Help mee met gierzwaluw tellingen in uw wijk

Zwolle – De pas opgerichte stichting Avifauna Zwolle grijpt de Nationale Vogelweek (17 t/m 25 mei) aan als startmoment om de komende jaren stadsvogels te gaan tellen in de gemeente Zwolle. Zij richt zich de komende maanden op de gierzwaluw. Lijkt het u leuk om mee te tellen? Kom dan op maandagavond 19 mei naar de Kruidwisch in Zwolle. Ervaring is niet nodig. 

Het is spectaculair om te zien hoe groepen gierzwaluwen door de straten van Zwolle ‘gieren’. Dit geluid doet menig inwoner beseffen dat het zomer is. De gierzwaluw (Apus apus) is een heel bijzondere vogel. Zij brengen bijna hun hele leven door in de lucht! Ze eten, paren en slapen zelfs in de lucht. Wanneer ze per ongeluk op de grond terecht komen, kunnen ze niet of nauwelijks meer wegvliegen.

 

Minder broedplaatsen in Zwolle

Om te broeden zoekt de gierzwaluw een holte op om hun eieren te leggen en jongen groot te brengen. In de stad kan dit onder dakpannen, achter spleten in gevels of daklijsten of speciale nestkasten. Steeds meer huizen in Zwolle raken na renovatie- en isolatiewerkzaamheden minder toegankelijk voor stadsvogels. Daarom zet Avifauna Zwolle  zich in voor geschikte broedplaatsen in de stad Zwolle.

 

Wat kunt u doen?

Om de gierzwaluw te helpen , organiseert Avifauna Zwolle tellingen. Deze starten in de Nationale Vogelweek (17 – 25 mei) en zullen de hele zomermaanden plaatsvinden. Bij de tellingen wil de stichting ook de broedplaatsen in kaart brengen. Stichting Avifauna Zwolle wil graag de inwoners van de stad betrekken bij de tellingen. Lijkt het u leuk om hier in uw eigen wijk aan mee te werken? Ervaring is niet nodig en het is makkelijk onder de knie te krijgen. U hoeft tenslotte maar één soort te kennen en kunt er net zo veel tijd in steken als u wilt.  Kom op maandag 19 mei om 20.00 uur naar de Kruidwisch (Goertjesweg 5, Zwolle). Hier krijgt u meer informatie en vertelt Ronald Boerkamp, IVN Olst-Wijhe, over het leven van de gierzwaluw. Wilt u zich opgeven voor deze avond of kunt u niet komen maar heeft u wel interesse? Reageer dan via info@avifaunazwolle.nl .

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Er zit al 12 jaar een zwaluwen kolonie in de wijk stadshagen,bij pad en tuin,er zijn nesten die al die jaren al bebroed worden.
    Hoe kun je zo’n telling doen,de zwaluwen vliegen alle kanten op !

    Groeten L.Becker.

Reageer