Fancy fair in vernieuwde Stinsweide

Zwolle – Buurtweide de Stinsweide in de Zwolse wijk Westenholte organiseert zaterdag 17 mei een fancy fair met allerlei kraampjes en activiteiten, waaronder demonstraties schapen scheren en wol spinnen. Het is het eerste grote evenement dat Stinsweide organiseert sinds de bestrating is aangepakt, waardoor de buurtweide ook toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn. In de toekomst worden er meer activiteiten georganiseerd. 

stinsweide_2.jpg 

Voorzitter Martijn Bakker van Stinsweide is blij met de bijdrage van De Gasthuizen, die de aanpak van de bestrating mogelijk maakte.

“De Stinsweide is na de supermarkt en wijkcentrum Het Anker een van de ontmoetingspunten van Westenholte. Volwassenen en senioren komen hier om een praatje te maken, even bij de dieren te kijken en eieren te kopen”, zegt voorzitter Martijn Bakker. “We hebben een stuk of 40 dieren, waaronder hangbuikzwijntjes, geiten, eenden, schapen, ezels, ganzen, parkieten, konijnen en cavia’s. Tijdens de fancy fair op 17 mei kan iedereen de dieren ontmoeten.”

Kennis over natuur bijbrengen

Naast het bieden van een ontmoetingspunt heeft Stinsweide als doel om ouders en grootouders hun kind het een en ander over dieren en de natuur bij te laten brengen. “We vinden het belangrijk dat de verhalen over voeding en de groene omgeving verteld blijven worden. Een voorbeeldje. Kinderen zien hier dat jonge geitjes van hun moeders melk drinken, maar de vrijwilligers vertellen hen ook dat een geit met de hand kan worden gemolken of dat geitenmelk ook kan worden gedronken door mensen.”

Fundering kasteel brengt problemen

Omdat de Stinsweide is gebouwd op de restanten van Kasteel Voorst, heeft de buurtweide veel problemen gehad met afwatering en bestrating. “De stenen lagen ongelijk en het regenwater liep niet goed weg. Dat maakte onze dierenweide slecht begaanbaar voor senioren en mensen die slecht ter been zijn. Dankzij een financiële bijdrage van 1.757 euro van het Zwolse fonds De Gasthuizen, konden we de bestrating en afwatering op het plein laten aanpakken. 

Helpen verzorgen

Bezoekers, van jong tot oud, krijgen bij de buurtweide de gelegenheid om te helpen de dieren te verzorgen. “Helpen hoeft niet, maar velen vinden het leuk om te doen. Voeren, ezels borstelen, cavia’s en konijnen op schoot nemen en stallen schoonmaken bijvoorbeeld. Wie liever rustig toekijkt, kan lekker aan een van de picknicktafels gaan zitten.”

Vrijwilligers gezocht

Om in de toekomst meer activiteiten te kunnen organiseren, zoekt Stinsweide vrijwilligers. Stinsweide is onderdeel van wijkvereniging WVF en wordt gerund door een team van 11 vaste vrijwilligers. Wie interesse heeft in dit vrijwilligerswerk, kan contact opnemen met de wijkvereniging. 

De Gasthuizen

Stinsweide kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:

Reageer