Discussie over zwerfvuil rond Milligerplas

Zwolle – Op 28 februari 2014 heeft de fractie van de PvdA schriftelijke vragen (artikel 45 vragen) gesteld over het beheer van de openbare ruimte in Stadshagen. In de vorm van een informatienota heeft het college deze vragen beantwoord. De informatienota stond ter kennisname op de lijst van ingekomen stukken van 22 april 2014. Op verzoek van de fractie van de PvdA heeft de raad toen besloten deze nota te agenderen voor een informatieronde op het Raadsplein. Dat vindt maandag 19 mei plaats.

Concreet vroeg de PvdA aan het college om op de kortst mogelijke termijn prullenbakken te plaatsen rondom de Milligerplas en te onderzoeken of het mogelijk is om meer zogenoemde ‘hondenhaltes’ te plaatsen in de wijk Stadshagen. In het antwoord van het college wordt aangegeven dat het college een bezuinigingsvoorstel voorbereidt over zwerfvuil. Zoals ook in andere steden in Nederland wil het college daarbij ook inzetten op vermindering van het aantal aanwezige prullenbakken. Verder is het college bezig met het opstellen van een beslismodel om in samenspraak met inwoners op een zorgvuldige en verantwoorde manier af te wegen welke prullenbakken voor verwijdering in aanmerking komen. De PvdA vindt ontzettend goed dat het college een bezuinigingsvoorstel voorbereidt, maar de PvdA denkt dat het een verkeerd signaal naar de inwoners is.

"Er wordt namelijk voorbij gegaan aan de behoeften van inwoners om er bij betrokken te worden en hierin mee te denken en te werken". Daarom wil de PvdA in een informatieronde op 19 mei de stad vooraf betrekken bij de totstandkoming van kaders t.a.v. het beheer van de openbare ruimte en de wijze waarop de Zwolse inwoners daarbij betrokken worden via zelfbeheer, via verenigingen, vrijwilligers en anderszins.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Een groot deel is toch ook de verantwoordelijkheid van de mensen zelf? Als je blikje leeg is of je pakje sigaretten en er is geen prullenbak dan gooi je het toch niet van je af? Of is dat zo gek gedacht van mij?
  Hondenhaltes is een utopie, dat is in de AA-Landen of al eens geprobeerd.

  Daarom wil de PvdA in een informatieronde op 19 mei de stad vooraf betrekken bij de totstandkoming van kaders t.a.v. het beheer van de openbare ruimte en de wijze waarop de Zwolse inwoners daarbij betrokken worden

  De mensen die er een teringzooi van maken zullen daar niet aanwezig zijn hoor.

 2. ik zou zeggen van een groep hang jongeren, gooi ze in een busje en rijdt ze er heen, laats ze vuilnis rapen…je weet wel van die jongeren die niks te doen hebben en zich zo vervelen…8)

 3. Als iedereen nou eens wekelijks zijn eigen stoepje veegt en daarmee ook een stukje van de openbare weg meeneemt, zijn we al een heel eind.
  Voor de meeste bewoners is dit al teveel!!!

 4. Willem, houdt het liever bij jezelf. Zoals eigen stoep al aangeeft, kun je zelf al een hoop bijdragen door je eigen stukje bij te houden. Zoals je vooral over jongeren praat, maar zelf ook alles aan een ander overlaat, dan geef je het goede voorbeeld ook niet toch?

Reageer