Yildirim werkt aan nieuwe politieke partij

Het omstreden Eerste Kamerlid Yildirim van de SP heeft nog geen kandidaten voor zijn nieuwe partij. De Zwollenaar werkt al wel aan de oprichting.

Zijn nieuwe partij wordt naar eigen zeggen democratischer en anders aangestuurd dan de huidige SP. Zo wil Yildirim een scheiding tussen partij- en fractiebestuur. Hij heeft inmiddels zo’n duizend sympathisanten, voornamelijk uit Oost-Nederland. Yilidrim ligt onder vuur van zijn partij omdat hij zijn voorkeurszetel in de Eerste Kamer niet wil opgeven. Een geschillencommissie van de partij buigt zich nu over de kwestie en adviseert vermoedelijk Yildirim te royeren.

Bron: RTV Oost

Margriet Twisterling, fractievoorzitter van de SP in Zwolle, is komende zondag twee uur lang te gast in het radioprogramma Promenade, op Radio Zwolle. Haar partner, SP-Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim, is de laatste tijd veel in het nieuws omdat hij mogelijk uit zijn partij wordt gezet.

Presentator Maarten Dallinga praat uitgebreid met Twisterling over de kwestie Yildirim. Zij heeft haar functie als fractievoorzitter van de Zwolse SP-fractie voorlopig neergelegd. Als haar partner geroyeerd wordt,treedt ze af. Yildirim kwam in de Eerste Kamer terecht met voorkeursstemmen, maar de SP-partijtop wil dat de lijstvolgorde van Senaatkandidaten wordt nageleefd. De partijraad van de SP heeft Yildirim opgeroepen zijn zetel in te leveren, maar hij weigert dat. Waarschijnlijk wordt de SP’er 22 september uit de partij gezet. Zijn zetel kan hij behouden, door aanspraak te doen op de Kieswet. De kwestie zorgt voor veel geruzie binnen de SP.

Wat doet de zaak Yildirim met Twisterling? En gaat zij samen met haar partner misschien een nieuwe politieke partij oprichten? Hoe ziet zij haar
politieke toekomst?

Behalve voor de kwestie Yildirim is er uitgebreid aandacht voor onder meer het politieke verleden van Twisterling, haar pubertijd en haar eigen bedrijf. Een twee uur durend gesprek over passie, idealen, teleurstelling, liefde en ambitie.

Promenade is komende zondag te beluisteren tussen 11.00-14.00 uur op Radio Zwolle, in de ether (105.0 FM) en op de kabel (104.1 FM)
 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. wat dhr yildirim ook mag besluiten ik blijf persoonlijk hem steunen en mijn stem zal hij krijgen .Verder vind ik het een droevige zaak van de SP om deze man dwars te zitten met de zetel in de 1e kamer die hij terecht heeft verdient .Ik wens nogmaals dhr Yildirim heel veel succes met zijn besluit en toekomst


  ⚠️ Meld

 2. De onvrede binnen de SP is niet marginaal zoals SP-leider Marijnissen beweert. Dat zegt het comit?© democratisering SP, dat geleid wordt door de omstreden SP-senator Yildirim uit Zwolle.

  Yilderim raakte in opspraak nadat hij met voorkeurstemmen gekozen werd in de Eerste Kamer en weigerde zijn zetel af te staan. Het partijbestuur eiste dat hij zijn zetel op zou geven, omdat afgesproken zou zijn dat SP-leden zich houden aan de volgorde van de kieslijst. Het comit?© heeft het SP-bestuur in een brief laten weten dat honderden mensen Yildirim steunen. Met de brief hoopt het comit?© dat Yilderim zijn zetel niet meer hoeft af te staan, zoals het partijbestuur eist.
  Bron: RTV Oost

  Marijnissen sprak het meest recent afgelopen dinsdag in het tv-programma Pauw en Witteman over de ‘affaire Yildirim’. Hij bleef bij zijn eerdere mening (dat Yildirim niet loyaal is).  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.