Basis voor baasjes Zwolle

Zwolle – Honden behoren tot de favoriete huisdieren van veel mensen, ook in Zwolle. Toezichthouders van de gemeente gaan tussen 6 en 12 mei controleren of hondenbezitters zich aan de spelregels houden. Speciale aandacht gaat uit naar ‘kwetsbare’ plekken, zoals speelgelegenheden en aanlooproutes naar basisscholen.
 
Als een hond losloopt op een plek waar dit niet mag, of als hondenpoep niet wordt opgeruimd op plekken waar dat hoort, kan de eigenaar rekenen op een boete. Maar er is ook oog voor baasjes die het goed doen. Hun viervoeter kan rekenen op een lekkere kluif.

 
Wethouder Filip van As: ‘Honden horen er in Zwolle helemaal bij. Elke wijk heeft voorzieningen die speciaal bedoeld zijn voor honden en hun baasjes, zoals hondenlosloopterreinen en hondenhaltes. Om de stad voor iedereen leuk en leefbaar te houden, is er een aantal spelregels voor baasjes. Deze gaan we de komende periode weer extra onder de aandacht brengen.’  
 
Sinds een jaar hangen er verspreid over de stad spandoeken die baasjes attenderen op do’s en don’ts. Zoals het opruimen van de grote boodschap van hun viervoeter, de hond laten spelen waar het mag en aanlijnen waar het hoort. De banners hangen daar waar ze het meest nodig zijn. Op sommige plekken komen extra banners te hangen.
 
De gemeente Zwolle gaat een hondenkaart uitgeven. Deze kaart bevat naast praktische informatie, tips en spelregels ook een overzicht van alle hondenlosloopterreinen en hondenhaltes in Zwolle. De kaart is gratis af te halen bij onder andere de gemeentelijke informatiecentra (Hanzeland & Stadshagen), de wijkservicepunten, maar ook bij dierenklinieken en dierenwinkels.
 
Meer informatie is na te lezen op: www.zwolle.nl/honden. Hier staan alle spelregels op een rij, kan men op een digitale kaart bekijken waar het dichtstbijzijnde hondenlosloopterrein en -halte in de buurt is en krijgt men tips.
Artikel delen:
Reacties 12
 1. Katten kun je gewoon vangen en door de dierenambulance laten ophalen. Het baasje mag vervolgens zijn zwerfkat na vergoeding van de kosten weer kopen ophalen. Schijnt prima te werken.

 2. Beste gemeente

  Graag ook spelregels voor katten, lijkt mij niet moeilijk om kattenbezitters te dwingen hun kat op eigen terrein te houden!!!!

  iedereen blij
  kat naar buiten
  baasje en buren tevreden

  succes

 3. Daar ben ik het helemaal mee eens Akkie!!!! Zo ontzettend smerig is dat.
  Ik heb ook 2 katten. Gelukkig heb ik ze altijd thuis. Woon in een appartement. Zou het vervelend vinden wanneer andere mensen last van ze hebben.

 4. Gelijk een boete geven van 150e wat mij betreft als de hondenpoep niet opgeruimd wordt want dat moeten de baasjes verplichten!!!

  Laten we eerlijk zijn we zijn allemaal al lang blij dat de honden en parden niet vliegen want anders was het nog erger geweest…

 5. Over de honden en hun baasjes wordt geklaagd, maar inderdaad de katten mogen ze ook wel eens aanpakken. Die schijten net zo goed in zandbakken/speeltuinen en eigen tuin en daar horen we niks over!

  Niet iedereen over 1 kam scheren dan moeten alle dieren aangepakt worden.

 6. Dan mag de gemeente / de toezichthouder ook wel op andere vervuilers letten die net zo goed of meer zelfs een enorme doorn in mijn oog zijn: onze fijne hangjeugd die elk weekend in het Schellerpark een grote hoeveelheid afval achterlaat terwijl er nota bene op nog geen meter afstand een prullenbak staat. Nee, het is oh zo leuk om die elke week open te trappen zodat er weer een berg troep rond de bankjes ligt. Gaat de gemeente hier ook een keer wat aan doen?
  En aan de vele fietsers / bromfietsers die elke keer door het Schellerpark moeten crossen terwijl dit niet echt samengaat met de wandelaars die daar lopen. Pak ook deze overlastveroorzakers een keer aan, gemeente!

  Een hond die losloopt (al dan niet op een speelveld) hoeft niet per definitie degene te zijn die op de paden en speelvelden van zich af loopt te poepen. Er zijn mensen met hun hond netjes aan de lijn die hun hond lekker op het wandelpad laten poepen, ze staan erbij en kijken ernaar of doen net alsof ze het niet zien.

Reageer