Geen koopzondagen in juli en augustus

Zwolle – Ondernemersvereniging Citycentrum Zwolle is teleurgesteld in het nieuwe college vanZwolle. Ze vinden dat het nieuwe college in haar coalitieakkoord 2014-2018 niet mee gegaan in de dringende wens van de ondernemers om ten minste ruimte te bieden aan 12 vaste koopzondagen en drie tot vijf zogenaamde ‘vrije’ koopzondagen. 

Het college geeft ruimte voor 12 koopzondagen totaal. Citycentrum: Daarmee kan het college in theorie 12 vaste koopzondagen aanhouden voor de door de ondernemers zo bepleitte duidelijkheid. Duidelijkheid die zijn vruchten afwerpt, zo berichtte Citycentrum vorige week. Citycentrum: "Echter de extra koopzondagen rond Sinterklaas en Kerst zijn voor de winkeliers onmisbaar. Het is commercieel en economisch gezien niet verantwoord deze extra koopzondagen niet te plannen. De ruimte hiervoor moeten we vinden door enkele vaste koopzondagen te laten vallen." Het bestuur van Citycentrum heeft na ampel beraad besloten de koopzondagen van juli en augustus 2014 te laten vervallen.

Citycentrum: "Uiterst jammer dat het duidelijk ritme voor consument en winkelier daarmee wordt onderbroken. Vanaf de eerste zondag in september 2014 starten we dan weer met het gewenste ritme van iedere eerste zondag van de maand koopzondag. De ruimte die zo gevonden is gebruiken we voor een extra koopzondag voor Sinterklaas, 30 november 2014, en voor een extra koopzondag voor de Kerst, 21 december 2014! Samen met de tot en met juni 2014 ‘opgebruikte’ zes koopzondagen voldoen we zo aan de door het college opgelegde beperking. Onnodige betutteling vindt Citycentrum. "Hoezo ‘Initiatiefrijk Zwolle en dienstbare overheid’ als motto van het nieuwe college!?".

Artikel delen:
Reacties 124
 1. Ik raak compleet van slag nu het vaste ritme wordt doorbroken. Moet ik nu in november en december twee keer op zondag winkelen?

 2. Wat is dit nu weer voor gekronkel, politiek?!
  Vast iets van de ChristenUnie hier in Zwolle (die is toch de grootste geworden?) PvdA, D66 en VVD snap ik dan ook niet dat ze hier mee akkoord gaan! 🙁

  Waarom niet zoals het CDA wilde: één zondag in de maand? Dat geeft tenminste duidelijkheid (alle zondagen open zoals de VVD wil vind ik zelf ook iets te gortig).

  Manmanman, wat leven we toch in een ouderwetse stad die niet met de tijd mee durft te gaan. Waardeloos!!! Duidelijk biblebelt hier.

  Ik heb één woord over voor de ChristenUnie: Bah! >:(

 3. Nu maar hopen dat alle andere partijen tegen de CristenUnie in gaan.
  Dan staan ze mooi alleen, maar dat durven sommige partijen vast niet.

 4. De coalitiepartijen laten de CU gewoon hun gang gaan. Ongehoord!@!@ Het begint hier steeds meer op een dorp te lijken als we niet oppassen.

 5. nog minder feesten nog minder koopzondagen en wij allemaal weer na de kerk op zondag 😀 laat de mense toch zelf beslisen

 6. @terstal en wausie: nee hoor, het aantal koopzondagen blijft gelijk aan wat het was. Citycentrum is er vanuit gegaan dat dit jaar de eerder gemaakte afspraken over het aantal koopzondagen zouden worden aangepast (mij is niet helemaal duidelijk waarom), maar dat is dus niet het geval. Veel kleine ondernemers zijn daar blij mee.

 7. Als ik me niet vergis is het al jaren zo dat er in de zomermaanden geen koopzondag is. Niet dat ik het ermee eens ben, maar dit is echt niks nieuws.

 8. Tja datkrijgje met die kerkelijke CU in zwolle. Is net staphorst of urk hier. Dan gaan we toch lekkernaar apeldoorn of waar dan ook. Tja mot van god. Dom gezwets dat geloof.

 9. @Johannes volgens mij willen de ondernemers (en ook het winkelende publiek uit en buiten Zwolle) vooral duidelijkheid. Die is er nu niet.

  Waardeloos dit. Hopelijk gaan nog voor het weekend de ogen van de christenunie-mensen open. >:(>:(>:(

  duidelijkheid, bv elke eerste zondag vd maand (zonder uitzonderingen) is dat nu iets te veel gevraagd?

 10. Hé, v.d. Kooij, nep-VVD’er, de stad zondags op slot?
  Doe er wat aan man of duvel anders op. De grefo’s in de kont kruipen ligt jullie VVD-ers schijnbaar aardig goed.

 11. Waarom dan in januari en februari een koopzondag dan is iedereen toch door het geld heen laat die dan vervallen, in juli en augustus zijn er veel toeristen dan is het stom om de koopzondag niet door te laten gaan.

 12. Hoe rendabel zijn al die koopzondagen nu eigenlijk voor de ondernemers die open zijn? Er loopt een hoop personeel rond maar veel winkelpubliek is alleen maar kijker en geen koper; behalve dan voor sinterklaas en de kerst.
  Al die mensen die hier zitten te roepen dat ze vrij gelaten moeten worden in hun keuze, hoe vrij laten jullie de ander? Ik lees hier alleen maar een heleboel vooroordelen, en nog meer t.a.v. de gelovigen onder ons. Hoe vrij laten jullie hun in hun mening? Ik vind dat er hier nogal grove en respectloze opmerkingen over geplaatst worden.
  Nee, ik ben geen gelovige die op zondag braaf naar de kerk gaat.

 13. Ik ben het enigszins met je eens Mij. Maar vertel mij dan eens waarom iedereen zich altijd moet aanpassen aan de principes van gelovigen en niet andersom? Onder het mom van geloof is heel veel goed te praten of af te keuren. Maar andersom…. kijk uit.

 14. Vrijgelaten worden in je keus is wat anders dan vooroordelen hebben.
  Als je gelovig bent dan kies je ervoor op zondag niet naar de winkel te gaan. Het punt is dat je dan tenminste een keus hebt nu wordt het voor iedereen beslist.

 15. Tja, dit is dus een resultaat van de uitslag van de laatste gemeenteraad verkiezingen. Dit is dus blijkbaar wat de meerderheid van de inwoners wil anders was er wel anders gestemd.

 16. Best jammer. Ben niet voor wekelijkse koopzondag en heb dat standpunt altijd behouden. Maar om nu in de zomer twee maanden helemaal geen koopzondag te houden, gaat me ook wat te ver.

 17. Hier nog even de uitslag, je ziet dus dat de CU de grootste partij is in Zwolle, en die zijn zoals bekent voor de zondagsrust. Voor de mensen die hierop gestemd hebben en nu zitten de klagen, in vervolg toch even het partijprogramma bekijken voordat je op een partij stemt. Misschien ten overvloede: CDA is ook een Christelijke partij, die hebben zich wel meer aangepast aan de moderne tijd, maar in beginsel zijn die natuurlijk ook voor de zondagsrust.

 18. Tsja, eerlijk gezegd denk ik dat de grootste schreeuwers hier helemaal ‘vergeten’ zijn om te gaan stemmen afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Anders was de VVD toch de grootste partij geworden?

 19. Bericht door Tsja, op 20 mei 2014 20:21
  Tsja, eerlijk gezegd denk ik dat de grootste schreeuwers hier helemaal ‘vergeten’ zijn om te gaan stemmen afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

  Niet zozeer ‘vergeten’ denk ik. De meest voorkomende ‘smoes’ zal zijn geweest:”het heeft toch geen enkele zin wat je stemt” of “ik weet niet wat ik moet stemmen”. Nou, ik denk dat veel mensen volgende keer wel weten wat ze niet moeten stemmen.;)

 20. Tot nu toe was het beleid als volgt (bron: Zwolle):

  Zwolle kent naast de reguliere winkelopeningstijden ook in 2014 extra ??koopzondagen??. Naast de acht winkelzondagen kunnen winkels ook op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag en Tweede Kerstdag de deuren openen.

  8+4=12 Net zoveel als nu en aan de winkeliers om te bepalen hoe ze de 12 koopzondagen verdelen. Let wel, dit gaat om het centrum. De bouwmarkten hebben vaker een koopzondag. Het is mij niet duidelijk of dat nu verandert of niet.

 21. Non-discussie, er waren 12 koopzondagenen er blijven 12 koopzondagen. De ondernemersvereniging had kennelijk al zijn hoop op de VVD gevestigd die meer koopzondagen beloofde in de aanloop naar de verkiezingen. Verkiezingsbelofte nummer zoveel die de roeptoeters niet waar kunnen maken.

 22. Wat in en in triest voor de kleine ondernemers in Zwolle. Voor de grote winkelketens maakt het niet uit. Als het filiaal in Zwolle dicht is , gaan de klanten wel naar een filiaal elders dat wel op zondag open is.
  Dus voor de IKEAs, de mediamarkten, de AH (aankomende zondag 634 van de 914 open), de Bijenkorfen, de V&Ds ..lagere kosten want de klanten komen wel naar de filialen die wel open zijn.
  Voor Zwolle op zondag doodse stilte in de winkelstraten voor Groningen (binnenkort meer koopzondagen) Apeldoorn (binnenkort wekelijkse koopzondag), voor Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam , Arnhem, Nijmegen , Maastricht , Haarlem, Alkmaar , Tilburg, en al die andere 200+ gemeenten waar men elke zondag open mag meer klanten erbij. En heeft de consument uit Zwolle gen zin in een leuk zondags uitje dan is er nog altijd internet.
  De kleine ondernemer in Zwolle ondertussen legt het loodje met dank aan de CU. Kijk maar rond in het winkelcentrum …steeds vaker een ondernemer die ermee op moet houden.

  Gelukkig is er nog een trucje waardoor winkels in een overdekt winkelcentrum wel allemaal (of niemand) open mogen zijn, benieuwd of er ondernemers zijn in Zwolle die gebruik willen maken van deze maas in de wet.

 23. En heeft de consument uit Zwolle gen zin in een leuk zondags uitje dan is er nog altijd internet.
  De kleine ondernemer in Zwolle ondertussen legt het loodje met dank aan de CU. Kijk maar rond in het winkelcentrum …steeds vaker een ondernemer die ermee op moet houden.

  Je geeft zelf al de belangrijkste oorzaak aan: internetaankopen. Dat nekt veel (kleine) ondernemers.

 24. 6 dagen per week de mogelijkheid om te winkelen
  5 daagse werkweek
  kwestie van keuzes maken en niet alles willen

  RIJK wordt men pas door de dingen die men niet begeert

 25. Vreemd hoe bij sommige mensen kennelijk het idee leeft dat de stad zo’n beetje vergaat, nu we alles doen zoals we het de laatste jaren deden (waarom is dat de afgelopen jaren niet gebeurd, vraag je je af). Mijn idee: een binnenstad moet niet gaan voor kwantiteit (de hoeveelheid openingsuren), maar kwaliteit. En die kwaliteit houd je mijns inziens in de binnenstad, mede door ook voor kleine ondernemers op te komen die niet op zondag open willen, maar wel hun omzet naar de grotere zaken ziet verdwijnen als er een koopzondag is waarop ze de tent dicht houden, omdat ze bijvoorbeeld bij hun familie willen zijn. Een goede binnenstad, is een diverse binnenstad, toch?

  Overigens schrik ik van de toon van enkele reacties hier. Dat weerhoudt me er echt van vaker te reageren.

 26. Ik lees het en ik vind er wat van.
  Maar ik heb mezelf beloofd om niet langs de zijkant van alles te roepen.
  Al popel ik wel bij dit item.

 27. Hij is er nog 😉 Net als iedereen mag je hier in ieder geval je mening geven John. Ik mis je interessante en altijd relativerende beschouwingen.

 28. Terstal, dank je wel.
  Ik zelf zou het anders gedaan hebben met de koopzondagen.
  Ik ken de onderhandelingen niet, ik weet niet hoe dit item zich verhoudt tot andere items die in de onderhandelingen aan de orde zijn geweest.
  Ik wil niet betweterig overkomen, zeker niet nu ik uit de “vuurlinie” weg ben.

  Dan toch maar wat persoonlijke overwegingen over het dossier koopzondagen.
  De laatste jaren is nogal benadrukt dat de CU er niet alleen wil zijn voor de eigen achterban, maar voor alle Zwollenaren.
  Dat zal frictie geven bij sommige dossiers. Dat moet dan maar, daarvoor zit je in de politiek. Voorwaarde voor mij is wel, dat je eigen principes niet verloochent en dat je de Bijbelse normen en waarden geen geweld aan doet.
  Er zijn Zwollenaren die om welke reden dan ook op zondag willen winkelen. De vraag is dan, moet ik die Zwollenaren langs mijn meetlat leggen of moet je hen ruimte geven onder de conditie dat kerkgang niet belemmerd wordt en dat zondagsrust voor hen die daarvoor kiezen geen geweld wordt aangedaan.
  Dat is dus één afweging.
  Een andere afweging is, wat de effecten hiervan kunnen zijn voor de kleine ondernemers. Die moeten mee en maken dus meer kosten. De vraag is dan of er extra inkomsten zijn die deze kosten compenseren. Hoe groot is de kans dat inkomsten niet veranderen, maar nu uitgesmeerd worden over 7 dagen, maar de kosten wel toenemen.
  Wat ik ook belangrijk vind is duidelijkheid over wanneer de koopzondagen zijn. Dat heeft in het verleden wel eens geleid tot parkeerboetes omdat onvoldoende duidelijk was, dat er koopzondag was en dus betaald parkeren.

  Mijn gulden middenweg zou dan zijn geweest, voldoen aan de wens van Citycentrum: 1 keer per maand en een paar extra rond de feestdagen.
  Maar dan wel onder de conditie dat er 4 jaar lang niet getornd wordt aan deze afspraak. Daar zullen – bij wijze van spreken – de coalitiepartijen hun handtekening onder moeten zetten.

  Strategisch gezien betekent dit:
  – laten zien wat je bedoelt als je zegt dat je er voor alle Zwollenaren wilt zijn
  – laten zien dat coalitieverantwoordelijkheid genomen wordt
  – goodwill tbv komende debatten over onderwerpen, die voor de ChristenUnie zwaar liggen
  – duidelijk maken dat de ChristenUnie geen behoefte heeft om christelijke normen en waarden OP te leggen, maar wel behoefte heeft aan UITleggen wat haar overwegingen zijn bij het item koopzondagen

  Voor de duidelijkheid: dit zijn mijn persoonlijke overwegingen.

 29. @Johannes de Vries,

  Overigens schrik ik van de toon van enkele reacties hier. Dat weerhoudt me er echt van vaker te reageren.

  Mij vergaat het de laatste tijd precies zo.
  En of het nou om beperking van de koopzondagen gaat, of om grootschalige buitenluchtconcerten, voor sommige reactiegevers is dit blijkbaar ook altijd de schuld van de CU.
  Hopenlijk brengt de laatste reactie van Dhr van Boven hier wat nuance in.

 30. Het verbaasd mij dat velen kennelijk totaal niet weten hoe het tot stand is gekomen. Typisch Hollands, eerst de schandpaal…. Als je zelf iets gedaan wilt hebben en je hebt de politiek daar voor nodig, dan wil je toch ook dat er naar je wordt geluisterd? De politiek heeft dus meer geluisterd naar de signalen van kleine zelfstandige ondernemers dan naar de grillen van het groot winkel bedrijf. 6 dagen in de week heb je de gelegenheid om je ding te doen. De koopavond staat al op de nominatie om te worden afgeschaft omdat het zo ongelofelijk druk is,niet dus.
  Een deel van de onderstaande advertentie stond op 12 maart pagina
  groot in de Peperbus. Dit geluid is door de politiek gehonoreerd. En terecht.

  MKB’ers Zwolle in actie tegen shoppen op zondag
  Facebook Twitter Google+
  Geplaatst op
  12 maart 2014
  Laatste update
  12 maart, 16:43

  ZWOLLE – Met een paginagrote advertentie in weekblad de Peperbus spreken zeventig ondernemers in Zwolle zich uit tegen de mogelijke uitbreiding van het aantal koopzondagen.

  De winkeliers vrezen dat zij er de dupe van zullen worden als er na de verkiezingen zeven dagen in de week geshopt mag worden.Zeventig ondernemers tekenden onze petitie tegen een eventuele uitbreiding. we zijn in Diezerpoort geweest, het centrum en de Assendorper-

  straat. Als we meer tijd hadden, denk ik dat we de honderd handtekeningen zouden halen.”In de advertentie roepen de winkeliers politiek, ondernemers en andere inwoners op om de zondag met rust te laten. “Veel consumenten zitten niet te wachten op nog meer gelegenheden om te shoppen. Een ander deel komt alleen omdat de gelegenheid nu eenmaal geboden wordt.Wij, zelfstandige ondernemers, kunnen en willen hier niet in meegaan”, schrijven ze.

 31. Met grote dank John van Boven. Daar kan ik wat mee!

  Prachtig geformuleerd ook dit:

  duidelijk maken dat de ChristenUnie geen behoefte heeft om christelijke normen en waarden OP te leggen, maar wel behoefte heeft aan UITleggen wat haar overwegingen zijn bij het item koopzondagen

 32. Ik heb de krant nog ff opgezocht. Voor de “ongelovigen” leuke woordspeling he onder de schrijvers , hieronder de juiste tekst.

  WAAR KIEST U VOOR?

  GEACHTE POLITICI, ONDERNEMERS EN INWONERS VAN ZWOLLE.

  HET IS TIJD VOOR EEN DRINGEND APPEL.

  WIJ, ONDERNEMERS, CONSTATEREN DAT DE DISCUSSIE OVER UITBREIDING VAN DE ZONDAGOPENSTELLING EEN VERKIEZINGSTHEMA IS IN ZWOLLE.

  DAARIN VINDEN WE VOOR- EN TEGENSTANDERS.

  DE ONDERNEMERS DIE VOORSTANDER ZIJN, ONDER AANVOERING VAN HET GROOTWINKELBEDRIJF, VERKONDIGEN DAT HET DE CONSUMENT IS
  DIE HIEROM VRAAGT.

  DAT IS DE HALVE WAARHEID.

  VEEL CONSUMENTEN ZITTEN NIET TE WACHTEN OP NOG MEER GELEGENHEID OM TE SHOPPEN.

  EEN ANDER DEEL KOMT ALLEEN OMDAT DE GELEGENHEID NU EENMAAL GEBODEN WORDT.

  WIJ, ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS, KUNNEN EN WILLEN HIER NIET IN MEEGAAN.

  HET WORDT DUS TIJD VOOR EEN HELDER EN DUIDELIJK STATEMENT VAN ONDERGETEKENDEN.

  DE DAG, HET IS NU EENMAAL DE ZONDAG, WAAROP JE NIET HOEFT TE WERKEN, IS VOORAL VOOR MEDEWERKERS WERKZAAM IN DE DETAILHANDEL EEN GROOT GOED.

  EEN VRIJE DAG WAAR HET AANKOMT OP MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN, WAARBIJ HET EVENWICHT TUSSEN WERK EN VRIJE TIJD IN BALANS IS, VOOR ONSZELF ALS ONDERNEMERS EN ONZE MEDEWERKERS. POLITIEKE PARTIJEN ZOUDEN ZICH HIER BEWUST VAN MOETEN ZIJN.

  EEN MOMENT OM DOOR TE BRENGEN MET FAMILIE EN OF VRIENDEN, EEN MOMENT OM TE SPORTEN, EEN MOMENT OM CULTUUR TE WAARDEREN, EEN MOMENT OM NAAR DE KERK TE GAAN, EEN MOMENT OM……

  DAT KAN JUIST OP ZONDAG, OP MAANDAG ZIJN ANDEREN AAN HET WERK OF NAAR SCHOOL

  Onder deze advertentie stonden 65 namen van zelfstandige ondernemers.

  NOG VRAGEN EN OF OPMERKINGEN?

 33. Ik waarderde én waardeer de bijdragen van John van Boven ook zeer. Het vergroot de kwaliteit van de discussie hier wanneer een volksvertegenwoordiger meediscussieert en ons inzicht geeft in de afwegingen die aan besluiten ten grondslag liggen. Daarom ben ik erg verheugd dat Johannes de Vries als raadslid het stokje van hem overneemt. Wat mij betreft hoeft Johannes niet meer te leren dan wij allemaal. Ik begrijp zijn aarzeling ook heel goed, want er wordt op WLZ regelmatig op de man gespeeld, al dan niet openlijk. Johannes: gewoon doorzetten, want er zijn genoeg mensen hier die je inbreng waarderen.

 34. 65 namen van zelfstandige ondernemers

  Maar 65 ??
  En die anderen honderden ondernemers zijn dus voor meer koopzondagen 8)

 35. Enige partij die zich in haar verkiezingsprogramma en in de campagne hard maakte voor die ‘gulden middenweg’ van John, voor de oplossing van het City Centrum, was het CDA.
  En de kiezer heeft zich in ieder geval niet uitgesproken voor dat ‘compromis’ getuige ons verlies van zetels.
  Zoals vaker in dit soort vraagstukken bleken de uitersten de winnaars.

  Om dan bij collegeonderhandelingen toch weer uit te komen op het compromis, moet je net durven. Was in mijn optiek wel beter geweest voor de stad.

  Groeten,

  Martijn van der Veen

 36. Sinds tijden weer een interessante discussie hier. Al laat CU-man Johannes de Vries zich wel snel kennen. Mooi om te zien en lezen dat John van Boven weer online is.

  Ik ben voor meer koopzondagen. Laat de individuele ondernemer beslissen wat hij zelf wil. Het is 2014!

 37. Martijn, hoe terecht is het dat je een één op één relatie legt tussen jullie verlies en jullie standpunt over koopzondagen?

 38. Ik heb de Peperbus nog even opgezocht.

  De juiste paginagrote tekst in de Peperbus van 12 maart 2014 van 65 zelfstandige ondernemers.

  Geachte politici, ondernemers en inwoners van ons mooie Zwolle.
  Het is tijd voor een dringend appel.
  wij, ondernemers, constateren dat de discussie over de uitbreiding van de zondagopenstelling een verkiezingsthema is in Zwolle.
  Daarin vinden we voor-en tegenstanders.
  De ondernemers die voorstander zijn, onder aanvoering van het grootwinkelbedrijf, verkondigen dat het de consument is dier hierom vraagt,
  Dat is de halve waarheid.
  Veel consumenten zitten niet te wachten op nog meer gelegenheid om te shoppen.
  Een ander deel komt alleen omdat de gelegenheid nu eenmaal geboden wordt.
  Wij, zelfstandige ondernemers, kunnen en willen hierin niet meegaan.
  Het wordt dus tijd voor een helder en duidelijk statement van ondergetekenden.
  De dag, het is nu eenmaal de zondag, waarop je niet hoeft te werken, is vooral voor medewerkers werkzaam in de detailhandel een groot goed.
  Een vrije dag waar het aankomt op maatschappelijk verantwoord te ondernemen, waarbij het evenwicht tussen werk en vrije tijd in balans is, voor onszelf als ondernemers en onze medewerkers.
  Politieke partijen zouden zich hiervan bewust moeten zijn.
  Een moment om door te brengen met familie en of vrienden, een moment om te sporten, een moment om cultuur te waarderen, een moment om naar de kerk te gaan, een moment om….
  Dat ka juist op zondag, op maandag zijn anderen aan het werk of naar school.

  De politiek heeft de stem van ondernemers gehonoreerd

 39. Is er na zoveel jaar ervaring met koopzondagen in Zwolle al eens een onderzoek gehouden of 7 openingsdagen na aftrek van de extra personeelskosten echt zoveel meer opleveren dan 6 openingsdagen?

 40. Hé, wordt net interessant, admin.:) Uit de evaluatie van de oorzaak van de halvering van het CDA blijkt kennelijk dat het gematigde standpunt van het CDA over de koopzondagen de reden is. Kiezers stemden op de “uitersten”, in dit geval CU. Bijzondere verklaring.

 41. Martijn, hier kan ik niks mee.
  Nog 1 opmerking: beleid is één, omgaan met de uitvoering is iets anders.
  Maar is inderdaad off-topic admin.

 42. Oh Martijn, ik kreeg de indruk dat je al een analyse had gemaakt en dat je uitgekomen was op de verschillen in opvatting over de koopzondag. De samenstelling van het vorige college is bij de meesten hier wel bekend. Het CU-geluid was wel luider tijdens de campagne. Kan zijn dat die achterban die tussen jullie beider partijen twijfelen meer aangesproken is door de uitgesprokener opvattingen van de CU, maar ik denk eerder dat de onzichtbaarheid het CDA parten heeft gespeeld.

 43. @johannes de Vries, op 21 mei 2014 17:39

  Overigens schrik ik van de toon van enkele reacties hier. Dat weerhoudt me er echt van vaker te reageren.

  Gelijk heb je. Veel reacties zitten zo vol vooroordelen, dat het geen zin heeft om daar op te reageren. Argumenten zijn voor hen vreemd.
  Maar, ik zou het jammer vinden dat je je om reacties van dit allooi hier zou terugtrekken. Ik was blij met je reacties tot nu toe en wil ze graag blijven lezen. Ik ben blij dat de kleine middenstander enigszins beschermd wordt tegen de grootwinkelbedrijven. Had de afgelopen jaren nog wel wat meer gekund.

 44. Ik rij wel naar Apeldoorn, Arnhem of Amsterdam. Veel leukere binnensteden dan Zwolle. Een leuk ritje erbij en zo heb ik mijn zondag weer vol 😀

  Toch zou een beetje regelmaat niet misstaan. Elke 1e zondag van de maan open en 1 zondag voor Sinterklaas en 1 voor kerst vind ik een goede oplossing.

 45. In Juli en Augustus ook de kerken maar op slot!
  Dat zal ze leren!>:(
  Anders gaan we de kerken boycotten, ons er aan vastketenen, gewoon aan de kerkdeuren, kunnen ze er niet meer in.:D

 46. @John Ik voel een Van Gaaltje opkomen. CU en CDA hebben afgelopen vier jaar samen in college gezeten. Dus een verlies van CDA en winst CU kun je dan toch niet vertalen naar een waardering van het beleid van het college de afgelopen vier jaar. Daar lag het verlies van het CDA in elk geval niet aan. Of het is de kiezers niet opgevallen dat de CU de afgelopen jaren ook in het college zat…
  Jouw laatste opmerking moet je uitleggen. Kan ik niet plaatsen.

 47. @Martijn van der Veen In Zwolle is afwijkend ten opzichte van de landelijke tendens gestemd: de collegepartijen PvdA en VVD een relatief licht verlies, CU grote winst en CDA gehalveerd. De collegepartijen hebben het behalve het CDA relatief goed gedaan Daar mag je best uit concluderen dat de mensen tevreden waren over het vorige college. De CDA-wethouder was daarin voor de Zwolse bevolking vrij onzichtbaar. Datzelfde gold voor de campagne van het CDA. Zoek het bij het CDA zelf, zou ik zeggen, in plaats van bij de standpunten over koopzondagen.

 48. @Dame
  Jouw conclusie over het college is ook de mijne.

  Als je durft te stellen dat standpunten van partijen tav koopzondagen geen belangrijke rol hebben gespeeld bij de verkiezing en de uitslag, sla je volgens mij ook de plank mis.
  Het was het enige echte thema (hoe jammerlijk ook). En uiteindelijk hebben collegepartijen de uitslag ook recht willen doen door expliciet afspraken hierover in het akkoord op te nemen om de achterban tevreden te stellen. In dit geval de lijn van de CU.
  Anders had je het aan een meerderheid van de Raad overgelaten.

  T.a.v. ‘Het bij je zelf zoeken’: rapport komt. Kun je dan oordelen of we dat in voldoende mate hebben gedaan.

  Een heel aangename donderdag toegewenst!

  Martijn

 49. Zwolle gaat zo achterlopen bij de brede regio. In steden om ons heen worden koopzondagen juist fiks uitgebreid. Dat is klantvriendelijk, trekt toerisme aan en de ondernemer vaart er ook wel bij. Win-Win-Win.

 50. @Martijn van der Veen Je hebt ongetwijfeld een punt dat de koopzondagen hier op WLZ tot een heftige discussie hebben geleid. Ook dat dit een punt in de debatten was waarop de partijen een duidelijk meningsverschil hadden. Of dit ook betekent dat een meerderheid van de stemmers zich daardoor hebben laten leiden, betwijfel ik. Ik kom zelden mensen (behalve hier :)) tegen die echt gepassioneerd voor of tegen de koopzondag zijn. Kwesties als de toekomst van de zorg, het behoud van de karakterestieke monumenten houdt meer mensen bezig.
  Ik wacht het rapport inderdaad met belangstelling af.

  Ligt het aan mij dat ik je laatste woorden, die op zich aardig zijn, toch grimmig vind klinken?

 51. Terwijl het CU kalifaat Zwolle nog steeds aan een vroeg christelijke samenleving vasthoudt , wordt de rest van Nederland steeds democratischer. Ook in stad Groningen krijgen alle winkels nu de zondagsvrijheid. Zwolle is een van de heel weinige grotere gemeenten waar de zondagsluitingsdwang neurose nog welig tiert. Dat neuroses slecht zijn voor de gezondheid is algemeen bekend, ik ben benieuwd hoe lang de inwoners deze tirannie nog lijdzaam moeten dullen, Zwolle verliest steeds meer winkels en steeds meer werkgelegenheid.

 52. @ Ooklpeter: Dit klinkt als een feit

  Zwolle verliest steeds meer winkels en steeds meer werkgelegenheid.

  . Je weet ook zeker dat het door het koopzondagenbeleid komt?

 53. Ik ga voorbij aan termen als kalifaat. Het helpt niet argumenten tegenover elkaar te zetten. Het slaat ook nergens op. CU met 8 van de 39 zetels, of zo je wilt met 8 van de 25 coalitiezetels. Kenmerk van kalifaat is toch het despotisme.

  Maar nu de inhoud. Wanneer heeft Groningen besloten tot “zondagsvrijheid”? Onlangs stond in het Nieuwsblad van het Noorden dat zo’n 250 (!) binnenstadondernemers er niets voor voelen en vroegen om uitstel van besluitvorming. De wethouder zou zijn werk niet goed gedaan hebben.

  Wellicht moet er in de discussie wat meer rekening gehouden worden met het belang van kleine ondernemers. Zij worden vaak gedwongen mee te doen met als resultaat weinig omzet meer maar wel hogere personeelskosten. Ik geloof niet dat dit met welke soort neurose dan ook van doen heeft.

  Ik stel voor de discussie zakelijk te houden en niet te belasten met welke kwalificatie dan ook.

 54. Ben het helemaal eens met de Johnvanboven in deze. De kleinere, zelfstandige ondernemer werkt zich vaak al een slag in de ronde om zijn / haar hoofd boven water te houden. Meedoen is vaak geen eens een optie voor hen, vanwege de kosten bijvoorbeeld. En, de meesten werken al zes lange dagen in de week. Dus een vrije dag, zondag, gun ik hen van harte.

 55. @ benjie, als ze wel meedoen met de koopzondag, nemen ze vaak (altijd?) een andere dag vrij. Is het standpunt van John (CU) geboren uit beklag/opkomen voor de kleine zelfstandigen of omdat ze vinden dat er op zondag zo weinig mogelijk gewerkt zou moeten worden? Of is deze vraag te belast?

  Ik stel voor de discussie zakelijk te houden en niet te belasten met welke kwalificatie dan ook.

 56. @ookpeter Ik denk dat de middenstanders er over het algemeen niet op te wachten zitten. Mocht Zwolle de zondagen vrijgeven om de winkels te openen lijkt het me dat de nog maar weinige middenstanders het nog zwaarder krijgen en zullen er weer meer gaan verdwijnen. Is dat wat jij wilt? Een stad waarin alleen maar grote winkelketens? Ik niet in ieder geval.

 57. Dat zeker eens

  Is dat wat jij wilt? Een stad waarin alleen maar grote winkelketens? Ik niet in ieder geval.

  Maar zijn alle kleine zelfstandigen wel tegen zondagsopening? NL is een land met allemaal instanties. Er is toch vast wel een belangenorganisatie voor de Zwolsche kleine middenstand; is die nooit gehoord dan of heeft die nooit zijn/haar standpunt geventileerd?

 58. Ik vind koopzondagen ook niet zaligmakend, het zorgt er m.i. inderdaad voor dat winkeliers “verplicht” worden om ook open te zijn, simpelweg omdat hun concurrent ook op zondag open is.

 59. Onzin @dick, ‘ nemen ze vaak een andere dag vrij” als de winkel gesloten is bijvoorbeeld op maandag, dan wil dat niet zeggen dat men dan niet aan het werk is. Bevoorrading, administratie en al dat soort dingen. De groot- grutter, winkelketens, kunnen dat veel makkelijker opvangen. Staan vaak managers in en geen eigenaren. Die kunnen de kosten wel spreiden over het hele jaar. Hoeven zich minder zorgen te maken over bijvoorbeeld personeelskosten.

 60. @dick, met je vraag verleid je me toch tot een inhoudelijke reactie. Puur persoonlijk dus.
  Ik heb altijd gesteld dat de CU er wil zijn voor alle Zwollenaren. Al heeft dat ook zijn grenzen. Dat betekent, dat je moet erkennen dat er Zwollenaren zijn die op zondag andere keuzes maken. Ik wil dus niet opleggen, ik wil uitleggen wat de zondag voor mij betekent.
  Het gaat in de discussie over koopzondagen over meer dan het religieuze aspect. Het gaat dan inderdaad over de positie van de kleine ondernemer, over rust in de wijk. Het gaat ook over de kerkgang op zondag: wordt dat belemmerd, ja of nee.
  Dus ja,mijn benadering gaat én over het zondagaspect én niet minder over de positie van kleine ondernemers.

 61. @ John, Je link van 15:08 geeft bij mij dit: Helaas, maar de door u opgevraagde pagina kon niet worden gevonden. Misschien zal zoeken helpen.

  @ 15:04: duidelijk

  Het gaat in de discussie over koopzondagen over meer dan het religieuze aspect. Het gaat dan inderdaad over de positie van de kleine ondernemer, over rust in de wijk. Het gaat ook over de kerkgang op zondag: wordt dat belemmerd, ja of nee.
  Dus ja,mijn benadering gaat én over het zondagaspect én niet minder over de positie van kleine ondernemers.

  Maar hebben die kleine ondernemers zelf geen spreekbuis? Ondernemers zijn toch in het algemeen bijdehand genoeg om voor hun eigen belangen uit te komen; nu ben ik bijna geneigd om aan te nemen wat hier door jou en benjie onder andere wordt opgevoerd: De Zwolse kleine ondernemer wil zijn zaak het liefst geen enkele zondag open doen, al levert het toch mooi extra inkomsten op.

 62. In een democratie tellen alle stemmen even veel. In christelijk Nederland geldt dat niet. Zonder blikken of blozen wordt de vrijheid om zelf te bepalen of men op zondag winkelt of niet in een keer vertaalt in een discussie waar alleen de stem van (kleine) ondernemers telt. Wat verder opvalt is dat deze kleine ondernemer vooral geen horecaondernemer mag zijn, want ja die zijn al voor de koopzondag.

  Echter de koopzondag discussie verengen naar een discussie over de positie van de kleine ondernemer is niets meer en minder dan een afleiding.
  Het opleggen van de zondagsheiliging voor alle Nederlanders is ook niets meer en niets minder dan typische religieuze christelijke kalifaat wetgeving. In de rest van Nederland zijn er ook steeds meer politici die deze mening delen. Het onzinnige draagvlakonderzoek naar alleen ondernemers mbt koopzondag door SGP/CU/CDA in gemeente Zuidplas is deze week dan ook heel snel terzijde geschoven en ook in deze gemeente is afgelopen dinsdag besloten om de koopzondagvrijheid in te voeren. In een echte democratie telt elke stem even veel, ook een religieuze partij zoals de CU in Zwolle zou daar eens rekening moeten houden.

 63. Oeps foutje.
  In een echte democratie telt elke stem even veel, ook een religieuze partij zoals de CU in Zwolle zou daar eens rekening mee moeten houden.

 64. Nog een aanvulling . Van de 20 grootste gemeenten in Nederland heeft Zwolle samen met Apeldoorn de meest stringente zondagsluitingsdwang wetgeving. In Apeldoorn heeft een ruime meerderheid van de partijen aangegeven om de wekelijkse koopzondag nog dit jaar te willen invoeren. De enige andere G20 gemeente waar de supermarkten niet elke zondag open mogen zijn is Den Bosch, deze gemeente heeft besloten om uiterlijk per 1 januari 2015 de koopzondagvrijheid voor supers in te voeren. Naast deze 19 gemeenten van de 20 grootste zijn er nog eens circa 240 andere gemeenten waar alle supers elke zondag open mogen zijn.
  Ik vind het een gotspe als de CU meent dat al deze gemeenteraden geen rekening houden met de kleine ondernemers. Het is juist de CU die geen rekening houdt met de ondernemers door de ondernemers te verbieden om op zondag open te gaan.

 65. @John, of de kerkgang belemmerd wordt door een koopzondag, op donderdagavond worden diegene die naar muziekles gaan ook belemmerd. Hou toch op met je rust in de wijk motivatie. Nee gewoon open gooien. Hou jij rekening met de buren van je kerk als het orgel blaast? Nee he dat moeten ze maar accepteren want het is de kerk.

 66. Die hele CU is gelijk aan een Staling. Zin doordrijven. Vlgns mij horen religie en ‘staats’ bestuur gescheiden te zijn, nee toch hun zgn normen, moreel opdringen. bah!

 67. Ik stelde al eerder dat de CU onderdeel uitmaakt van een coalitie, waarbij de CU 8 van de 25 coalitiezetels bezet.
  Dat betekent dat kwalificatie kalifaat nergens op slaat (CU heeft geen absolute meerderheid). Het is een coalitiebesluit.
  Verder betoogde ik dat het meer is dan het religieuze aspect. Daar hoeft men het niet mee eens te zijn. Ook daarom is verwijzing naar kalifaat onzin.
  Kennelijk heeft men een mening cq oordeel over de ChristenUnie en is er weinig begrip voor de meer genuanceerde benadering.

  Ik verwijs nog maar eens naar Groningen, waar een groot deel van de ondernemers niets ziet in wekelijkse zondagsopening.
  Er zijn dus vooral economische motieven die een rol spelen.

 68. Dit strookt niet met elkaar, terwijl het toch zeer waarheidsgetrouw overkomt

  Ookpeter, op 2 november 2014 22:55 Van de 20 grootste gemeenten in Nederland heeft Zwolle samen met Apeldoorn de meest stringente zondagsluitingsdwang wetgeving. In Apeldoorn heeft een ruime meerderheid van de partijen aangegeven om de wekelijkse koopzondag nog dit jaar te willen invoeren. De enige andere G20 gemeente waar de supermarkten niet elke zondag open mogen zijn is Den Bosch, deze gemeente heeft besloten om uiterlijk per 1 januari 2015 de koopzondagvrijheid voor supers in te voeren. Naast deze 19 gemeenten van de 20 grootste zijn er nog eens circa 240 andere gemeenten waar alle supers elke zondag open mogen zijn.
  Ik vind het een gotspe als de CU meent dat al deze gemeenteraden geen rekening houden met de kleine ondernemers. Het is juist de CU die geen rekening houdt met de ondernemers door de ondernemers te verbieden om op zondag open te gaan.

  En mijn

  Maar hebben die kleine ondernemers zelf geen spreekbuis? Ondernemers zijn toch in het algemeen bijdehand genoeg om voor hun eigen belangen uit te komen; nu ben ik bijna geneigd om aan te nemen wat hier door jou en benjie onder andere wordt opgevoerd: De Zwolse kleine ondernemer wil zijn zaak het liefst geen enkele zondag open doen, al levert het toch mooi extra inkomsten op.

  Waarom komt er dan niet iemand van die zogenaamde “spreekbuis der kleine ondernemers” op het onvolprezen weblogzwolle? Of is “Ookpeter” zo’n iemand?

 69. Wat de gewone winkels doen op zondag maakt me niet heel veel uit. Maar de drukte op zondagmiddag bij de supermarkten maakt één ding heel erg duidelijk:
  Zwolle heeft behoefte aan veel meer geopende supermarkten, en ook eerder dan 16:00.

  Alle supermarkten open op zondag vanaf een uur of 11:00.

 70. Laat de supermarkten en winkels maar lekker zelf besluiten of ze zondags open willen. Past prima in het kader van de liberalisering. En o ja, stop gelijk ’s met de verregaande betutteling en bevoogding in dit land zoals het rookverbod, de zwarte Pieten discussie en het al-dan-niet-hagelslag-op-je-brood. We slaan veel te ver door hier in Nederland.

 71. Ik doe vaak op zondag boodschappen. Per dag bekijk ik wat ik wil eten dus ik vind het heel prettig dat er ook op zondag een super open is. Of soms ga ik voor koffie of pleepapier. strakke organisatie is niet mn sterkste punt;)

 72. Per dag bekijk ik wat ik wil eten dus ik vind het heel prettig dat er ook op zondag een super open is.

  Elke dag boodschappen doen? Voldoende vrije tijd?

 73. Meer of minder koopzondagen is mij om het even. Het is een maatschappelijk gegeven dat we leven in een 24-uurs economie. Vrije tijd is al schaars en 1 van de manieren om de mens te vermaken is kennelijk het openstellen van winkels, 7 dagen per week. Ik kan me persoonlijk goed voorstellen dat er zat andere dingen te doen zijn, die nog leuker zijn ook. Ik heb totaal niet de behoefte om iedere zondag te gaan winkelen en een uitbreiding van het aantal koopzondagen hoeft voor mij ook niet. Dat heeft niets te maken met de deelname van de CU in het huidige college van B&W, ik vind het triest dat er nu allerlei, nogal kortzichtige en soms zelfs beledigende reacties worden neergezet, omdat mensen christelijk zijn. Zelf geloof ik in het leven voor de dood en niet in God, Allah of wie dan ook. Laat elkaar in elkaars waarde en neem een voorbeeld aan de respectvolle en open manier van reageren van Johannes de Vries en John van Boven.

 74. @ Hans van E/Derk en andere belangstellenden: Respect ook voor zoveel meer politici die onder bijvoorbeeld verwensingen en scheldpartijen hun werk blijven doen. En de toon van het gesprek/debat/de discussie op een acceptabel niveau weten te krijgen/ houden. Over ‘het bespreken van politici gesproken’…kijk ff op het pol.log naar de laatste posting 😉

 75. Lang leven het Internet , laat de mensen de stad inkomen en geld uitgeven en daarna de kerk bezoeken zijn we allemaal blij
  Rudolf de Boer

 76. Actuele ontwikkelingen:

  De Zondagswet moet snel verdwijnen. Deze wet uit 1953 regelt onder meer dat er op zondag voor 13.00 uur geen evenementen mogen worden gehouden en dat er geen onnodig lawaai mag worden gemaakt

  Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft de wet, bedoeld om de rust rond religieuze gebeurtenissen te respecteren, geen functie meer. Schouw zei dat woensdag in het Radio 1-Journaal. Hij zal minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vragen de wet af te schaffen. De minister heeft een onderzoek aangekondigd, nadat een Kamermeerderheid eerder een motie aannam om de wet te schrappen. Maar volgens Schouw is dat niet nodig en kan de wet meteen verdwijnen.

 77. Asjeblieft, laten ze eens ophouden met stoken. Het afschaffen van die wet is nergens goed voor, maar het zorgt wel voor onrust. Laat mij lekker op zondagmorgen in het zonnetje aan mijn bakkie koffie lurken onder het gebeier van de peperbus, zonder gedoe om mij heen.

 78. Voor zondagsvrijheid liefhebbers is het een goede week geweest. Niet alleen hebben de gemeenteraden in Apeldoorn en Borne aangegeven om binnenkort de koopzondagvrijheid voor te leggen aan de raad, in gemeenten Ooststellingwerf, AA en Hunze, Olst en Wijhe en Bodegraven en Reeuwijk (alleen supers) is het besluit deze week gevallen. Zeker het besluit in gemeente Bodegraven en Reeuwijk is opvallend, alle drie christelijke partijen (met uitzondering van één raadslid) hebben voorgestemd . De volledige fractie van de CU heeft voorgestemd , jammer dat de CU leden in Zwolle nog steeds van een kalifaat dromen waar hun normen en waarden moeten worden nageleefd door alle inwoners of men wil of niet.

 79. @Bernard,

  Wat een ongelooflijke goede reactie… Niet dus. Op 22 mei schrijft u dat er zoveel reacties zonder argumenten zijn…nu schrijft u zelf zo’n reactie ..het gezegde ..de pot verwijt de ketel…

  Nou ja , in ieder geval nog iets , de absolute stilte van de andere CU zondagsheiligers is opvallend….CU, SGP en CDA die de wekelijkse koopzondag invoeren terwijl de seculiere partijen hebben tegengestemd? Geen reactie ?
  Lees vandaag het RD … Voor de ongelovigen onder ons zie http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/sgp_raadsleden_voor_ruimere_koopzondag_in_bodegraven_reeuwijk_1_871115 .
  Ik ben benieuwd wie wel inhoudelijk zal reageren.

 80. Tja Ookpeter, wanneer je op drie oude topics de discussie heropent, krijg je een versnipperd beeld. Ik heb je link gelezen. Voor degenen die het niet hebben gelezen: het gaat over de gemeente Bodegraven waar de SGP (verdeeld) en CU voor een ruimere zondagsopenstelling hebben gestemd, beide collegepartijen.
  Ik weet niet of ik op de juiste wijze voor jou inhoudelijk reageer, maar mij viel deze zin op:

  Hoewel zij beiden (noot: 2 SGP-raadsleden) het besluit, evenals Van der Smit, als een ⤸worsteling⤝ hebben ervaren, woog voor hen zwaar mee om een betrouwbare partner te willen zijn richting de mede-coalitiegenoten. ⤸We wisten dat er hierover klip en klaar een coalitieafspraak was gemaakt bij het aantreden van het college. De voorgestelde wijziging was helder. Dan moet je daar ook voor gaan staan⤝

  Dat is politiek in Nederland, Ookpeter. Geen enkele partij kan zijn zin op alle punten doordrukken. Er worden dus prioriteiten gesteld vanuit het eigen partijprogramma en voor het overige water bij de wijn gedaan. In de ene gemeente valt de keuze zus uit en in de andere zo. In Zwolle is de CU de grootste partij. Voor de CU is de zondagsrust een wezenlijk punt. De andere coalitiepartijen (PvdA, VVD en D66) hebben op dit punt kennelijk water in de wijn gedaan om ee ander punt dat voor hun partij van groter belang is binnen te kunnen halen. Zij zouden dus hetzelfde kunnen zeggen als beide mannenbroeders in Bodegraven.

 81. Een niet inhoudelijke reactie, jammer.
  Vanavond ook in gemeente Haaren een positief besluit. De koopzondagvrijheid voor alle winkels is nu ook daar een feit. 5 gemeenten in één week, CU bolwerk Zwolle kan dan wel denken op een eilandje te leven ondertussen vloeit er steeds meer omzet en werkgelegenheid af naar elders . De CU boeit dat niet, winkeliers failliet, werknemers hun baan kwijt, zolang de CU normen en waarden maar nageleefd worden dan is alles goed ..maar niet heus dus.

  Religieuze wetten zoals het gedwongen dicht moeten zijn op zondag omdat een god dat zegt of het gedwongen moeten dragen van een niqaab omdat god dat zegt moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft , net zoals het kalifaat in Zwolle en Syrië. De CU en ook de andere christelijke partijen maken misbruik van de democratische vrijheden om niet-gelovigen te dwingen volgens hun leefregels te leven.

 82. Je begint narcistische trekjes te vertonen OokPeter, en dat maakt je inbreng helaas minder serieus dan het aanvankelijk leek.

  Dame is met haar volgende opmerking wel degelijk inhoudelijk:

  In Zwolle is de CU de grootste partij. Voor de CU is de zondagsrust een wezenlijk punt. De andere coalitiepartijen (PvdA, VVD en D66) hebben op dit punt kennelijk water in de wijn gedaan om ee ander punt dat voor hun partij van groter belang is binnen te kunnen halen.

  Je zou daarop moeten reageren.
  Beetje meer respect mag wel.

 83. Bovendien staat het OokPeter geheel vrij om op zondag af te reizen naar een van de door hem aangehaalde gemeente en zich uit te leven. Zelf een permanente verhuizing hoeft niet uitgesloten te worden.
  Go Peter go!

 84. De shit in Syrië gebruiken om je punt qua koopzondag kracht bij te zetten… Pfff. Heb je het ook over de holocaust als je gasrekening te hoog is?

 85. Lachen de reacties op ookpeter, maar inhoudelijk heeft ookpeter dus gelijk wat vooral door de reactie van Tsja weer eens bewezen wordt . Net zoals daesh propageert Tsja het gebod aanpassen of verhuizen. En ja Jasper reacties zoals die van Tsja zijn inderdaad gelijk aan het intrieste gebeuren in Syrië waar het CU zustergeloof zo huishoudt.

Reageer