Boekenmarkt vertrekt uit Diezerstraat

Zwolle – Boeken, boeken en nog eens boeken. Op zondag 1 juni van 11 tot 17.00 uur staat de binnenstad van Zwolle er vol mee. Dit jaar vanwege de koopzondag voor het eerst in 24 jaar niet meer in de Diezerstraat. De jaarlijkse boekenmarkt is onderdeel van Zwolle Unlimited, een bruisend weekend met verhalen, gedichten en (straat)theater rond het eerste weekend van juni.

2_juni_2013-33.jpg

CityCentrum Zwolle vroeg en kreeg dit eerste halfjaar een koopzondag op elke eerste zondag van de maand. Daardoor heeft de organisatie van de Zwolse boekenmarkt een probleem. Vanaf de eerste boekenmarkt in 1991 staan er altijd een kleine 90 kramen in de Diezerstaat. Nu de winkeliers hier open zijn op 1 juni is dat niet meer mogelijk. De organisatie hoopt met de Oude Vismarkt en het Gasthuisplein een goed alternatief gevonden te hebben. Het zal zeker even wennen zijn voor bezoekers en handelaren. Van de laatsten staan velen al vanaf het begin op dezelfde plek. Op de Melkmarkt verandert weinig, alleen de aansluiting op de Oude Vismarkt via de Grote Markt vraagt aandacht.

Boeken om te lezen of te verzamelen

Verzamelaars, sneupers en lezers kunnen genieten van een enorme hoeveelheid mooie, dure, goedkope, maar vooral tweedehands boeken. Het fysieke boek is nog steeds populair. Een groot deel van de bezoekers is “vaste klant”, de eerste zondag van juni is al ver van te voren in de agenda gezet. De fanatieke verzamelaars zijn er het vroegst bij om een gezocht exemplaar te “scoren”. Ook voor wie gewoon van lezen houdt, is de markt een must. Leesvoer te over zo vlak voor de vakantie.

Bijna geen nee te koop

Met een lint van ongeveer 170 kramen, opgesteld van het begin van de Melkmarkt tot het eind van het Gasthuisplein, snijdt de boekenmarkt dwars door de binnenstad. Naast boeken vindt men er prenten, oude folders, tijdschriften, foto’s, schoolplaten etc., eigenlijk alles wat gedrukt is. Voor de bibliotheek in de Diezerstraat is een verkoop van afgeschreven boeken. 

De organiserende Stichting Zwolse Boekenmarkt verwacht duizenden bezoekers. De toegang is gratis. Deze 24ste editie van de boekenmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door het Stedelijk Museum Zwolle en de Bibliotheek Zwolle. 

Artikel delen:

Reageer