Dassen kijken voor iedereen

Zwolle – Met de dasmobiel maakt Landschap Overijssel het nu voor iedereen mogelijk dassen te kijken. Dassen zijn schuwe dieren die in het schemer en donker actief zijn. Ze kunnen erg goed horen en ruiken. Er zijn dan ook maar weinig mensen die ooit een das hebben gezien. Landschap Overijssel vindt dit jammer en is ervan overtuigd dat het spotten van een das doet beseffen dat we hele mooie natuur in Nederland hebben. Met het plaatsen van een geur- en geluidsdichte kijkhut naast een echte dassenburcht is het nu voor iedereen mogelijk dassen te kijken. Meer informatie en aanmelden www.landschapoverijssel.nl/dassenkijken.

jonge_dassen_op_hun_burcht.jpg 

 

“Wij willen graag laten zien hoe mooi de natuur is die we in Nederland hebben. Als je weet hoe mooi iets is, ben je eerder bereid je ervoor in te zetten en het te beschermen,” aldus Fleur de Graaff, Landschap Overijssel. “Om in het wild dassen te zien, moet je precies weten wat je doet. Anders is de kans dat je ze verstoort en verjaagt veel te groot. En dat wil je natuurlijk niet. In de buitenlucht een das kijken, is dus maar voor een select gezelschap van experts weggelegd. Met de dasmobiel maken wij de das voor een breed publiek zichtbaar. We bieden nu voor het derde jaar de mogelijkheid om op deze manier dassen te kijken en krijgen erg veel positieve reacties, zelfs van de mensen die geen das hebben gezien. En dat kan natuurlijk altijd, dat is de natuur.”

 

Blijven beschermen

Het ging een tijd erg slecht met de das in Nederland. Rond 1980 waren er nog krap 1.200 dassen over. Door betere bescherming van de das en zijn leefomgeving zijn er momenteel weer rond de 5.500 dassen. “Toch moeten we ons blijven inzetten om de das en zijn leefomgeving te beschermen,” zegt Fleur. “Het landschap wordt steeds grootschaliger en bomen en poelen verdwijnen om plaats te maken voor grote aaneengesloten weilanden. Funest voor de das, en trouwens ook voor veel andere dieren, die juist een afwisselend en kleinschalig landschap nodig hebben.”

Artikel delen:

Reageer