Mannen door vrouwen, vijf eeuwen kunst

Zwolle – De zomertentoonstelling van het Stedelijk Museum Zwolle 2014 heet Mannen  door vrouwen, vijf eeuwen kunst. In deze tentoonstelling wordt werk van kunstenaressen getoond waarin mannen een hoofdrol spelen, bekende en minder bekende kunstenaressen uit de periode van de 16e eeuw tot nu zusterlijk naast elkaar, met als thema: de man.

Aan vrouwen als onderwerp is al vaker aandacht besteed, aan vrouwelijke kunstenaars ook. Maar nooit eerder in de Nederlandse kunstgeschiedenis is gekeken naar hoe vrouwen mannen verbeelden. Dit is opmerkelijk, zeker gezien de aandacht die de laatste decennia uitgaat naar vrouwen in de kunst. Het is daarom ook hoog tijd om de man eens onder de loep te nemen. Het onderzoek van het Stedelijk Museum Zwolle heeft een aantal interessante uitkomsten opgeleverd.  Bepaalde rollen of types mannen worden al vanaf de zestiende of zeventiende eeuw door vrouwen verbeeld, zoals de drinker en portretten van vrienden. Later kwamen er de partners en vaderfiguren bij. Alleen de manier waarop ze in beeld gebracht worden, is veranderd in de loop van de tijd. Andere kanten van de man zijn pas de laatste decennia verbeeld. En dat maakt de tentoonstelling leuk en afwisselend, maar soms ook confronterend. 

In de tentoonstelling worden de werken per type getoond, dit zorgt ervoor dat oude kunst naast hedendaags werk hangt. Formele portretten van Sara Troost of Cornelia toe Boecop naast vrij werk van Patricia Steur. Een lachwekkend fragment uit Toren C naast een boer van Charley Toorop en werk van Maria Friberg waarin de machtsstrijd van mannen op kantoor tot uitdrukking komt. De respectvolle verbeelding van Marguerite Feuerstein naast  intiem werk van Natasja Bennink of Carmen de Vos.  Er wordt verder werk getoond van o.a. Judith Leyster, Anya Janssen, Inez van Lamsweerde, Charlotte van Pallandt en Julia Cameron.

Kortom: de man als geheel staat in de belangstelling. De tentoonstelling gaat niet over de eeuwige seksestrijd met een feministische inval. Het interessante van deze tentoonstelling is dat allerlei facetten van de man aan de orde komen, zijn lichaam, seksualiteit, zijn werk, zijn vrijetijdsbesteding en wellicht ook de dagelijkse ergernissen. Al deze werken bij elkaar, gelardeerd met cabaretliedjes, laten de man zien zoals vrouwen hem zien. Met respect, maar ook met een knipoog en een kritische noot. De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot 21 september 2014 in het Stedelijk Museum Zwolle.

Artikel delen:

Reageer