Plan voor Repair café in Stadshagen

Zwolle – In Stadshagen is het initiatief genomen om een Repair Café te starten. Kapotte spullen een nieuw leven geven. Kennis om materialen te repareren is steeds minder algemeen beschikbaar. Toch zijn er inwoners die dat uitstekend kunnen en hun ervaring graag willen delen met anderen. De bedoeling is om eens per maand een bijeenkomst het houden.

 

Een product is stuk en dan gooien we het maar gewoon weg. Misschien weten we niet hoe het te repareren is. Winkels zijn nauwelijks meer ingesteld om iets te repareren. Er zijn wel mensen die de vaardigheid hebben om iets weer heel te maken. Het idee achter Repair Café is om plek en moment te hebben waar inwoners met kapotte spullen in contact komen met vrijwillige reparateurs. Samen de klus klaren. Scheelt afval en  grondstoffen en is daarmee super duurzaam. En je leert ook nog eens andere wijkbewoners kennen.

In Stadshagen zijn nu twee personen die het initiatief nemen om te kijken of een Repair Café ook echt gestart kan worden. Marjan Middelburg, activiteitenbegeleidster van het dienstencentrum Werkeren en Louis Zandbergen, initiator duurzaamheid, zoeken inwoners uit Stadshagen (ook Westenholte of Holtenbroek) die het leuk vinden om spulletjes met anderen te repareren. Kun je elektronische materialen of een fiets repareren, houtbewerken, of weet je wat je moet doen met een losse stekker, of weet je hoe een wollentrui er weer pico bello uit kan komen te zien, dan zijn wij op zoek naar jou! Ook andere specifieke vaardigheden zijn van harte welkom. Op een dagdeel in de maand help je dan mee om spulletjes te repareren. De plek is al bekend: het restaurant van Werkeren aan de Werkerlaan.

 

Naast de reparateurs zoeken we ook inwoners die een willen coördineren, contact willen onderhouden met andere organisaties en sponsors, en iemand die de externe communicatie wil doen. Het is goed om te weten dat er al veel kennis en ervaring in het land is. Repair Café is een landelijk concept . Er zijn vele voorlichtingshulpmiddelen beschikbaar. Planning is om dit najaar te starten in Stadshagen. In de Zwolse wijk Berkum is 1,5 jaar geleden ook zo’n reparatie-en ontmoetingscentrum opgezet.

 

Vrijwilligers die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Louis Zandbergen 038-4201083 of 06-40701046. Op vrijdagmiddag 13 juni om 14.00 uur  wordt een korte informatiebijenkomst georganiseerd in het dienstencentrum Werkeren van de Stichting IJsselheem. Opgave per telefoon of mail is gewenst (louiszandbergen@gmail.com).

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Mooi initiatief!

    Ik doe ook m’n best om apparaten/spullen aan het draaien te houden. Alleen gebruik ik daarvoor vaak internet als informatiebron.

    Wat betreft repareren van spullen, dat lukt helaas niet altijd meer. Bij mij mag de wasdroger een nieuw onderdeel hebben. Het gaat om de kunststof behuizing van de printplaat. Alleen zijn die behuizingen niet los te krijgen maar alleen inclusief printplaat. En dat kost bakken geld. Bij een reparateur (geenpaniek.nl) konden ze me helaas ook niet helpen aan alleen zo’n behuizing.
    Met wat kunstgrepen zit de behuizing weer in elkaar maar ik ben bang dat het apparaat de bij de volgende keer dat ik hem open moet trekken, toch afgeschreven is vanwege die poreus geworden behuizing.

Reageer