De Groene Visite bezoekt ouderen

Zwolle – De Groene Visite gaat van start. Met dit project van Natuur en Milieu Overijssel, Zwolle Doet en ouderen belangen organisaties bezoeken speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers aan huis gebonden ouderen. Met thematische natuurkoffers worden herinneringen aan vroeger opgehaald en ontstaan vanzelf leuke, emotionele of grappige anekdotes.

 

Het doel is om ouderen uit hun sociaal isolement te halen. Het project won de landelijke hoofdprijs van 25.000 euro in de finale van Groen en Doen en ontvangt steun vanuit het Fonds Sluyterman van Loo. Om in heel Overijssel ouderen te kunnen bezoeken met de natuurkoffer zijn de initiatiefnemers op zoek naar een uitbreiding van het Groene visite team van vrijwilligers. Het doel is om een groot Overijssels netwerk van vrijwilligers op te bouwen die de bezoeken aan immobiele en dementerende ouderen, woonachtig in een verzorghuis of verpleeghuis, gaan verzorgen. De vrijwilligers gaan op pad met een thematische natuurkoffer die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanje bolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld.

Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. 

 

Op stap met de natuurkoffer

De vrijwilligers van de Groene Visite werken samen binnen een eigen regio of gemeente. Een regio telt ongeveer 5 tot 10 vrijwilligers waaronder een coördinator. Deze coördinator schrijft zorginstellingen aan en plant de bezoeken. De vrijwilligers werken voornamelijk in duo’s en brengen een bezoek aan dementerende ouderen in verzorg- en verpleeghuizen in hun eigen regio. Aan de hand van de meegebrachte natuurvoorwerpen beginnen ze een gesprek met de bewoners. De vrijwilligers zijn tevens ambassadeur van het project en dragen bij aan de bekendheid er van. 

 

Uitbreiding Groene Visite
In Overijssel werken wij met zes verschillende regio’s. Alle regio’s staan open voor nieuwe vrijwilligers. Op deze manier kunnen meer ouderen worden bereikt. Nieuwe vrijwilligers krijgen een basistraining over natuur, zorg en gesprekstechnieken. Tevens krijgen vrijwilligers een handboek met instructies en tips. In de maand mei worden er op diverse locaties in Overijssel informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarvoor kan men zich aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel.

Artikel delen:

Reageer