Boek over de Zwolse reinigingsdienst

Zwolle – Maandag werd bij Waanders in de Broeren door burgemeester H.J. Meijer een nieuw Zwols boek in ontvangst genomen over zoiets “gewoons” als: het legen van onze volle kliko’s, de gemeentelijke veegmachine in onze straat, de strooimachines die preventief zout strooien bij de eerste verwachte nachtvorst. Het boek “Van de Straat: De mannen van de Zwolse Reinigingsdienst”, geschreven door Herman Aarts in opdracht van het Historisch Centrum Overijssel. Een boek waarin aan de hand van opgetekende verhalen en uniek fotomateriaalde ontwikkeling van het afval, maar ook van de (consumptie) maatschappij als geheel, wordt belicht. 

19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_05.jpg 

Toch is dit een bijzondere geschiedenis: van de ‘mannen van de straat’, hun verhalen, de historie van straatveger naar ‘verwerker van grondstoffen’. En dit boek gaat dan wel over de op een na oudste gemeentelijke reinigingsdienst van ons land, die van Zwolle. De verhalen en foto’s horen bij Zwolle en zijn geschiedenis, maar zijn natuurlijk vergelijkbaar met de verhalen uit andere steden. De belangrijkste impuls om gemeentelijke reinigingsdiensten op te richten, lag in de slechte hygiënische situatie in de negentiende-eeuwse steden in ons land. De Zwolse dienst werd in 1869 opgericht en is, op Groningen na, de oudste van Nederland. In 1996 werd de gemeentelijke reinigingsdienst geprivatiseerd en ontstond het Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen (ROVA) als samenwerkingsverband van de 21 gemeenten die verenigd zijn in de Regio IJssel-Vecht. Met name de Zwiolse senioren zullen zich nog de oude taferelen van de Zwolse reinigingsdienst herinneren. Bijvoorbeeld het verzamelen van de tonnetjes, daar waar nu het nieuwe Hedon te vinden is.

19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_04.jpg 

19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_03.jpg

19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_02.jpg

Via Lees verder meer foto’s… 

19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_01.jpg
 
Het verhaal van de mannen van de Zwolse reinigingsdienst is onbekend maar verdient het om verteld te worden. Zij waren de mannetjesputters die vroeger de privaattonnen vol fecaliën inwisselden voor een schone ton. Zij maakten in de winter van 1963 de Zwolse wegen weer begaanbaar en kregen daarvoor van de directie een speciale asbak met opschrift. 
 
19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_07.jpg
 
19-05-2014_presentatie_boek-van_de_straat-waanders_06.jpg 
Artikel delen:
Reacties 6
  1. Altijd veel waardering voor mensen die de rotzooi (van anderen) opruimen. Hierdoor overstijgen wij de Middeleeuwen.

  2. Ik hoop dat er nog een paar van die mannetjesputters voor deze bijeenkomst waren uitgenodigd, als ze nog in leven zijn.

  3. De jongens van de rova doen het altijd goed
    De jongens zijn behulpszaam en helpen met van alles wat .
    De binnen stad ziet er altijd mooi schoon uit.
    De Rova heeft het hartje van Zwolle

  4. Ik vind het mooi dat er een boek uitgegeven is waarin men terug kijkt op het verleden van Toen en NU, hoe men vroeger het afval inzamelden en dat dit gepaard ging met man Kracht dan tegenwoordig met al die Mechanisatie en Techniek.!, het is een gebaar dat met die mensen die hier vroeger deel van uit maakten niet vergeten worden, en misschien wel mede oprichter waren door hun inzet en bijdrage wat er nu van het bedrijf nu geworden is. 😉

Reageer