Michaeltjes voor winnaars State of the Arts

Zwolle – Tijdens het State of the Arts festival in het Stedelijk Museum Zwolle zijn vrijdagavond de Michaeltjes uitgereikt. Twee kunstprijzen voor  vernieuwend en toonaangevend talent, waarbij de één wordt gekozen door een vakjury en de andere door het publiek.

joyce-gruben.jpg

De vakjury bestond uit Roos van Put, voormalig hoofdredacteur van Kunstbeeld en adviseur Raad voor Cultuur, Dick Auckes van R10 en Aranka Wijnbeek en Adriaan de Regt van Stedelijk Museum Zwolle. De prijs van de vakjury is gewonnen door Veronique Schrama. Veronique Schrama probeert antwoorden te vinden op vragen als: hebben onbestemde ruimtes, zoals kantoren en virtuele ruimtes, een hartslag, ademen ze, bezitten ze een ziel? Of zijn ze alleen maar kunstmatig en gefabriceerd? Is dit de werkelijkheid van een leefruimte?

 

Met haar monumentale houtskooltekeningen zoekt ze naar een relatie tussen de herinneringen uit haar kindertijd van haar vaders werkplaats en de structuren en machines die ze nu ontwikkelt. Dit als een manier om de wereld te begrijpen.

Deze manier van werken vond de vakjury door haar monumentaliteit op het platte vlak, door haar ambachtelijkheid en techniek op alle formaten van zeer groot naar klein, aansprekend.

Veronique heeft met deze prijs een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle gewonnen.

De winnaar van publieksprijs is Joyce Gruben (zie foto) met 32 voorkeursstemmen uit de 293 uitgebrachte  stemmen door de bezoekers van de tentoonstelling.

Joyce  Gruben heeft hiermee een cheque ter waarde van € 500 gewonnen.

Het Stedelijk Museum Zwolle streeft er naar om Zwolse kunstenaars te betrekken in haar thematentoonstellingen als het thema en de kwaliteit het toelaat. Zo deden afgelopen jaren Roni Katz en Tamme de Boer mee aan respectievelijk SHE ME en Stil Even, de grote zomertentoonstellingen van het Stedelijk Zwolle.

Het Stedelijk Museum Zwolle is voor veel Zwolse kunstenaars een springplank naar meer bekendheid en kwalitatief betere mogelijkheden op nationaal tentoonstellingsniveau en uiteindelijk naar meer verkoop.

Over drie jaar zal in het Stedelijk Museum Zwolle de volgende editie van State of the Arts Zwolle te zien zijn met daarbij weer veel nieuwe en toonaangevende kunstenaars. Voor die tijd vind de solotentoonstelling van Veronique Schrama plaats.

Artikel delen:

Reageer