Studenten profiteren van natuurwijsheid ouderen

Zwolle – Hoe bedenk je een nieuwe activiteit voor ouderen die wonen in een woonzorgcentrum? Hoe organiseer je praktijkuren voor studenten Medewerker Maatschappelijke Zorg? En hoe zorg je voor een verbinding tussen deze twee generaties? Het unieke project Zorg Natuurlijk laat zien dat het allemaal goed samengaat. Vrijdag beleefden 20 ouderen en 10 jongeren een onvergetelijke middag op de schapenmelkerij De Vreugdenhoeve in de Zwolse wijk Westenholte.

 

Het bezoek aan de schapenmelkerij is de afsluiting van een reeks lessen dat de studenten heeft geleerd om de natuur te gebruiken als professionele activiteitenomgeving. Deze lessen werden verzorgd door de Stichting Veldwerk Nederland, een toonaangevendkennis – en praktijkcentrum voor natuureducatie. ‘Deze lessen zijn een waardevolle aanvulling, omdat de studenten later in hun werk als welzijnswerker moeten kunnen terugvallen op een breed repertoire’, vertelt Patrick Pekelder, leraar Sociaal Agogisch Werk bij het Deltion College.

 

Win-win
Bij activiteitenbegeleiding draait het allemaal om activeren: het houdt zorgbehoeftigen in beweging en aangesloten bij de buitenwereld. Zorgorganisatie Driezorg is een enthousiaste derde partner in het project. De twintig vrijwillige deelnemers waren snel gevonden in woonzorgcentrum Westenhage, onderdeel van Driezorg.   
Pekelder: ‘We merkten al gauw dat senioren enorm veel weten over de natuur en dat ze hun kennis maar al te graag delen met hun jeugdige begeleiders van vandaag. Dat is prachtig om te zien, want de zorgbehoeftige stapt uit zijn afhankelijkheidsrol, hij is even een onderwijzer.’

 

Duurzame opbrengst 
Het project, mogelijk gemaakt door de inzet van de Stichting Veldwerk Nederland, Driezorg, Deltion Collegeen een bijdrage van de gemeente Zwolle, is weliswaar afgerond maar van de opbrengsten zullen veel mensen blijven profiteren. Deltion studenten en cliënten van Driezorg blijven elkaar structureel ontmoeten in de natuur. Beide organisaties hebben het initiatief opgenomen in hun curriculum en het activiteitenprogramma.
Het ontwikkelde lesprogramma wordt aan andere mbo-instellingen beschikbaar gesteld. 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer