Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Zwolle – Op 4 mei vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het centrale monument in  het Ter Pelkwijkpark.  Voorafgaand daaraan wordt de Stille Omgang gehouden. Op 5 mei vindt het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden plaats en zijn er diverse activiteiten in de binnenstad. Tevens is er een dance-event op het terrein van de IJsselhallen.  Al deze activiteiten kennen een eigen programma en hebben gevolgen voor het verkeer.

 

doden_herdenking_terpelkwijkpark_11.jpg 

 

Zondag 4 mei Dodenherdenking. Van 18.30 tot 19.00 uur vindt in de Oosterkerk de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst plaats met het thema ‘Vrijheid geef je door’, gevolgd door De Stille Omgang die om 19.15 uur vertrekt vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

In de Plantagekerk begint om 19.00 uur een kerkdienst die eveneens in het teken staat van ‘Vrijheid geef je door’. De dienst eindigt om 19.45 uur, zodat iedereen de plechtigheid bij het monument kan bijwonen. Na de plechtigheid is er in de Plantagekerk voor iedereen die dat wil gelegenheid voor ontmoeting, gesprek en bezinning.

 

Om de herdenking vanaf 19.45 uur in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting vindt plaats in het gedeelte Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Kerkstraat tussen 19.15 – 21.00 uur voor al het verkeer. Hierdoor is tevens de rijroute Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt en Sassenstraat niet mogelijk.

Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur via de Eekwal, Kamperpoortenbrug, Pannekoekendijk waarna de gebruikelijke route wordt gereden. De bushaltes aan de Wilhelminasingel en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan de Eekwal of bij winkelcentrum Diezerpoort. 

 

Maandag 5 mei Bevrijdingsdag

De bevrijdingsviering begint om 10.30 uur bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden

met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt een 

toespraak en kondigt om 11.00 uur het optreden aan van De Zotte Zusjes met 

Kinderkoor Konstantijn en Jeugdkoor Voices van Stichting De Vuurvogel ter 

gelegenheid van de opening van de 24e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. 

Om de vele bezoekers aan het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en aan de binnenstad een veilig verblijf te bieden wordt de omgeving van beide locaties alsmede de looproute van/naar beide locaties afgesloten voor verkeer.

De wegafsluitingen gaan op 4 mei in en eindigen op  6 mei in de loop van de dag.

Op de looproute van het station naar de IJsselhallen, waar op het terrein het 

dance-event Dance4Liberation wordt gehouden, kan het verkeer beperkte hinder ondervinden.

 

Park de Wezenlanden

Gedurende de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival, van 27 april tot en met 8 mei moet het verkeer in de omgeving van Park de Wezenlanden rekening houden met hinder. Op 4 mei gaat de eerste wegafsluiting in. De wegafsluitingen zijn als volgt.

 

4 mei vanaf 7.00 uur tot en met 6 mei 18.00 uur

 • Wethouder Alferinkweg, geheel.

 

5 mei vanaf 7.00 uur tot en met 6 mei 06.00 uur

 • Schuurmanstraat, geheel
 • Luttenbergstraat, gedeelte Assendorperstraat tot aan Hanekampbrug
 • Schuurmanstraat, geheel
 • Wiecherlinkstraat en Buserstraat

  

5 mei tussen 7.00 uur en 23.59 uur

      – Groot Wezenland (Isala bereikbaar vanaf Assendorperstraat)

 • Ten Oeverstraat/Grasdorpsstraat
 • Wilhelminasingel – Kerkstraat en daarmee ook Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt, Sassenstraat

 

5 mei 

 • Assendorperdijk, zijstraten vanaf 10.00 uur
 • Terborchstraat, t.h.v. stationsplein vanaf 10.00 uur
 • Zeven Alleetjes, t.h.v. Burg. Van Roijensingel vanaf 17.00 uur
 • Van Karnebeekstraat, t.h.v. Burg. Van Roijensingel vanaf 17.00 uur
 • Luttekestraat, t.h.v. politiebureau vanaf 13.00 uur
 • Jufferenwal – Rodetorenplein vanaf 13.00 uur

 

De wegsleepregeling is van kracht.

Conform de pollertijden binnenstad staan deze omhoog.

 

 • Bereikbaarheid Isala Klinieken

Isala klinieken, locatie De Weezenlanden, ligt nabij het festivalterrein. 

Het ziekenhuis blijft bereikbaar voor haar bezoekers via de algemene omleidingroute: Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Stationsweg, Oosterlaan, Deventerstraatweg, Hortensiastraat en omgekeerd. Stadslijn 3 via Assendorp blijft langs het ziekenhuis rijden vanaf station om via Assendorperstraat weer terug te gaan naar station.

 

 • Bereikbaarheid tankstation Hanekamp

Het tankstation aan de Hanekamp is bereikbaar via de Hanekamp. Borden langs de weg geven de stremmingen en omleidingroutes aan. 

 

 • Burgemeester Roelenweg

Zwolle werkt aan het beter bereikbaar maken van haar binnenstad. Momenteel wordt er gewerkt op de Burgemeester Roelenweg en Schuttevaerkade. Beiden wegen hebben thans een eenrichtingsverkeer. De rijrichting naar de binnenstad toe blijft mogelijk. Om de binnenstad te verlaten, wordt het verkeer omgeleid via Van Wevelinkhovenstraat, Middelweg, Zwartewaterallee.

 

 

Reisadvies op 5 mei
De gemeente adviseert om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. Hiervoor zijn extra bussen ingezet. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Eekwal en Burgemeester Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van park 

De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat.

 

Parkeren op 5 mei

In de buurt van Park De Wezenlanden zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station, bereikbaar via de IJsselallee. Aan de voorkant van het station wordt met borden verwezen naar de bevrijdingsfestival-locaties. 

 

Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn: Burg. van Roijensingel, Emmadek (Emmawijk),  Maagjesbolwerk (Kamperpoortenbrug), Dijkstraat, Noordereiland (Assiesstraat), Centrum (Pletterstraat) en Diezerpoort (Van Wevelinkhovenstraat).

De routes naar de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Op de binnenring in de omgeving van de binnenstad geeft het parkeerverwijssysteem de parkeeraccommodaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan.

Dit jaar is de Turfmarkt niet beschikbaar voor parkeren in verband met voorjaarkermis Ambelt.

 

Meer informatie
Voor informatie over het programma van het bevrijdingsfestival 5 mei in Park de Wezenlanden, kijk opwww.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Voor meer informatie over het programma in de binnenstad, kijk op  www.hesz.nl.

Voor meer informatie over het dance-event op terrein IJsselhallen, kijk ophttp://www.ijsselhallen.nl/evenementen/dance-4-liberation.

Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid van Zwolle op deze dagen kijk opwww.zwolle.nl/bereikbaarheid.

 

Voor meer informatie over de wegwerkzaamheden aan Burgemeester Roelenweg, kijk op www.zwolle.nl/roelenweg. Voor parkeermogelijkheden in Zwolle, kijk op www.zwolle.nl/parkeren. 

 

Artikel delen:

Reageer