Windesheim toont film over Oekraïense revolutie

Zwolle – Op donderdag 22 mei organiseert Windesheim in Dialoog in samenwerking met Infosprotyv Media NL & Sylvia Lisinenko om 16.00 uur in zaal B 0.42 een vertoning van #Babylon’13, Cinema of a civil protest. Award-winnende regisseur van #Babylon’13 presenteert zijn film #Babylon ’13 “Uit de frontlinies van de Oekraïense revolutie”.

 

De film bestaat uit 15 korte documentaires en geeft een indringend  beeld van de Oekraïense protesten op het Maidan plein in Kiev, van de annexatie van de Krim en separatisme in het Oosten. De film is de uiting van een filmerscollectief en is bekroond met de BOBS award als meest creatief en origineel. In een begeleidend manifest bij de film wordt gesteld dat  de films een instrument vormen om grote sociale hervormingen gebaseerd op Europese waarden in Oekraïne te realiseren. Regisseur en ooggetuige Cristian Jereghi zal aanwezig zijn om zijn film, die de Oekraïense revolutie door de ogen van de demonstranten, separatisten en soldaten toont, in te leiden en na te bespreken.

Windesheim in Dialoog presenteert de films in navolging van vertoningen in New York, Toronto, Oslo, Amsterdam en Den Haag. Tegen de achtergrond van de verkiezingen voor het Europese parlement op 22 mei geven de films een indrukwekkend beeld van een burgerlijke protestbeweging die strijdt voor de realisatie van Europese waarden. De films zullen worden geïntroduceerd door Robert van Voren, hoogleraar Sovjet en Post-sovjetstudies aan de Universiteiten van Kaunas (Litouwen) en Tbilisi (Georgië). Parallel aan de filmvoorstelling zullen foto’s van Kateryna Snizhko tentoongesteld worden. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

 

De filmvoorstelling wordt door Windesheim in Dialoog georganiseerd om aandacht te besteden aan de situatie in de Oekraïne in het licht van de Europese verkiezingen op 22 mei.

Artikel delen:

Reageer