Bijen kiezen speeltuintje als nieuwe woonlocatie

Zwolle – Zondag aan het einde van de ochtend besloot een zwerm bijen neer te strijken op een prullenbak van het openbare speeltuintje tussen de Warmoesstraat en de Langenholterweg.

bijen_weblog20140518-2.jpg

Enkele buurtbewoners besloten een imker van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in te schakelen. Deze gaf aan de zwerm graag op te komen halen, en dit in de loop van de avond te willen doen, aangezien de bijen dan rustiger zijn. Zoals beloofd kwamen ’s avonds dhr. Visser en dhr. Hageman de zwerm bijen ophalen. De toegestroomde buurtkinderen en hun ouders hingen aan de lippen van de twee gepassioneerde imkers die met veel plezier alle vragen beantwoordden.

bijen_weblog20140518.jpg

bijen_weblog20140518-5.jpg

bijen_weblog20140518-3.jpg

De reden dat de bijen hier neerstreken moet gezocht worden in het afscheiden van een bijenzwerm wanneer deze te groot wordt. De oudste koningin verlaat dan het oude onderkomen om op zoek te gaan naar een nieuwe plaats om een nieuwe plaats te gaan bouwen. Zo ook hier in het speeltuintje, waar de helft van het oorspronkelijke volk al begonnen was aan het bouwen van raten. Zo’n afscheiding bevat zo’n 25.000 tot 30.000 bijen. Doordat de bijen al zo ver gevorderd waren met het bouwen was het lastiger dan gewoonlijk de bijen te overtuigen in de kist te gaan. Om de bijen te verhuizen zetten de imkers een kist neer met voer, waardoor  de bijen uit eigen beweging de kist in zullen gaan.
 
bijen_weblog20140518-6.jpg
 
Ook zondagavond was dit het geval, maar toen de imkers na een uur weer terug kwamen was een aantal bijen niet van plan om de kist in te gaan. Volgens dhr. Visser is de gewoonte deze maar te laten voor wat het is, en zullen deze bijen na 2 à 3 dagen sterven. Desondanks probeerden de heren ook de laatste bijen in de kist te krijgen aangezien het zo’n openbare plaats betrof waar kinderen spelen. Eerst werd regen nagebootst met een simpele watersproeier, echter was ook de rook pijp nodig om de bijen te overtuigen. De allerlaatste bijen zijn uiteindelijk niet overtuigd, waardoor de kinderen de komende dagen even voorzichtig zullen moeten zijn in de buurt van de prullenbak aangezien het humeur van deze bijen de laatste dagen van hun leven niet al te best is. De gevangen bijen zullen een plekje vinden op de boerderij van Harold van Vilsteren aan het Roodhuizerpad, waar dhr. Hageman een plekje heeft waar hij zijn bijen mag houden. Deze plek neemt hij over van dhr. Visser, die deze plek op zijn beurt weer heeft over genomen van dhr. Hageman, de oom van de vanavond aanwezige heer Hageman.
 
bijen_weblog20140518-4.jpg
bijen_weblog20140518-7.jpg
bijen_weblog20140518-8.jpg
bijen_weblog20140518-12.jpg
bijen_weblog20140518-10.jpg
 
Artikel delen:
Reacties 16
  1. Wat een grote zwerm bijen, goed dat de imker het weg wilde halen. Je zo er maar door aangevallen te worden brrr pijnlijk. Nu is de speeltuin weer een stukje veiliger geworden. Hele mooie foto`s.

  2. ik heb ook een bijennest in mijn tuin… als de imkers hem weg willen halen graag…. ik wil ze het liefst niet doodmaken… dus als ze zich geroepen voelen nemen ze maar contact op

  3. Manon, na een korte speurtocht over het Internet denk ik dat je via onderstaande link wel verder kunt komen met het laten ophalen van jouw bijenvolk.
    http://zwolle.bijenhouders.nl/. Aangezien er de laatste jaren nogal wat problemen zijn met de hoeveelheid bijen, zou het namelijk zonde zijn dit nest uit te roeien.

  4. @wlansink…. op die site ben ik geweest en ook gebeld met iemand van deze vereniging, maar die vond het niet zo heel belangrijk om het te komen weghalen…. alleen ik wel dus …. er zit niet zoveel op anders om het te vergassen….

  5. @.manon: waar zit die zwerm? Normaal gesproken komen imkers een zwerm altijd halen. Tenzin ze erg hoog in een boom zitten of in een spouwmuur. Weet je zeker dat bet bijen zijn? Geen hommelnest? Dan kan het geen kwaad. Gewoon laten zitten. Over een maand of twee zijn ze vanzelf verdwenen

  6. Ze zitten naast mijn schuurdeur in een nestkast die hangt net twee meter hoog de beesten zijn zwart met een witte kont dus …….ik heb er wel degelijk last van ze vliegen om mijn hoofd brrrrr

  7. Zwart met een witte kont, dat zijn aardhommels. Vriendelijke beestjes. Zolang je ze met rust laat doen ze geen vlieg kwaad. Bovendien zijn ze beschermd. Over een poosje zijn ze vanzelf verdwenen. Ik woon niet in de buurt anders kwam ik ze wel halen

Reageer