Zwolle wordt Fietsstad 2014

Zwolle – De gemeente Zwolle is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury, onder leiding van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, noemt Zwolle "een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt en dit ook uit de cijfers spreekt".

11-09-2013_zweedse_delegatie_bekijkt_nieuwe_fietsrotonde_02.jpg   

Het paradepaardje van de gemeente Zwolle, de fietsrotonde! 

De juryleden zijn onder meer te spreken over de grote innovatiekracht van de gemeente Zwolle. De fietsrotonde op de Wipstrikkerallee is slechts één van de dingen waarmee Zwolle het thema Fietsen zonder hindernissen echt in de praktijk brengt. Op deze rotonde kunnen auto’s niet helemaal rondrijden en fietsers wel. Zwolle is de vijfde stad die zich volgens de Fietsersbond Fietsstad mag noemen. Eerder gingen Veenendaal, Groningen, Houten en ‘s-Hertogenbosch met de eer strijken. Zwolle onderscheidt zich op het thema Fietsen zonder hindernissen. Volgens Saskia Kluit, adjunct-directeur van de Fietsersbond, is dit thema erg belangrijk voor fietsers. "We komen allemaal wel eens vervelende hindernissen tegen. Slecht wegdek, gevaarlijke kruispunten en onnodig omrijden kunnen het plezier in het fietsen flink verminderen en zijn soms zelfs reden om helemaal niet meer te fietsen. Zwolle gaat hier prima mee om door de fietser echt centraal te zetten."

08-05-2014_zwolle_fietsstad_van_nederland_03.jpg

08-05-2014_zwolle_fietsstad_van_nederland_05.jpg 

08-05-2014_zwolle_fietsstad_van_nederland_01.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Volgens de jury is de titel voor Zwolle een beloning voor consequent hoogwaardig fietsbeleid sinds 1971. De fietsvoorzieningen in de stad zijn van hoge kwaliteit en infrastructurele ‘parels’ als de Hanzeboog en de fietstunnel naar de wijk Stadshagen oogsten veel lof. Toch zijn het volgens Saskia Kluit niet deze grote projecten die goed fietsbeleid maken. “Goed fietsbeleid betekent dat je door de ogen van fietsers naar de stad kijkt. Kleine dingen zoals het net even iets breder maken van opstelstroken zorgen ervoor dat je je als fietser gewaardeerd voelt. En die waardering is wederzijds.”

08-05-2014_zwolle_fietsstad_van_nederland_02.jpg

08-05-2014_zwolle_fietsstad_van_nederland_04.jpg 

Artikel delen:
Reacties 22
 1. Wat een fantastisch nieuws is dit 😀

  Zwolle weer positief in het nieuws. Top. En dat mede dankzij de nieuwe fietsrotonde. Top!

  ==== Onder deze streep azijngezeik over de fietsrotonde =====

 2. Ja, want sinds die Fietsrotonde er is zijn er aantoonbaar meer ongevallen gebeurd, en dat is geen gezeik maar een feit Japser!!

 3. Oh ja mariane, jij hebt daarvoor een linkje met de cijfers, of baseer je dat op de nieuwsberichten erover, die je sowieso meer ziet omdat de rotonde onder een vergrootglas ligt?

 4. @Leonardo ik denk dat niemand ontkent dat er ook in Zwolle wat betreft de fietsers nog heel wat kan verbeteren. Maar blijkbaar is het dus in andere steden slechter. Tenminste volgens de Fietsersbond, wat mij toch wel een autoriteit lijkt.

 5. Door dat gevaarlijke kruispunt in Stadshagen en de fietsrotonde vind ik de veiligheid in Zwolle er juist op achteruit gaan. Ben dan ook zeer verbaasd van deze uitslag. Ze moeten dan wel een verdomd goed promo-filmpje hebben gehad.

 6. Paradjepaartje?! dit is juist een zeer onveilige situatie geworden! ik rij hier dagelijks overheen en ben al een paar x bijna aangereden, 1x scheelde het zo weinig dat ik blij ben dat ik nog leef ! en ik zie vaker bijna ongelukken het is wachten op… een automobilist komt op de rotonde af (en zeker als je de situatie niet kent) hebben ze de neiging om op dezelfde snelheid door te knallen omdat je gewon rechtdor kunt, als je wilt kun je volgas over de rotonde heen, zoals ik dus laatst meemaakte.. het was voor mij de keuze.. of remmen of proberen nog heel hard door te fietsen, gelukkig koos ik voor het laatste anders had ik nu vloeibaar voedsel gehad denk ik.. zeer onveilig daar !>:(>:(

 7. overigens vind ik het wel terecht dat zwolle fietsstad is geworden, want de fietpaden zijn prachtig en je kunt hier heel mooi fietsen in en rond zwolle. maar die fietsrotonde is echt levensgevaarlijk! dit is duidelijk nooit goed getest, logisch.. dit is de eerste, maar ik ga ervan uit meteen de laatste… zeer gevaarlijk !!

 8. Positief nieuws inderdaad.

  De middengeleider bij de fiets snelweg kwam toen ook zo negatief in het nieuws. Heb de fietsersbond toen ook nog eens gemaild om te laten weten dat het best wel meevalt. Positieve geluiden worden te weinig gegeven…

 9. De fietsrotonde is niet onveilig maar sommige slapers die het onveilig maken! Als je ziet wat er langs de verkeerde kant van bijv. de rotonde op de Diezerkade “jaagt” kun je dit onmogelijk een gevaarlijke rotonde noemen maar levensgevaarlijke onbenullen!

 10. Ik ben benieuwd of er al “harde” cijfers zijn over ongevallen bij de fiets rotonde. Die cijfers zijn natuurlijk alleen maar zinvol te vergelijken als er ook cijfers bekend zijn over de “oude” situatie voordat de rotonde aangelegd is.

  Ik verwacht overigens dat het aantal ongevallen afgenomen is. Vooral omdat fietsers nu altijd voorrang hebben, dus nooit meer lang hoeven te wachten, en daarom niet meer in de verleiding komen om voorrang te “nemen”.

 11. Alle verkeerslichten zijn levensgevaarlijk….als al die onbenullen steevast door rood blijven rijden omdat het nog maar net rood is…! Die fietsrotonde is prima uitvinding maar de meesten reageren nogal autistisch…

  Zwolle is niet voor niets verkozen tot fietsstad van Zwolle!!

 12. Bij deze “fantastische” fietsrotonde gebeuren meer ongelukken met fietsers als nooit tevoren maar zoals gewoonlijk steekt de gemeente zijn kop in het zand en spreekt van een groot succes.

 13. @erwin
  Heb je daar bewijzen van ?
  Zoja, dan zie ik die graag.
  Zonee, dan valt jouw reactie in de categorie “nutteloos gebral”.

 14. Ap Erwin heeft wel degelijk gelijk wat diefantastische rotonde betreft.ik heb er een tijdje naast gewerkt en er gebueren continu bijna ongelukken.Ga er zelf maar eens pieken dan kom je er wel achter

 15. @Ap : Kijk maar na in de papieren van het CBS.. Met je bewijs.
  Ik woon daar in de buurt en vanaf de 1e week is het regelmatig raak. Vaker dan voorheen.
  Dat jij iets niet gelooft wil niet zeggen dat het dan automatisch gebral is.

 16. Ik heb tot eind februari aan de grote rotonde gewoond en kwam dus regelmatig met mijn fiets of auto over de fietsrotonde. 9 van de 10 keer ging het allemaal maar net goed. En dan heb ik het niet alleen over auto’s die geen voorrang verlenen. Er zijn ook genoeg fietsers die gewoon de rotonde oprijden zonder te kijken of er een andere fietser aan komt.

  Het idee is natuurlijk hartstikke goed om een stad te hebben die ook aan de fietsers denkt maar het komt niet helemaal lekker uit de verf.
  Ik denk dan ook dat we met deze verkiezing te maken hebben met een typisch gevalletje van ‘er moet er toch één de beste zijn’.

Reageer