Zwolse IVN-vrijwilligers in het nieuw

Zwolle – De tachtig vrijwilligers van de Zwolse afdeling van IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, lopen er weer keurig bij. Ze zijn allemaal voorzien van een nieuwe jas en poloshirt met daarop het vernieuwde logo van IVN Nederland.

0515_eva8540_gasthuizen.jpeg 

“In één keer nieuwe kleding aanschaffen voor zo’n groot aantal vrijwilligers is een flinke kostenpost”, zegt Joke Geschiere, secretaris van IVN afdeling Zwolle. “We zijn een vrijwilligersvereniging en ontvangen geen subsidie. Onze inkomsten bestaan uit lidmaatschapsgeld en donaties.” De kleding die de tachtig Zwolse IVN-vrijwilligers tot voor kort droegen, was al tien jaar oud en zodoende in veel gevallen al versleten. Bovendien kreeg het landelijke IVN ruim een jaar geleden een nieuw logo. “Dat logo wilden wij natuurlijk ook op onze kleding hebben. Zodoende hebben we besloten de oude kleding nu te vervangen.”

Financiële bijdragen maken het mogelijk

Financiële bijdragen van De Gasthuizen, Stimuleringsfonds Rabobank IJsseldelta en Het Hervormd Weeshuis maakten het mogelijk. “Wij zijn ontzettend blij met de financiële steun. Herkenbare kleding, met daarop prominent het logo van IVN, is van groot belang voor het werk dat de vrijwilligers doen. Bij excursies is het prettig als deelnemers de gids direct herkennen. Dan weten ze wie ze moeten volgen en aan wie ze hun vragen kunnen stellen. Dat geldt al helemaal voor activiteiten waar kinderen aan meedoen”, zegt Geschiere.

Natuurkoffers en Scharrelkids

Met gemiddeld tien activiteiten in de maand, waar al gauw twintig tot dertig mensen aan deelnemen, is het IVN in Zwolle behoorlijk actief. “We organiseren allerlei activiteiten, van vogelzangcursussen tot en met excursies op aanvraag ter gelegenheid van een feestje.”

Ook voor senioren, de groep waarop De Gasthuizen zich richt, wordt een uitgebreid aanbod verzorgd. “Onze vrijwilligers gaan met een zogenaamde ‘natuurkoffer’ naar woonzorgcentra waar senioren wonen. Deze mensen zijn vaak niet goed genoeg meer ter been om zelf de natuur in te gaan. Middels groene voorwerpen in de koffer en verhalen van onze vrijwilligers worden ze toch weer even meegenomen de natuur in. Ook het project Scharrelkids is (deels) gericht op senioren. Bij dit project leren we ouders en grootouders hoe ze met hun kind of kleinkind de natuur kunnen ontdekken.”

IVN beleef de natuur

Het doel van het IVN is om mensen meer bij de natuur te betrekken, zodat ze er zuiniger mee omgaan. “Onze slogan is dan ook ‘IVN beleef de natuur’”, zegt Geschiere enthousiast. En die slogan prijkt daarom ook op de nieuwe jassen en poloshirts.”

Aanvraag indienen

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Voor activiteiten, uitstapjes en materialen bijvoorbeeld. Organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer