziekbuurt uit de grond is gestampt is de sfeer enorm verbeterd.
  Voel me ook niet meer onveilig op straat of bij de kelderboxen.
  En het winkelcentrum is ook veel prettiger vertoeven in die korte tijd. Helemaal nu je er ook een fatsoenlijke broodjeszaak hebt waar je even wat kunt drinken, blijven er ook andere mensen hangen.
  Ik was erg op zoek naar een ander huis, maar nu eigenlijk niet meer zo.
  Het kan wat mij betreft nog wel wat beter.
  Maar inderdaad: met die vervelende groepen zit de politie er bovenop.

 8. @Katja… Sluit me bij je redenatie aan! Te veel vooroordelen betreffende Holtenbroek, hier in de reacties op z’n minst. Holtenbroek is idd een hele mooie wijk, gekleurd, groen en divers!

  Dit incident, al is het niet de eerste keer, kleurt absoluut niet de hele wijk crimineel, vuurwapengevaarlijk, mafia, of wat ook. Het woord zegt het al; incident!

  Onlangs nog in de omgeving Mimosastraat een dergelijk incident en wat te denken van overvallen op snackbars, supermarkten en een mogelijke aanslag op een pinautomaat?

  En dan ook nog een huls van een ‘jachtpatroon’, dus geen 9-milimeter of erger. Relatieveren dus, met z’n allen!

 9. Ik woon nu een 5 jaar in de palestrinalaan en de wijk holten broek is in 5 jaar goed vooruit gegaan op 1 plek na de zelfde plek als waar in 2012 ook geschoten was.
  de flat waar het gebeurd is lopen altijd vage personen rond in de zomer hangen ze daar rond en vallen mensen lastig, als ze nu slim zijn ontruimen ze de flat en pak alle personen die in die flat woont maar op zijn allemaal drugs dealers, dan zul je merken dat holten broek er met 70% inbraken en gedonder op vooruit gaat.
  Maar dit zoeken bij de politie maar lekker zelf uit!!!

 10. @terstal… Blij dat jij blij bent, dat als eerste:P

  Maar vervolgens; in welke fantastische wijk van Zwolle woon jij? Gebeurt daar nooit iets? En ben jij al in de nieuwe wijk Holtenbroek geweest onlangs?

  Want kennelijk reageer ook jij vanuit een vooroordeel-perspectief.8)

 11. Doffe ellende daar in Holtenbroek, maatschappelijk werk de Kern heeft er dr handen vol aan. Dr is een heel team voor 1 straat (palastrinalaan) opgericht, kun je toch niet lopen roepen dat het dr allemaal zo goed gaat. Niets vooroordelen, realiteit. Een bittere

 12. julie zijn een stelletje zeikerts ik ben een geboren en getogen holtenbroeker en heb niks te klagen heb vanaf mij 1e tot mijn 18e in holtenbroek 1 gewoont jullie lopen wel te klagen over DE MENSEN HET tuig ….

  MAAR WAT ALS ZE JULIE UITNODIGEN VOOR EEN BBQ ALS BUREN ONDER ELKAAR dan zijn het ineens geen criminelen maar GEZELLIGE mensen alsof niemand doorheeft dat je het over ZWART GEEL OF PAARS hebt

  ALSOF DE HOLANDERS NIET aan de SPEED zitten en zuipen als een ketter om vervolgens in het centrum de clowns uit te hangen en te vechten omdat ze em goed voelen zitten

 13. Ben zelf geboren& opgegroeid in de bronx en een trotste bronxe hoor!
  Woon nu in de aalanden(maar paar straatjes opgeschoven hoor!)
  Maar hier hoor je ook de ergste dingen. Niet alleen in holtenbroek.

 14. Iedereen heeft makkelijk praten als het niet bij hun voor de deur gebeurt. Ik woon in de Buxtehudestraat en ben het gewoon zat. wie wil ruilen?

 15. De gemeente Zwolle gaat bewoners van de wijk Holtenbroek volgende week per brief informeren over wat er gisteren is gebeurd in de wijk. Dat laat burgemeester Henk-Jan Meijer weten. Ondertussen worstelt de gemeente met de vraag hoe de kleine groep criminelen die de overlast veroorzaakt, aangepakt moet worden.

  Gisteren hield de politie urenlang controles op toegangswegen van de wijk Holtenbroek. Later op de avond werden twee invallen gedaan in woningen in dezelfde wijk. In één van de huizen vond de politie een vuurwapen dat in beslag is genomen.

  Aanleiding voor de grote politieactie was een anonieme melding dat er sprake zou zijn van een dreiging met wapens. Vandaag verklaarde de politie dat er aanwijzingen zijn dat de dreiging te maken heeft met onenigheid binnen de Antilliaans-Nederlandse gemeenschap.
  Preventief fouilleren na vele incidenten.

  In Holtenbroek rommelt het al langer. Er waren vorig jaar uitzonderlijk veel geweldsincidenten waar ook wapens bij gebruikt werden. Burgemeester Meijer besloot daarop in november de regio aan te wijzen tot veiligheidsrisicogebied. Daardoor krijgt de politie meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld preventief fouilleren.

  De problemen worden volgens de burgemeester veroorzaakt door een klein groepje in met name Holtenbroek 3 die zich met criminele activiteiten bezighoudt. Een groot deel van deze groep is bekend bij politie en justitie en er wordt volgens Meijer hard aan gewerkt om de overlast van deze mensen zoveel mogelijk te beperken.

  Al jaren bezig om overlast te verminderen
  Zo is er in de wijk een inloophuis waar mensen terecht kunnen met vragen of informatie. Ook werkt de politie samen met andere organisaties om probleemveroorzakers één-op-één aan te pakken. Daarnaast denkt de burgemeester aan oplossingen als uithuisplaatsingen gecombineerd met een gebiedsverbod voor de wijk. In 2011 kwam de gemeente met een plan van aanpak om de overlast van met name Antilliaanse jongeren te verminderen.

  Maar de kleine groep overlastveroorzakers is lastig aan te pakken, zegt Meijer. De criminelen verplaatsen zich naar een andere stad als het ze te heet onder de voeten wordt. Daardoor is het lastig om ze in beeld te krijgen en er een persoonsgerichte aanpak op los te laten. Soms is een grote politie-inzet dan nodig.

  Inzet leidt tot onrust, maar niets doen ook geen optie
  “We houden voortdurend de vinger aan de pols,” zegt Meijer. Soms toont de politie even de spierballen om aan te geven dat ze er bovenop zitten, zoals gisteren. Dreigingen worden serieus genomen en met bijvoorbeeld huiszoekingen komen wapens boven water die in beslag genomen kunnen worden.

  Maar de inzet van veel politie, zoals afgelopen donderdag, geeft ook onrust in de wijk. Mensen denken dat er iets aan de hand is en voelen zich daardoor misschien onveilig. Maar niets doen is ook geen optie. “Het is continu balanceren”, zegt Meijer.

Reageer