Moederdag Kendodag in sportcentrum Zwolle

Zwolle – Nederland speelt op hoog niveau kendo: in 2014 verschillende medailles, waaronder Sayo van der Woude als Europees Kampioen. Aanstaande zondag, 11 mei, zijn er in Nederland kendokampioenschappen: de EDO-cup, voor gemengde teams van 3 personen.

De wedstrijden worden georganiseerd door de Nederlandse Kendo Renmei (www.nkr.nl) en kendovereniging Suirankan uit Meppel (www.suirankan.nl), voor zowel Nederlandse als internationale kendoka van alle dangraden. Om 11.00 uur barst het geweld los. De gevechten in de poules duren maximaal 4 minuten. Vaak korter: zodra een van de kendoka twee punten scoort, is de wedstrijden gewonnen. Het is geen blind geweld: kendo is een van de weinige sporten waar gescoorde punten ingetrokken kunnen worden wegens onsportief gedrag.

Na de poulwedstrijden volgt de moeizame afvalrace naar de top. Voor elke twee kendoka zijn er drie scheidsrechters. Zij beslissen democratisch of een “men”, “kote”, “do” of “tsuki” (punt op helm, pols, buik of keel, respectievelijk) gescoord is: er zijn minimaal twee stemmen nodig voor een punt, of “ippon”. De authentieke wapenrusting biedt voldoende bescherming voor de kendoka. Publiek op de eerste rang kan zonder wapenrusting, maar stelt soms oordopjes op prijs: bij een treffer gaat het niet enkel om het juiste beeld, maar ook om het juiste (en voldoende!) geluid.

De wedstrijden (en parkeerterein) zijn gratis toegankelijk voor publiek. De kendoka in wapenrusting zien er niet erg toegankelijk uit, maar vertellen wel graag over hun favoriete sport. Al 40 jaar is Suirankan in Meppel de dichtstbijzijnde kendo-dojo. De start van een beginnerscursus in Zwolle wordt gepland. Meer informatie daarover en over de kampioenschappen kan Joke de Jong, dojoleider van Suirankan geven: telefonisch op 0522-253871 of per email op suirankan@gmail.com.

Artikel delen:

Reageer