Koningin Máxima bezoekt voorstelling in Zwolle

Zwolle – In aanwezigheid van Koningin Máxima hebben dinsdagmiddag 13 mei ruim 500 kinderen de Symfonie voor Angsthazen en Durfals opgevoerd. Samen met een volledig symfonieorkest en presentator zongen, bewogen en maakten de kinderen ritmes op de muziek ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Moesorgski. Bijzonder aan deze opvoering is de deelname van 250 kinderen uit asielzoekerscentra. Het project van het Nederlands Symfonieorkest en VluchtelingWerk Nederland beleefde hiermee een geslaagde premiere.

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_01.jpg

In Nederland leven zes- tot achtduizend kinderen met hun ouders in een asielzoekerscentrum, waar ze te maken hebben met spanningen en sociaal isolement. “Met deze symfonie, die onderdeel is van het project ‘Samenspel’, willen we vluchtelingkinderen plezier en rust bieden door middel van muziek. In zo’n 8 tot 10 lessen/weken ontdekken kinderen de kracht van muziek. Voor velen is het vandaag de eerste keer dat ze een theater bezoeken. De uitvoering voor de ouders én de Koningin is dan ook een fantastische finale voor de kinderen,” aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_04.jpg 

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_03.jpg

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_05.jpg

 Via Lees verder meer foto’s…

Het grote verschil met andere klassieke concerten voor kinderen is de (inter)actieve deelname door de kinderen zelf: de leerlingen spelen op een hoog niveau een verantwoordelijke muzikale en geregisseerde rol in de voorstelling. Zo ontstaat veel betrokkenheid bij de uitvoering. Samen met leerlingen van Overijsselse basisscholen maakten de vluchtelingkinderen de voorstelling. “Door het lesmateriaal aan te passen is het mogelijk om deze symfonie met elkaar te maken. De verbindende kracht van muziek is hiermee overduidelijk. En na afloop kunnen de leerlingen in de Instrumententuin kennismaken met alle muziekinstrumenten. Zo hopen wij dat een onuitwisbare herinnering ontstaat en interesse voor klassieke muziek wordt geprikkeld,” aldus Harm Mannak, directeur Nederlands Symfonieorkest.

In totaal doen deze week ruim 5500 leerlingen mee aan de voorstellingen, waarvan ruim 800 vluchtelingkinderen. Er worden deze week drie concerten in Zwolle gegeven, twee in Deventer en vijf in Enschede. Ruim 2500 ouders bezoeken de concerten en een aantal gemeentes doen mee met alle basisscholen zoals in Hof van Twente, Twenterand, Olst en Wijhe. 

 maxima_3.jpeg

maxima_2.jpeg

maxima.jpg 

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_08.jpg  

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_02.jpg 

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_07.jpg

13-05-2014_bezoek_maxima_aan_de_spiegel_06.jpg 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. @Leonardo

  Over de vraag wat ‘dom’ is, kunnen we nog wel een boom op zetten…

  Op de weggemoffelde foto’s van het huwelijk van Bernhard en Juliana in 1937 kun je de huwelijksgasten de Hitlergroet zien brengen.

  Daarnaast is op dezelfde bruiloft op aandringen van Wilhelmina het Horst Wessel lied gespeeld.

  Enig historisch besef leert dat in 1937 in Duitsland al de nodige rassenwetten waren aangenomen…

  Na de Duitse inval op 10 mei vluchtte de koninklijke familie al op 12 mei met de Nederlandse goudvoorraad naar Engeland terwijl ons koninkrijk volop voor zijn voortbestaan vocht.

  Juliana trouwde met een SA en een SS-lid, haar dochter volgde haar voorbeeld.

  Bernhard ontmoette opa Zorrguieta al in 1943, uit de betrekkingen nadien volgde het huwelijk tussen prins pils en Maxima voort…

  Laten we de stadhoudersbrief van Bernhard maar buiten beschouwing laten… die is ook zoek net als de foto’s van Srebrenica…

  Maar bij gebrek aan historisch besef kun je best dom oordelen over de reactie van Zwolleeder.

 2. @Elrey Een van die bruiloftgasten was Aschwin, de broer van Bernhard, en fervent nazi. Deze informatie is bij mijn weten nooit weggemoffeld. Heb daar decennia geleden al over gelezen.
  Waar heb je die andere info (stadhouderbrief, ontmoeting Zorreguita) vandaan? Ik vermoed van de boeken en films van Tomas Ross. Ross schrijft zeer overtuigend, maar wat ik erop tegen heb is dat hij feiten vermengd met fictie, waardoor je historische kennis (iig die van mij) vertroebelt wordt. Die feiten zijn namelijk nooit overtuigend bewezen. Ik heb Bernhard altijd een akelig mannetje gevonden en sluit niet uit dat er echt zo’n brief is, maar zolang er geen bewijs is, kan het niet als feit worden gepresenteerd. Er zijn ook verhalen dat hij door de nazi’s als kwartiermaker naar Nederland is gestuurd (ontmoeting vlak voor vertrek bij nazibedrijf IG-Farben), maar ook die missen onderbouwing. Zijn type een beetje inschattend, lijkt hij mij meer iemand die een luxe leven voorstond, dan een dat hij een zware politieke loopbaan ambieerde.
  De vergelijking met prins Claus gaat mank. Zijn verleden was er een zoals alle Duitsers van zijn leeftijd, en die werd afgedwongen.
  Máxima is niet verantwoordelijk voor het verleden van haar vader.

 3. Annejet van der Zijl heeft een echt goed boek over Bernhard geschreven. Zeer leesbaar en gebaseerd op goed historisch onderzoek. Niet zo’n boef zoals velen denken maar zeker niet zo’n held zoas hij zijn persoonlijk historie heeft willen (laten) herschrijven. Een aanrader voor belangstellenden (net zoals al haar boeken).

 4. @Dame

  Dank voor uw reactie. De bron is niet Thomas Ross zoals u suggereert. Het staat u vrij om een afwijkende mening te poneren, mijn mening in diskrediet te brengen. Heeft u ook weer een fijne avond gehad. Zwolleeder en ik kunnen slechts dom reageren. Ik laat u graag koningin zijn in het land der blinden want de koninklijke familie en de schoonfamilie zijn van onbesproken gedrag voor uw soort mensen.

 5. Supergaaf. Ik zag een stuk op zes lege(!) bussen met motor-escorte van politiemotoren langs mijn huiskamer rijden langs de Middelweg. Zal er ongetwijfeld mee te maken hebben, aangezien er verderop aan de Van Wevelinkhovenstraat honderden kinderen in een bussen gepropt werden, haha. Ik had graag even onze lieftallige koningin de hand geschud, maar dat komt vast wel weer een andere keer.

 6. Hoho, Elrey, vanwaar die reactie? Ik noem je nergens “dom” en vraag alleen naar je bronnen. Niet Tomas Ross, maar waar komt de info dan vandaan?
  En waar spreek ik over “onbesproken gedrag van de hele Koninklijke familie”? Over Bernhard heb ik sowieso al wat gezegd, maar er zijn ook wel andere bewezen feiten (bv.handelen met voorkennis door Wilhelmina, belastingsontwijking, steekpenningen). Dus nee, hier zit zeker geen onvoorwaardelijke adept van het KH; sterker nog, ik ben geen voorstander van de monarchie.:)
  Niettemin hebben ook de leden van de Koninklijke familie recht op een eerlijke behandeling. Als er beschuldigingen zijn, dan moeten die getoetst worden. Vandaar de vraag naar jouw informatiebron. Ik wacht het af.

 7. Wat een voorstelling bestemd voor kinderen al weer aan nutteloze reacties kan opleveren. Het gaat erom of de kinderen een prachtmiddag hebben gehad. Vervelend dat dit dan ook over de rug van kinderen moet gebeuren!!!

 8. Vervelend inderdaad dat Maxima goede sier komt maken over de rug van asielkinderen die in het land dat zij vertegenwoordigt, Nederland, vaak bar slecht behandeld worden.

 9. Ook daar kan Maxima niets aan doen f, het feit dat zij dit soort initiatieven ondersteunt is een signaal aan de beleidsbepalers in ons land en dat vind ik mooi.

Reageer