Zonnig Bevrijdingsfestival trekt 135.000 fans

Zwolle – Wat een geluk, precies op de Bevrijdingsdag prachtig weer. Een zonnetje en rond de 20 graden maandagmiddag. Dat samen met aantrekkelijke artiesten maken de ingrediënten voor een geslaagd Bevrijdingsfeest in Zwolle. Maar liefst 135.000 festivalbezoekers wisten het Bevrijdingsfestival te vinden. Met 160.000 bezoekers vond in 2009 het drukste festival plaats.

bfo_festival-557.jpg 

De situatie rond 19.15 uur

De grootste drukte uitte zich rond het concert van Bløf. Het hele festivalterrein was voor 80% gevuld met muziekliefhebbers. Veel meer hadden er ook niet bij moeten komen, anders zou er een bezoekersstop afgekondigd worden. Maar na dit concert werd het rustiger. Mensen gingen thuis eten en families keerden huiswaarts. ’s Avonds was het druk bij het het Singlefeestje en Podium Abbot. Het concert van Blaudzun werd ook goed bezocht. Daarna gingen veel mensen richting de treinen. Roel Van Velzen en de Congolese ster Innocent Balume sloten het Bevrijdingsfestival Overijssel af. Ook in de binnenstad en ook het Dance4Liberation muziekfeest op de parkeerplaatsbij de IJsselhallen werden goed bezocht met rond de 20.000 bezoekers. Het dancefeest bij de IJsselhallen was maandagmiddag zelfs al helemaal uitverkocht. Er vonden, met name rond de IJsselhallen, vijf aanhoudingen plaats voor wapenbezit en bezit van drugs. Voor kleine wondjes meldden zich rond de 60 personen bij de EHBO op het festivalterrein.

bfo_festival-521.jpg
 
 05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_05.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_09.jpg 

Via Lees verder meer foto’s… 

bfo_festival-385.jpg
 
bfo_festival-395.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_01.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_02.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_03.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_04.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_06.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_07.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_08.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_10.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_11.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_12.jpg
 
05-05-2014_bevrijdingsfestival_overijssel_13.jpg
 
bfo_festival-404.jpg
 
bfo_festival-408.jpg
 
bfo_festival-436.jpg
 
bfo_festival-449.jpg
 
bfo_festival-477.jpg
 
bfo_festival-514.jpg
 
bfo_festival-527.jpg
 
bfo_festival-560.jpg
 
bfo_festival-562.jpg
 
bfo_festival-579.jpg 
 
bfo_festival-525.jpg  
 
innocent_balume.jpeg
 
vanvelzen_3.jpg 
 
festival.jpeg 
  
Artikel delen:
Reacties 50
 1. Ik heb weer erg genoten. Van het mooie weer genieten, van de inzet van de ruim 800 vrijwilligers, de veelzijdigheid op het terrein, van Zwolle, van het goedgemutste publiek, maar niet van de line-up. Ik weet niet of het nieuwe bestuur daar een aandeel in heeft gehad, maar de kwaliteit van de bands was bedenkelijk.


  Maak melding

 2. Tyvus druk in het park, asociaale prijzen voor paardezeik wat ze grolsch noemen, toiletten waar je een uur voor moest wachten en ondertussen je hele pamper onder zeek, vreten wat gemarineerd was met caviaar zo godse duur, te weinig bierkramenwaar je 80 man voor je hebt staan, en al helemaal niet te spreken over die maffe lui die overal gaan zitten op de grond! Maar dat is het feest waar ik elk jaar naar toe leef! Zwolle het was weer mooi tot volgens jaar!


  Maak melding

 3. Het was weer een geweldig feest! Zoals gebruikelijk goed georganiseerd (routing iets beter dan voorgaande jaren) en een leuke line up. Van bands als Happy Camper, Baciamolemani, Color Reporters en Knarsetand gaat de zon vanzelf schijnen! Compliment voor de programmeur 😀
  @Terstal: volgende keer beter om je heen kijken 😛


  Maak melding

 4. Foto-impressie van deze zéér geslaagde Bevrijdingsdag op secure.flickr.com/photos/paulgeeve/sets/72157644122513899/


  Maak melding

 5. Gemeente, kan volgend jaar prioriteit worden gegeven aan het schoonhouden van de straten op de ochtend na het festival!
  Het hele centrum is een mijnenveld aan glas en ik heb geen zin in een lekke fietsband op weg naar mijn werk. Het is zo erg dat fietsen letterlijk niet meer gaat!!


  Maak melding

 6. Het hele centrum is een mijnenveld aan glas en ik heb geen zin in een lekke fietsband op weg naar mijn werk.

  Mee eens!

  (De critici zullen wel zeggen dat we niet moeten zeiken, maar die liggen op dit moment waarschijnlijk nog lekker in bed en worden wakker als alles is opgeruimd)


  Maak melding

 7. Je kunt wel de gemeente de schuld geven. De gasten zijn zelf zo asociaal om al hun glaswerk en ander afval van zich afgooien terwijl er prullenbakken staan! Dat heb je niet in 1 uurtje schoon!!!! Dan moet je maar voor een keer even om de stad heen fietsen.


  Maak melding

 8. Volgens RTV Oost: 120.00 bezoelers zie: http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=189111&cat=1

  Volgens De Stentor: 130.00 bezoekers zie: http://destentor.nl/regio/zwolle/bevrijdingsfestival-in-zwolle-verloopt-rustig-met-130-000-bezoekers-1.4347208

  Volgens Weblog Zwolle: 135.000 bezoekers

  Kortom we worden wederom voorzien van en veel te positieve en onjuiste cijfers, zet dan gewoon neer het was gezellig druk!

  Het geeft gewoon heel veel overlast qua geluid en bijv. glas en de reactie van Sem slaat nergens op.

  Ik zou zeggen direct afschaffen en ook die festivals bij de IJssehallen.


  Maak melding

 9. Beste René, wat een trieste klachten voor een festival wat GRATIS toegankelijk is, of dacht je soms dat je drankjes ook gratis zouden zijn? Volgende keer maar thuisblijven jij, scheelt je een boel ergernis.


  Maak melding

 10. Festivals als deze zijn niet meer van deze tijd Adriaan, het levert alleen maart overlast en misdragingen op.

  Ineens moet alles maar kunnen en mogen, ik denk dat de meerderheid van de Zwollenaren deze festivals met zeer veel (geluids)overlast liever ziet verdwijnen.


  Maak melding

 11. Festival waar Zwolle trots op moet zijn. Elk jaar mooi en groots. Altijd ook verbeterpunten. De routing was goed dit jaar. Helaas te weinig punten om drank/ drinken te halen waardoor er grote rijen stonden. Familieveld was erg relaxed en OK. Goed dat het dancestuk voor jongeren bij de ijsselhallen was, ieder zijn eigen stijl en plek. Altijd plussen en minnen maar een dikke 8 wat mij betreft voor het geheel!!


  Maak melding

 12. Nee hoor Jean, dit festival trekt meer bezoekers dan dat Zwolle inwoners heeft, dus het is enorm van deze tijd en gewenst door zeer veel mensen. Daarnaast wordt er door de hulpdiensten terug gekeken op een dag met zeer weinig misdragingen en een geslaagd feest. Wat je zegt klopt dus gewoon absoluut niet.
  Nogmaals prachtig dat dit kan in Zwolle, mogen we trots op zijn!:)


  Maak melding

 13. Probeer alle inwoners van Zwolle maar eens op het festivalterrein van de Wezenlanden te krijgen, dan kom je tot de conclusie dat je hopeloos veel plaatsen tekort komt, die bezoekersaantallen zijn dan ook een lachertje!

  Reken maar mee, per persoon heb je als de op elkaar staat een kwart vierkante meer nodig, dus 4 mensen per m2. 135.000 bezoekers:4 (4 personen per m2) is 33.750 m2. Dus je hebt 33.750 m2 nodig om alle bezoekers te plaatsen, nou ik kan je garanderen het festival terrein geen 11×3 km groot is!

  Overdrijven kunnen we heel goed in Zwolle!


  Maak melding

 14. @Jean,

  waar jij volgens mij aan voorbij gaat is dat die 135.000 het totaal aantal bezoekers van de hele dag is. Die zijn er echt niet alle 135.000 exact op hetzelfde moment geweest…..

  Maar aangezien jij toch alles vanaf de negatieve kant wil bekijken snap ik jou redenatie wel, alles is zo te interpeteren dat er op gezeken kan worden


  Maak melding

 15. @ Mariane en FFrekenen, ja dit komt jullie natuurlijk niet uit!

  De meeste bezoekers komen toch echt van begin tot eind, maar dat weten jullie ook wel 😀

  Alleen wordt elke bezoeker op jullie manier minimaal 5x geteld!

  En ook de middenstand heeft er niets aan, want de bezoekers kwam bepakt en bezakt met proviand en drinken uit de trein en de auto!


  Maak melding

 16. is een leuk feestje geweest, veel herrie in de stad ? Jazeker.
  Ging ook ‘gedwongen’ pas laat naar bed, maar ben trots dat dit in Zwolle kan.

  misdragingen ? 8 man opgepakt. Is dat nu zo bijzonder ?
  Gemiddeld uitgaansweekend met minder mensen levert meer ellende op volgens mij.

  Familie weide was idd superleuk, van alles door elkaar, lekker druk, leuke muziek.


  Maak melding

 17. Een groot deel van de bezoekers komen uit de omgeving van Zwolle omdat in de dorpen nooit iets gebeurd, in Zwolle kunnen ze dan even lekker los gaan. Als je zondag a.s. maar weer netjes meldt in de kerk.;)


  Maak melding

 18. @ Jean

  Jij bent duidelijk niet in de Assendorperstraat geweest. De Jumbo was zo druk dat er een DIKKE rij voor de winkel stond en bij de Action was er ook een goede rij (middenstand).

  Al met al een fijne sfeer ervaren tijdens het festival, en inderdaad een goede looproute dit jaar. Wat betreft geluidsoverlast; valt altijd erg mee (ik woon in Assendorp). Je hoort het wel, maar goed als je van dergelijke feesten geen/weinig last wilt hebben dan moet je verder van de binnenstad af gaan wonen.


  Maak melding

 19. Jean, 33750 m2 is niet 33 km2, maar 0,03375 km2.

  Al met al heb je dan een terrein van 185x185m nodig. En dat lukt prima in het park. Sterker nog, ik heb het even opgezocht, het park is 800x200m. Oftewel 160.000m2 (inclusief water, dat wel)


  Maak melding

 20. He he eindelijk 2 personen (Jpaser en Pauze) die opletten, ik schreef toch: In Zwolle kunnen we goed overdrijven en iedereen neemt het klakkeloos aan!

  @ Japser, het park is wat anders dan het festivalterrein in het park

  @ Pauze, zag jij 5 voetbalvelden volgepakt met mensen staan? dat past daar niet he? Bij 2 voetbalvelden houdt het wel op!


  Maak melding

 21. Wederom een groot compliment aan de organisatie en alle vrijwilligers!

  Een TOP Evenement met 134.963 bezoekers.

  Dit kan alleen in Zwolle.
  Laten we eens allemaal trots hierop zijn , ipv al dat geneuzel .


  Maak melding

 22. ;D wat een smoes zeg, geef nou gewoon je rekenfout toe!

  En nee, niet het hele park werd gebruikt. Maar trek van de 160.000m2 de backstage, het water en de kinderboerderij af, tel er de weg bij op, en dan kom je op zeer ruim meer dan de volgens jouw benodigde 33750m2.


  Maak melding

 23. Ik ben al die luidruchtige dancefeesten meer dan zat. Woon hier al ruim 25 jaar in Zwolle en verlang terug naar de tijd van 1x per jaar Koninginnedag met leuke bandjes en mensen uit Zwolle ipv die massale gesubsidieerde festivals met mensen van buiten die hun rotzooi achter laten voor mij en hun centen bij de organisator en de bier en hamburgerman. Zelfs met oordoppen ging het geluid er door. Lekker uitgerust op mijn werk nu. Door die teringherrie bij de IJsselhallen, op stille zaterdag die zenuwe’muziek’ van megabase oid bij de Wijthemerplas en 17 mei staat het volgende takkeherrie-event aldaar alweer gepland. Ben er helemaal klaar mee. Opzouten.


  Maak melding

 24. Mel, ik ben het helemaal met jou eens.

  Is het niet tijd voor een referendum hier in Zwolle over het overschot aan lawaaischopperige zgn. festivals?

  Maar dat zal zullen ze wel niet aan durven!


  Maak melding

 25. Mel wat een zielig figuur ben je, ik krijg bijna medelijden met je,

  Goed idee van wausie!

  Maar er is weer veel geld in Zwolle achtergelaten door die mensen van buiten die massaal op de gesubsidieerde festivals zijn af gekomen en Mel daar profiteer jij ook weer van, sterker;je zal wel weer vooraan in de rij staan.  Maak melding

 26. Don’t feed the troll. Met andere woorden: gewoon negeren die Jean.
  Als dit soort figuren geen aandacht krijgt, houden ze vanzelf op.
  Laten we het feestgevoel nog even vasthouden 🙂
  Top festival, wat hopelijk nog vele jaren vervolg zal krijgen 😀


  Maak melding

 27. Zwolle begint eindelijk eens op de kaart van Nederland te komen op deze manier! Prachtige festivals en Europees voetbal wat wil een Zwollenaar nog meer!? 😀


  Maak melding

 28. Het was in 1 woord een geweldig festival.
  Aan alle calvinisten die niet willen of kunnen begrijpen dat het leven ook bestaat uit vieren wens ik verder veel levensvreugde toe. 😀


  Maak melding

 29. Ondanks dat ik een paar maanden geleden ben verhuisd van Zwolle naar Almere, waar ook een bevrijdingsfestival was, ben ik dit jaar gewoon weer naar BFO geweest. Dan maar wat verder reizen, maar dat was zeker de moeite waard. Prachtig weer en een goede sfeer. Het was weer een mooi feest. En nu helaas weer aftellen tot volgend jaar.
  Ik heb altijd in de Wipstrip gewoond en dus ieder jaar tot laat kunnen genieten van de muziek die in huis nog te horen was. En eerlijk gezegd heb ik dit nooit een probleem gevonden. Het had wel wat vond ik. En nee, ik ben echt niet zo’n feestbeest dat wekelijks tot diep in de nacht aan het feesten is.


  Maak melding

 30. Jolien, mensen komen uit allerlei werelden en zitten in allerlei situaties die jij niet snapt (ik ook niet hoor).
  Denk niet dat iedereen zo kan zijn als jij bent, want dat is echt niet waar!


  Maak melding

 31. Ik woon toch best ver van het centrum in Stadshagen, maar dat gedreun van die house bij de ijsselhallen mag volgend jaar wel iets minder.
  Hou ook rekening met kinderen die moeten slapen en de volgende dag weer naar school toe moeten. Voor de rest is het vast een topfeest geweest voor de liefhebber.


  Maak melding

 32. @Sanne Over een jaartje of wat dansen jouw kinderen misschien ook wel in de Ijsselhallen of Park de Wezenlanden en ben je blij dat er in Zwolle evenementen voor de oudere jeugd georganiseerd worden.:)


  Maak melding

 33. Sanne: ik had ook begrepen dat het geluid in Stadshagen goed te horen was. Het is maar net hoe de wind staat en daar is dan echt niet zoveel geluid voor nodig om het over te laten komen.


  Maak melding

 34. Natuurlijk is het heel fijn dat er wat voor de jeugd georganiseerd wordt.
  Alleen zijn er wel geluidsnormen waar je aan moeten houden, zodat het geen geluidsoverlast wordt. Het zal inderdaad wel aan de wind gelegen hebben.


  Maak melding

 35. Glas? niet van het festival daar werd alleen in plastic geschonken.
  Voor de mensen die van rust houden, boven in Groningen gaan wonen, genoeg rust en ruimte. ??2,50 voor een vol glas fris duur bij een gratis gemengd concert?
  Neem eens een drankje aan een Utrechtse gracht.


  Maak melding

Reageer