PvdA wil snellere treinen naar het noorden

Zwolle – PvdA-Statenlid Dick Buursink stelt schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten over de invoering van treinbeveiligingssysteem ERTMS op de spoorlijnen van Zwolle naar het noorden. Staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) heeft geen plannen om deze lijnen vóór 2030 van het nieuwe veiligheidssysteem te voorzien. Dat betekent dat een snellere treinverbinding tussen de Randstad en het noorden tot die tijd niet gerealiseerd kan worden.

Het European Rail Traffic Management System (ERTMS) is de opvolger van het huidige beveiligingssysteem ATB. Door het nieuwe computergestuurde systeem kunnen treinen sneller en dichter op elkaar rijden. ERTMS wordt vanaf 2016 gefaseerd uitgerold over het land. Tot en met 2028 is 2,5 miljard beschikbaar voor de inbouw en het onderhoud van dit beveiligingssysteem. Op 11 april maakte het kabinet bekend dat ERTMS in de periode tot 2030 alleen op de drukst bereden spoorlijnen in Nederland zal worden ingevoerd. Dat betekent dat de noordelijke provincies buiten de boot vallen. “Dat vindt ik een ongelukkige keuze vanuit het oogpunt van de bereikbaarheid van het noorden,” zegt Dick Buursink. “Des te meer omdat het rijk en de provincies net hebben besloten €225 miljoen te investeren in de aanpak van spoorknelpunt Herfte. Ik zou zeggen: als je dat doet, doe het dan in één keer goed, en neem ERTMS direct mee.”

De PvdA Overijssel vindt het op de lange baan schuiven van de realisatie van een snellere treinverbinding naar het noorden onwenselijk. Buursink: “Daarom vraag ik Gedeputeerde Staten om samen met de noordelijke provincies actie te ondernemen om aanleg van ERTMS te combineren met de investering in Herfte.”

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Het lijkt wel alsof iedere politieke partij de snelheid van het treinverkeer richting het Noorden omhoog wil. Waarom is het dan nog niet geregeld? Lees regelmatig verschillende initiatieven hiervoor, bijvoorbeeld over de Hanzelijn.

  2. Ik zou zeggen zet ze daar HST dan komt wel goed weer investeren in iets wat 2min verschil maakt en bijna elke week vetragingen oploopt, nou ja, geld genoeg voor idiote proecten het wordt tegenwoordig een traditie voor elke nieuwe jaar een nieuwe ..
    Succes ermee pvda!

  3. Men had van de Zuiderzeegelden een tram kunnen hebben, een spoorlijn naar Heerenveen en ERTMS op Groningen-Zwolle.

    Maar nee, men krijgt niks voor elkaar in Groningen, elk goed initiatief word de grond in geboord en elke ridicuul initiatief (Blauwe Stad, Groninger Forum, etc.) wordt zonder gedoe gerealiseerd.

    Dan verdien je het gewoon ook niet.

Reageer