Stemmentellers GeenStijl op 22 mei actief

Zwolle – De bekende website GeenStijl heeft enige tijd geleden een oproep aan haar bezoekers gedaan om meer openheid rondom de Europese verkiezingsprocedure te bewerkstelligen. Brussel heeft op de dag van de Europese verkiezingen op 22 mei Nederland verboden de uitslag van de stemmingen bekend te maken. De uitslag van Nederland mag pas bekend worden als de laatste Eurolanden hun stembussen sluiten, op zondag 25 mei om 23.00 uur.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zegt: "Het is niet toegestaan de uitkomsten van de stemming door te sturen aan de pers". GeenStijl organiseerde onder haar bezoekers inmiddels een stemtel-leger van maar liefst 1200 personen. Een aantal daarvan zullen in de meeste wijken bij de verschillende Zwolse stembureaus aanwezig zijn . GeenStijl wil een betrouwbare, doorgemeten, geanalyseerde, statistisch gecorrigeerde, genormaliseerde en regressioneel genominaliseerde Nederlandse verkiezingsuitslag van EU2014 presenteren in een live marathonshow, omdat GeenStijl vindt dat het publicatieverbod indruist tegen alles waar een open democratie voor staat.

Voor Zwolle hebben zich voor de meeste wijken inmiddels al vrijwilligers aangemeld, maar open plekken zijn vooral nog Zwolle-Zuid, Berkum en Stadshagen. Het is de bedoeling dat deelnemers ’s avonds voor 21.00 uur aanwezig zijn in de stemlokalen om op die manier getuige te kunnen zijn van het tellen van de stemmen. Als de stemmen geteld zijn is de voorzitter van het kieslokaal vervolgens verplicht om de uitslag van dat kieslokaal hardop voor te lezen aan de aanwezige kiezers.

Artikel delen:
Reacties 50
 1. Nee. Sowieso ben ik allergisch voor alles wat Geenstijl is.

  Maar verder snap ik het argument ook dat het niet goed is dat de nederlandse uitslag bekend is terwijl er in andere landen nog gestemd moet worden. Overigens zijn er ook al exitpolls, dus is er ’s avonds toch al een indicatie hoe er gestemd is.
  Om dit effect te voorkomen zul je in alle landen op dezelfde dag moeten stemmen. Dus de volgende keer ook maar stemmen op zondag. Jammer dan voor de SGP-ers.

 2. Wat lijkt GeenStijl toch altijd weer op dat vervelende jochie op de basisschool waar iedereen eigenlijk een verschrikkelijke hekel aan had omdat hij nooit eens leuk meedeed, maar altijd alles moest vergallen.

  Het is nu toch duidelijk waarom er mediastilte gewenst is? Daar tegenin gaan is rechtstreeks het stemgedrag elders willen beïnvloeden. Oftewel, de democratie ondermijnen.

 3. Laten we de boycotters boycotten.
  Die open plekken invullen en dan de stand niet doorgeven aan de geenstijlers.
  Lijkt me leuk 😉

 4. Vraag die stijlloze vertegenwoordiger wel ff een zakje gemalen drop en een lolly of zo te halen….op het moment dat de door hun gewenste gegevens bekend dreigen te worden.

 5. Duidelijk te zien aan de reacties dat veel mensen behoorlijk gehersenspoeld zijn door de propaganda uit Brussel. Hoe kan het ondemocratisch zijn om de uitslag bekend te maken? Per land wordt bijvoorbeeld alleen gestemd op eigen kandidaten, dus van beïnvloeding is alvast geen sprake.
  Denk daar maar eens over na: we stemmen voor de EU maar we mogen alleen stemmen op Nederlandse kandidaten en de uitslag is geheim tot alle stemmen geteld zijn! Dat is niet democratisch, wat je verder ook van geenstijl vindt.

 6. Op de eigen kandidaten ja, maar wel van een partij die allemaal een samenwerking hebben met andere partijen uit andere landen in Europa. En wat dat betreft kan er wel degelijk beinvloeding zijn.

  Hier in Nederland wordt ook niet om 12:00 de eerste lading stemmen geteld en bekend gemaakt. Ook bij de andere Nederlandse verkiezingen wordt dat pas bekend gemaakt NA sluiting van alle stembureau’s. En tot die tijd is het geheim.

  Dat we alleen op Nederlandse kandidaten kunnen stemmen is idd niet democratisch, maar dat heeft helemaal niks met dit verhaal te maken.

 7. Denk daar maar eens over na: we stemmen voor de EU maar we mogen alleen stemmen op Nederlandse kandidaten…

  Daar heb ik genoeg over nagedacht en heb daar ook een uitgesproken mening over (ik zou bij gebrek aan echte Europese partijen rechtstreeks op de fracties willen stemmen), maar daar gaat het hier niet over. Aan het eind van de avond hebben de media toch wel een betrouwbare prognose. Maar officieel mag het niet bekend zijn want doordat de trend bij de Nederlandse verkiezingen bekend raakt zullen kiezers in andere landen beïnvloed kunnen worden en anders stemmen dan ze eigenlijk van plan waren. Dat moet je niet willen.

 8. Ook al gaat het artikel er niet over, het feit dat we niet op kandidaten uit andere landen kunnen stemmen heeft m.i. alles te maken met de actie van geenstijl. Het lijkt erop dat Brussel op zijn minst bezorgd is over de uitslag van 22 mei. Wat geenstijl wil bereiken, is het democratisch gehalte van de verkiezingen en de EU in het algemeen aan de kaak stellen en een klein beetje macht teruggeven aan de kiezer. Dat is wat mij betreft een uitstekend initiatief.
  Ik denk dat Brussel vooral bang is dat evt. winst in NL van partijen die strijden voor meer transparantie een voorbeeld kunnen zijn voor de mensen die nog moeten gaan stemmen.

 9. Ben ik niet met je eens Archimedes. Ik heb bij GS nog nooit een politiek doel kunnen ontdekken. Het enige waar deze privacyschendende club voor staat is het zaaien van onrust en het bevorderen van chaos.

 10. Ja, inderdaad. 4 gulden betalen voor een brood en 1300 gulden aan huur.
  Grenzen dicht betekent dat alles wat uit het buitenland komt duurder gaat worden omdat er een importheffing opkomt. Goed idee……NOT!

 11. bekijk het eens vanuit de andere kant. nederland stemt op 22 mei maar mag niet de uitslag bekend totdat alle landen gestemd hebben, wie gaat dan controleren dat de nederlandse uitslag niet gemanipuleerd wordt en gelijkgetrokken met bijvoorbeeld duitsland? en nog iets: geenstijl komt niet langs maar bezoekers van geenstijl.

 12. Lijkt me moeilijk om de uitslag te manipuleren. Dan moet je een groot deel van de stembureauvoorzitters omkopen. Want op het moment dat de uitslag gepubliceerd is zijn ook de uitslagen van elk stembureau bekend. Het kan dus precies nageteld worden.

 13. Geenstijl vind ik een kansloze website, met onbeschofte teksten/meningen. Iedereen kan daar vrijelijk op reageren zonder scrupules of iets van fatsoen. Ik vind het kenmerkend voor deze tijd waarin vrijheid van meningsuiting misbruikt wordt om mensen te schofferen en te beledigen. Geenstijl heeft dat tot hun hoogste doel verheven. Bah.

 14. Natuurlijk wil Brussel niet dat de Nederlandse uitslag uitlekt. Ze schijten in hun broek voor de mening van de burger. Ze zijn het fiasco rondom de Europese Grondwet nog steeds niet vergeten…

 15. Wat een onzin Joopdesloper, er zijn gewoon regels afgesproken, daar kan je wat van vinden, maar ze zijn er. En ik mag toch hopen dat de burger het niet voor het zeggen krijgt in Brussel, dan wordt het helemaal een Poolse landdag daar.

 16. Dag allemaal, op zich goede actie om mee te tellen op 22 mei. Als Reclaim Europe hebben we al eerder een vergelijkbare actie gestart “Wij tellen mee”. Setieuze burgers die gaan stemmen hebben het recht ’s avonds een uitslag te horen. Dus laten we de krachten bundelen. Wij Tellen Mee!!

 17. Wat ik wel wil weten he, landen zoals Zwitserland en Engeland die zitten niet in de euro maar gaat beter dan hier hoe kan dat? Zijn hun zo slim of zijn we zo dom?

 18. @br, goed dat je dat vraagt. Dit wordt in de door mij bovengenoemde video dan ook keurig uitgelegd door de Zwitsers zelf.
  Kijk op http://youtu.be/hkCe43V3XFc vanaf 30:39.
  Het komt er op neer dat de Zwitsers als burger een zeer hoge bevoegdheid hebben tot het maken van keuzes. De Zwitsers hebben massaal tegen de EU gestemd, wat vervolgens bindend geworden is. Hier in NL hebben wij ook massaal tegen de EU gestemd, maar dat is door de politiek gebagatelliseerd en genegeerd.
  In Zwitserland is er naar de burgers geluisterd, in Nederland niet.

  Meer achtergrondinformatie in een artikel van De Correspondent: HIER.

 19. Zwitserland zit niet in de EU, maar heeft veel bilaterale verdragen met de EU, omdat het voor im- en export in hoge mate afhankelijk is van EU-landen. In de praktijk betekent dit dat Zwitserland zich ook moet houden aan EU-wetgeving en dat ook doet. De Zwitsers hebben echter géén invloed op de totstandkoming van die wetgeving. Hetzelfde geldt voor Noorwegen. Vanuit democratisch oogpunt niet echt een wenselijke situatie.
  Over de kwestie of wij het Zwitserse model (geen EU-lid, wel profiteren) moeten volgen is ook nog wel iets te zeggen, zoals dit artikel van de econoom Canoy (directeur Ecorys) laat zien:
  http://www.economie.nl/weblog/zwitserland-als-lichtend-voorbeeld-voor-nederland-not

 20. Laat ik het even samenvatten. Die dronken lui van GeenStijl, ik heb er niets mee. Maar in dit geval wel. Stem TEGEN Europa! Sinds de Euro is die Euro alleen maar minder waard geworden, terwijl onze Gulden eerder gekoppeld was aan de sterke Duitse Mark en gewoon stabiel was. Nu met de Euro heb je te maken met een salaris (of uitkering) dat gelijk blijft, maar met prijzen in de winkels die stijgen. Dus je hebt te maken met inflatie, je kunt minder spullen kopen met het zelfde geld. Inflatie is geen manier om de economie te stimuleren. Karl Marx had betere ideeën. Er zijn mensen die zijn ideeën in de praktijk brachten, zoals Joseph Stalin en Fidel Castro. Zij zijn niet de beste voorbeelden omdat zij machtswellustelingen zijn/waren. Maar laat er alsjeblieft iemand zijn die het communisme kan leiden zonder eigenbelang! Dit gebeurt immers ook op andere planeten. Onze planeet is de enige waar geld belangrijk is, denk aan de families Rothschild en zo… Zoek het op op YouTube.

 21. Inflatie is een bijproduct van het kapitalisme en bestond net zo goed voor de euro.

  Over Zwitserland en Noorwegen kunnen we kort zijn, daar gaat het zo goed omdat ze allebei in een unieke positie zitten. Zwitserland met z’n banken, Noorwegen met z’n natuurlijke grondstoffen. Nederland heeft zijn havens als uniek punt, maar daar heb je toch echt samenwerking voor nodig. En daarom zouden we dus nooit als Zwitserland of Noorwegen kunnen presteren.

 22. Als die banken van Zwitserland het kunnen waarom dan niet onze havens? NL is de poort naar Europa en kan bijna als enigste in Europa de grootste schepen ter wereld aan. Schepen die ook groter en groter zullen worden omdat dat nou eenmaal goedkoper is. Andere landen zullen juist van NL afhankelijk gaan worden als wij uit die euro stappen.

 23. In Zwitserland is er naar de burgers geluisterd, in Nederland niet.

  Dat is niet helemaal waar, er wordt hier wel degelijk naar burgers geluisterd. Via telefoontaps.:P

 24. Bericht door Leonardo, op 13 mei 2014 15:03
  Wat een onzin Joopdesloper, er zijn gewoon regels afgesproken, daar kan je wat van vinden, maar ze zijn er. En ik mag toch hopen dat de burger het niet voor het zeggen krijgt in Brussel, dan wordt het helemaal een Poolse landdag daar.

  Als het onzin was, was de Europese Grondwet er niet op slinkse wijze doorheen gedrukt. Hopen dat de burger het niet voor het zeggen krijgt, dat vind ik hele enge ondemocratische denkbeelden. Waarom zou je dan nog eigenlijk verkiezingen houden?

  Bericht door bernard, op 13 mei 2014 15:15
  Het gaat hier om normale regels om eerlijke verkiezingen te garanderen zoals ze overal gelden. Wie wil dat niet?

  Ik ben voor eerlijke verkiezingen, maar na de blamage van het ratificatieproces van de Europese Grondwet is wel gebleken dat het er niet eerlijk aan toegaat. Na het collectieve nee-stemmen in Nederland en Frankrijk werden opeens de referenda in tal van landen, die op dat moment nog niet hadden gestemd, heel ondemocratisch uitgesteld. Het Verdrag van Lissabon werd twee jaar daarna keihard ingebracht op een plek waar de zon niet schijnt.

  Dat er wordt gewacht met de uitslag heeft zeker te maken met eerlijke verkiezingen, maar net zo goed met de angst dat de uitslag in Nederland weleens een versterkt negatief effect kan hebben op het stemgedrag in de rest van Europa.

 25. Inderdaad Joop, de kiezers in andere landen zullen beïnvloed worden door de uitslag van de Nederlandse verkiezingen. Of het op de manier is zoals jij beschrijft zou kunnen, maar het kan ook andersom. Die uitslag gaat uiteraard bekend worden, dat heeft men nog nooit tegen kunnen houden. Ik vind dat jammer. Maar je kunt dit alleen maar eerlijk houden door alles op de zelfde dag te houden.

 26. @jasper

  Antwerpen is 2x zo klein als Rotterdam.
  Antwerpen heeft niet de diepgang van Rotterdam.
  Antwerpen ligt niet aan zee, boten naar Antwerpen gaan over Nederlands grondgebied.
  Antwerpen goedkoper? Lijkt me niet als je langer moet varen. De overslag gebeurt daar oom nog met de hand terwijl Rotterdam volledig gemoderniseerd en geautomatiseerd is.

 27. @FCZZ, goed, wist ik niet. Maar dat lijken me op de lange termijn geen onoverkombare problemen. Als je via Rotterdam de importkosten moet betalen.

Reageer