Geluidsoverlast muziekevenementen terugdringen

Zwolle – De gemeente Zwolle bekijkt hoe geluidsoverlast van muziekevenementen in de stad verder teruggedrongen kan worden. Rond de goed bezochte en door bezoekers gewaardeerde evenementen is met name in de avonduren sprake van geluidsoverlast. De gemeente heeft in samenspraak met omwonenden en organisatoren de afgelopen jaren al veel gedaan om klachten bij evenementen terug te dringen. Dit voorjaar wordt toch veel geluidsoverlast ervaren. Zwolle kijkt nog eens goed naar de spreiding en eindtijden van de muziekfestivals.

 

 hardshock-8.jpg

 

De gemeente vindt het belangrijk dat dance- en muziekliefhebbers ook in de Overijsselse hoofdstad terecht kunnen voor (grootschalige) evenementen. Uit de bezoekersaantallen blijkt daar ook veel vraag naar te zijn. De waardering van de festivals door de bezoekers is steevast ook groot. Burgemeester en wethouders constateren dat de afgelopen weken veel klachten zijn binnengekomen uit verschillende delen van Zwolle over geluidsoverlast die de evenementen met name in de avonduren opleveren. Uit het toezicht dat de gemeente op alle festivals houdt blijkt dat de organisatoren zich goed houden aan de afgesproken geluidsnormen. Die normen behoren landelijk tot de strengere.

De gemeente onderzoekt momenteel wat de oorzaken kunnen zijn van de hoeveelheid klachten over het geluidsniveau. De weeromstandigheden spelen daarbij een rol. De spreiding van de verschillende evenementen over drie locaties op diverse plekken in en om de stad – Park de Weezenlanden, de IJsselhallen en de Wijthmenerplas – heeft dan onvoldoende effect op de ervaren overlast.

 

In samenspraak met de organisatoren van de festivals kijkt de gemeente hoe er voldoende draagvlak kan blijven bestaan voor de evenementen. Zaken die daarbij beoordeeld worden zijn onder meer de eindtijden.

Artikel delen:
Reacties 81
 1. Mensen moeten ook altijd wat te zeuren hebben. Ga lekker in een hutje op de hei wonen als je rust wilt (En ja ik hoor de muziek van de Park de Weezenlanden en de Wijthmenerplas ook altijd).

 2. De kleine groep klagers krijgen straks ook nog gelijk >:( En wat te vinden van die duizenden die wel van deze muziek genieten, maar zich niet zo negatief en duidelijk laten horen??

 3. we heben nu cu in de gemeenste raad geen koopzondagen minder feesten iedereen het liefst na de kerk op zondag gehehe laat de mense zelf beslisen

 4. ik denk: binnenkort referendum geluidsoverlast8) want, de gemeente, dat zijn wij….:
  “De gemeente vindt het belangrijk dat dance- en muziekliefhebbers ook in de Overijsselse hoofdstad terecht kunnen voor (grootschalige) evenementen”

  Waarom zou “de gemeente” dit belangrijk vinden……?

 5. Tjongejonge wat een gezeur. Ik hoor t ook overduidelijk maar kom op zo vaak is het toch niet. Laat ze lekker, Zwolle doet ook eens mee.

 6. ‘Zwolle moet op de kaart’ wordt er steeds gezegd, word erg lastig als je van die zeurende mensen hebt rondom Zwolle geef die mensen een paar euro mee en rot alsjeblieft op naar een onbewoond eiland.. wees blij dat de festivallen tot 12 uur duren en niet tot vroeg in de morgen. Ik vind het maar een beetje triest allemaal. Gemeente Zwolle moet de klachten die binnenkomen links laten liggen en met echte zaken bezig houden.

 7. Die paar dagen per jaar , de events zijn super goed voor zwolle , mensen die geen jeugd hebben gehad klagen heel snel gok ik

 8. Mensen die in de omgeving wonen hebben veel geluid overlast.
  Een TIP laat de organisatie die stekker van de bassen eruit trekken,dan staat bij ons de kopjes koffie geen kringetjes te maken.;)

 9. Het probleem zijn de mensen met het prinses op de erwt syndroom. Die beweren 60dB te horen aan de andere kant van de stad. Die tegen alle natuurkunde wetten ingaan en die de muziek beter horen en voelen dan iemand die naast het festival staat. En dat zijn er niet veel, maar ze zijn wel luid. De grootste groep Zwollenaren merkt het wel, maar vind het niet echt een probleem.

 10. Tja… CU aan de macht he met hun kerkelijke gezeur en dat gaat zwolle geld kosten. Winkels mogen amper open en evenementen laten zwolle links liggen. Klote geloof… dat maakt al zoveel kapot in de wereld. Weg ermee dat domme gezwets. Laten die gelovigen maar bv kinder afdeling bezoeken waar jongen op sterven liggen… dan zeggen ze nog glashard… wil van god.. jaja niemand op jonge leeftijden wil ziek worden en doodgaan. Schrappen dat gedoe en laat zwolle eens groeien en een echte hoofdstad worden.

 11. 😀 grappig om te zien dat binnen nog geen half uur de vaste club alweer heeft gereageerd. Goed geregisseerd zou ik zeggen. Dus de vraag is: is deze groep representatief of goed georganiseerd door >:(

 12. Mensen hebben ook altijd wat te zeuren, je woont in de hoofdstad van Overijssel kom op zeg. Het is inderdaad door de hele stad te horen maar ik vind het netjes dat dat om 12uur/1uur stopt. Je kiest er toch zelf voor ik in Zwolle te wonen, een hoofdstad heeft nou eenmaal wat meer feestjes dan een klein dorpje. Gun die mensen ook eens een feestje, egoïstisch gedoe.

 13. Bericht door zwolluh, op 20 mei 2014 16:55
  De kleine groep klagers krijgen straks ook nog gelijk En wat te vinden van die duizenden die wel van deze muziek genieten, maar zich niet zo negatief en duidelijk laten horen??

  De klagers is inderdaad een kleine groep, maar er zullen veel meer mensen zijn die zich ergeren maar niets van zich laten horen omdat ze denken dat dit toch geen enkele zin heeft.
  Misschien een referendum? 120.000 inwoners dacht ik nu? Kijken hoeveel mensen er last hebben. Is er gelijk duidelijkheid en hoeven we niet meer te gaan speculeren, het merendeel geeft aan geen last te hebben? Dan gaan we gewoon zo door.

 14. Ik kan me voorstellen nu de meeste ‘feestjes’ in park de wezenlanden worden gehouden dat de omwonenden daar niet blij mee zijn. Ik ben ook benieuwd of de waarde van je huis niet daalt als je telkens om moet rijden en geluidsoverlast hebt.

 15. @zwollywoodbewoner: Ik woon niet in Zwolle / een stad om bedolven te worden onder de maandelijkse herrie van een paar kleuters die zich niet op een andere manier kunnen vermaken. Toen ik in Zwolle kwam wonen was de geluidsoverlast bovendien ook niet zo hoog. Het moet allemaal maar steeds extremer en daar mag je dan niks van zeggen. Kom op zeg, hoe gezond is het nou om uren met je oren in de zware bassen te zitten. Op een simpele IPad zit al een geluidsbegrenzer maar op zo’n festival (en wijde omgeving) dreunt de muziek je hersenen hun pan uit. Ik vind dat diegenen die hier zo verschrikkelijk propaganda lopen te voeren voor dit soort evenementen behoorlijk respectloos reageren naar diegenen die aangeven overlast te hebben.
  Het is goed dat er mensen zijn die hier tegen ageren want anders zijn het alleen maar de grote schreeuwers die bepalen wat er hier op deze aardbol allemaal wel en niet gebeurt. Ooit gehoord van een gulden middenweg? Muziek wat minder hard, bassen minder zwaar, misschien wat minder laat doorgaan. Ook dan is het voor de festivalgangers echt nog wel gezellig.
  Bovendien kan de Gemeenste Zwolle ook wel eens wat anders doen om Zwolle op de kaart te zetten. Waarom alleen maar grote evenementen voor de muziekliefhebbers?

 16. ben het eens mij ‘MIJ’. Heb inmiddels nu twee keer bezwaar ingediend, mijn tolerantiegrens werd overschreden toen ik de whatapps las van 12 jarige meisjes die op 5 mei om 22.30 uur niet konden slapen van de herrie van Liberation bij de Ijsselhallen. Het zijn met name die harde beats die het doen. Je wordt er helemaal stuiterhieper van en oordoppen en raam dicht helpt niet. Het gaat er dwars doorheen. Van gewone muzak vang je af en toe een flard gezang op, maar dat is niet storend. Die beats wel. En daar klagen mensen terecht over.

 17. De gulden middenweg: start 10:00 uur. Einde 22:00 uur. Geluid Max. 60 dB en dbc. Kans op gehoorschade nihil, omgeving tevree. Kom maar op met die festivals.

 18. Sluit me aan bij MIJ.
  Het is nu elke week raak en dat lijkt me geen pretje als je in Zwolle woont en bijvoorbeeld jonge kinderen hebt.
  Wij wonen in de rand van stadshagen bij (sheerenbroek) en horen tot nu toe alle evenementen. Ene harder dan de ander.

 19. De kinderen bij ’s Heerenbroek slapen niet van een evenement (niet elke week) 10 km verderop. Iets aan je huis doen, direct!!

 20. Gewoon kanllen in de IJsselhal, dan heeft niemad er last van. Outdoor tja dan vraag je erom, als je na 22.00 uur gaat boren of muziek thuis aanzet ook gelijk Polizei aan de deur. Als je wilt feesten, prima. maar val dan niet anderen er mee lastig.

 21. Aan de andere kant vind ik het commentaar dat de CU/Christenen hier nu de boel proberen te vormen ook absurd. Ze hebben gee meerderheid, ze zitten al langer in de raad, maar de huidige coalitie moet nog uitkristaliseren. Zeggen dat dit (en de 12 zondagen winkels.) door de CU komt, raakt kant noch wal.

 22. Jasper, het klopt dat laagfrequent geluid veel verder reikt dan de hoge tonen. Dit komt van wiki, maar er zijn vele sites die het uitleggen, inclusief een Factsheet van de Rijksoverheid (kan ik helaas niet uit kopiëren):

  Laagfrequent geluid plant zich zeer goed voort door de lucht. Het wordt door de atmosfeer veel minder geabsorbeerd dan hogere frequenties en het wordt ook via de bodem goed doorgegeven. Ook ramen en muren van woningen houden het laagfrequent geluid veel minder goed tegen dan de hogere frequenties. Dat betekent dat laagfrequent geluid op zeer grote afstand van de geluidsbron waargenomen kan worden. En dat betekent ook dat de bron van het waargenomen geluid soms uitermate moeilijk gevonden kan worden.

  Bovendien blijken er grote verschillen tussen mensen wat het horen van lage tonen betreft. En ten slotte is er veel onderzoek gedaan naar gezondheidsschade van lage tonen. Dan gaat het vaak om langdurige blootstelling van mensen die naast een fabriek wonen, maar een Vlaams onderzoek wees ook uit dat lage tonen klaplongen kunnen veroorzaken. Dan gaat het om mensen die dichtbij de bron staan. Ook al ben je voorstander van die feestjes (zoals ik), dan hoef je de problemen niet te bagatalliseren. Niet voor niets doen veel gemeente nu onderzoek naar het verminderen van de overlast van de basdreun (bv door antigeluid).

 23. Weet ik allemaal Dame, maar de hersenen uit je kop trillen (figuurlijk) is onzin, zodra je een paar honderd meter van het festival af bent. Daar gaat het mij om. De mensen in Stadshagen die de kopjes horen rinkelen door een feest in Wythmen. Onzin!

 24. Ik woon bij de wijthmenerplas. Ik heb niets tegen festivals en vind het leuk dat zwolle zo nu en dan wat organiseerd. Maar waarom alleen van die dance feesten in Wijthmen. Organiseer eens een festival met andere muziek. Voor ieder wat wils. Ondanks dat we zo dicht bij wonen valt de overlast best mee..maar leuk is anders!!!!

 25. Het is altijd zo jammer dat er zo geklaagd word recht van klagen heb je als er elke week iets voor je deur is! En dat is er niet! Er is dacht ik 2 jaar geleden een ander soort festival georganiseerd aan de wythmerplas maar daar was te weinig animo voor…. Dus kom niet met het verhaal dat er eens wat anders moet komen….
  Het is altijd zo jammer dat als er iemand is die wat organiseerd het weer op een groot drama moet uit lopen. Bij de wythmerplas word 2 keer per jaar een evenement gehouden! Dat betekend dat je de rest van het jaar kan genieten van de natuur! Kom op iedereen is jong geweest je hoeft er geen overlast van te hebben je kan er ook heen gaan! Dan zie je dat de muziek helemaal niet zo hard staat! Gun een ander hun plezier! In balkbrug staat een discotheek midden in het dorp hoor je daar iemand klagen nee! Terwijl hun ELK weekeind overlast hebben naast de deur!

 26. Waarom vinden de klagers het nodig om telkens zo te overdrijven?

  De ramen van mijn huis in Westenholte trilden er van
  De kopjes vielen uit de kast
  Mijn kindje dacht dat er monsters aan kwamen
  Twaalf jarige kinderen kunnen om 22.30 uur nog niet slapen van het lawaai

  Een groot deel is simpelweg niet waar…onmogelijk! En als je de ramen dicht doet en je kunt dan nog niet slapen van het lawaai kun je volgens mij maar weinig hebben en word je ook bij iedere auto die voorbij komt wakker.

 27. @jasper: het gaat om het totaalplaatje en niet alleen om de bassen. Maar als ik ze aan de rand van Zuid goed kan horen kan ik mij niet voorstellen dat je dit niet hoort en het niet doordreunt als je met je oren maar een aantal meter van de boxen verwijderd bent.
  @plantje: ja, er zijn misschien mensen die weinig kunnen hebben. Zij hebben net zo goed het recht om te zijn wie ze zijn als jij. Er zijn mensen die erg gevoelig zijn voor allerlei prikkels. Helaas is daar niet een pilletje voor om het op te lossen. Wees jij dan maar blij dat jij daar ongevoelig voor bent.

 28. Als je erg gevoelig bent voor prikkels (wat ik toevallig ben), zijn daar hele goede manieren voor om daar mee te leven. En die heb je ook nodig als je in een stad woont.

  Ik ontken nergens dat met je hoofd in de speakers slecht voor je gehoor is. Ik bestrijd jouw opmerking dat dit tot in de wijde omtrek tot problemen leidt.

 29. @plantje: Een discotheek in Balkbrug is geen vergelijking. En je geeft zelf al aan dat het overlast geeft. Dat er niemand is die klaagt kan ik me haast niet voorstellen. Maar dit terzijde…

  Overlast wordt door iedereen anders ervaren…misschien moeten we iets meer respect tonen voor elkaars mening. Als je op het festival zelf bent ervaar je het geluid toch anders dan als je er om heen woont. De vraag is heb je er overlast van? De een wel de ander niet. Ik als omwonende heb geen last gehad van trillende kopjes, en niet slapende kinderen. Ook geen overlast van bezoekers in de tuin of iets dergelijks. Volgens mij is alles prima verlopen. Alleen het blijft dat je na een dag van gedreun het ’s avonds wel een keer gehad hebt. Dat mag toch gezegd worden?

  Persoonlijk vind ik het leuk dat er zo nu en dan wat georganiseerd wordt. Maar volgens mij heeft Dance de overhand… Wat mij betreft iets meer variatie. Tis maar een mening….

 30. Waar heb ik het over een discotheek in Balkbrug?

  Volgens mij is er voldoende respect voor andermans mening, maar telkens weer zijn de reacties zo overtrokken. Schijnbaar denkt men dat het punt beter overkomt als er zwaar overdreven wordt.

 31. @Plantje, even in het midden gelaten of reacties wel/niet overtrokken zijn. Uit de vele reacties van zowel voor als tegenstanders blijkt dat er een kloof is ontstaan tussen beide groepen. Hier zal iets aan gedaan moeten worden. Met het gooien van modder en het elkaar veroordelen of belachelijk maken, verlagen wij ons tot een onacceptabel laag niveau. De communicatie verhard en dat draagt niets bij aan het vinden van een oplossing. Laten wij eens gezamenlijk nadenken over oplossingen, mogelijk vinden partijen elkaar.

 32. Iedereen mag z’n feestje hebben. En het is heel fijn dat er zoveel georganiseerd wordt. Maar er moet geen overlast zijn voor omwonenden. Ongeacht of deze nu veel of niet veel kunnen hebben. Overlast is overlast.

 33. Ooit gehoord van een gulden middenweg? Muziek wat minder hard, bassen minder zwaar, misschien wat minder laat doorgaan. Ook dan is het voor de festivalgangers echt nog wel gezellig.

  Bassen minder hard en zwaar is bij dancemuziek simpelweg niet van toepassing. De hele muziek stijl draait juist om die bassen. Weglaten is hetzelfde als een Ferrari zonder motor hebben, het lijkt wellicht wel iets maar je hebt er helemaal niks aan.

  Muziek minder hard is vaak ook lastig. Bedenk wel dat je op die evenementen vaak met duizenden op een veldje staat. Enig idee hoeveel lawaai zo’n menigte van zichzelf al maakt? Ik heb vaak genoeg bij podia gestaan waarbij het geroezemoes van de menigte de muziek overstemde omdat het geluid te zacht stond. (bij de grote podia bij bijvoorbeeld het straten festival is dat vaak te merken)

  Sterker nog. Als ik zulke festivals bezoek sta ik het liefste zo’n 30 meter van het podium af. Want hoewel je bas wel lekker voelt trillen (een gevoel wat juist de beleving van dergelijk evenementen zo mooi maakt), kun je gewoon lekker babbelen met je vrienden. Maar iemand die nog nooit zo’n evenement heeft bezocht zal dat nooit geloven vrees ik.

  En wat minder laat doorgaan? Met welke groep moet er dan rekening worden gehouden? De mensen welke consequent voor 22:00 op bed willen liggen? De kleine kinderen? Maximaal 0:00 is een erg schappelijke tijd voor de zaterdag als je het vergelijk met de eindtijden van de horeca in de binnenstad.

  Die gulden middenweg waar jij op doelt, dat zijn juist de wettelijke geluidsnormen en eindtijden. Deze zijn juist ontworpen om de overlast zo klein mogelijk te houden en toch de evenementenbezoekers niet tekort te doen. En dan zijn ze in Zwolle nog strenger dan wat landelijk is vastgesteld wat betreft geluid.

  Uit de vele reacties van zowel voor als tegenstanders blijkt dat er een kloof is ontstaan tussen beide groepen. Hier zal iets aan gedaan moeten worden.

  Waar binnen de huidige maatschappij zijn geen enorme kloven ontstaan?

  Op zich is het ook niet zo vreemd. Sinds mensenheugenis zijn dergelijke evenementen uit Zwolle geweerd. Op een paar zwaar gesubsidieerde evenementen (BFO) of kleinschalige lokale evenementen na dan. Heerlijk rustig voor de bewoners. Allen minder leuk voor al die liefhebbers die steeds maar weer naar andere delen van het land moesten om evenementen te bezoeken. De laatste jaren zijn de rollen omgedraaid en is er een aanzienlijk aanbod van muziekevenementen. Eindelijk hoeven de liefhebbers niet meer steeds te reizen maar kan het nu ook naast de deur. Daarentegen voelen de tegenstanders zich nu tekort gedaan. Twee uitersten tegen over elkaar.

  Ik krijg nu wel het idee dat het probleem in Zwolle is dat er in te korte tijd een flink aantal evenementen elkaar opvolgen. Er is geen gelijke spreiding over het jaar. De afgelopen paar weken zijn er nogal wat feesten met versterkt geluid geweest (19 april hardshock, 21 april huldiging PEC, 26 april koningsdag, 5 mei, 17 mei wildness en zaterdag weer megabass).

  Maar desalniettemin blijf ik van mening dat het grootste gedeelte van de overlast tussen de oren zit. Onze buren vonden wildness ook verschrikkelijk terwijl mijn ouders het wel gezellig vonden (vuurkorfje aan, wijntje erbij en lekker achtergrond muziekje) Woon je naast elkaar maar is de beleving van de ‘overlast’ compleet anders.

  Daarom is het ook lastig om regels op te stellen op basis van overlast, aangezien dit per persoon verschilt.

 34. Dat is het ook wel een beetje he. We hadden niks, toen kwam het, en om een middenweg te vinden, zijn de regels hier scherper dan in de rest van Nederland. En nu moeten we een nieuwe middenweg vinden, want iedereen heeft rechten. Weet je wat er gebeurt als we dat blijven doen? Een einde van feesten, door dat we telkens een nieuwe middelweg zoeken…

 35. Oftewel: te vaak hard geluid, daar komt het op neer. Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om daar een oplossing voor te vinden.

 36. te vaak hard geluid

  Dat is dus onzin!! De gemeente stelt in dit bericht toch ook dat de organisatoren zich netjes aan de regels houden!! Op een of andere manier neemt het geklaag toe. Die rotwind ook >:(

 37. Ipv dat inwoners van deze stad het advies krijgen om naar een hutje op de hei te verhuizen is het wellicht ook een optie om deze buitenfeesten op de hei te houden, beide partij blij.

 38. Goh we hebben in Zwolle ook eens 4 weken achter elkaar een feestje. Laten we met z’n allen gaan zeiken! Stelletje azijnpissers bah!

  We hebben in een jaar hooguit 8 x zo’n evenement.

  april hardshock 25 en 26 april kingdance 5 mei bfo & liberation 17 mei wildness 24 mei megabase en dan straks in juni rtl viert de zomer. Voor de rest van het jaar is er helemaal niks te beleven in onze mooie stad Zwolle. Ik ben juist voorstander van zulke evenementen. Zwolle op de kaart iedereen daarbuiten is heel positief. Bezoekers zijn toch weer winstgevend voor onze stad.

  0.00 stoppen is mooi voor in het weekend. 5 mei is 5 mei en 5 mei is Zwolle daar blijven ze van af.

  Ik zeg doorgaan

 39. april hardshock 25 en 26 april kingdance 5 mei bfo & liberation 17 mei wildness 24 mei megabase en dan straks in juni rtl viert de zomer. Voor de rest van het jaar is er helemaal niks te beleven in onze mooie stad Zwolle.

  20 juli Dancetour.

 40. Als de klagers en de gemeente blijft treiteren dan moet je straks niet gek kijken dat organisatoren als Teisma, Althoff, Van der Sprong en Karabagias, die niets misdoen, straks net over de gemeentegrens bij ’s Heerenbroek, Hattem, Herxen, Heino of de Lichtmis gaan zitten. En die herrie rond de Halve Marathon dan?? Ook maar afblazen? Het wordt steeds gekker!

 41. Dance is big business. In april, mei en juni zes van dit soort feesten (Dancetour komt er ook al weer aan). De wet geluidhinder biedt geen basis om dit soort geluidsoverlast te verbieden, dat wordt aan gemeentes overgelaten via evenementenbeleid. Die db-grenzen zeggen niets over hoe geluid bij mensen binnenkomt maar dienen alleen om de klagende burger de mond te snoeren. Dus kan de openbare ruimte worden geclaimd door Teitsma, Althoff cs.Vergunningen kunnen wettelijk gezien nauwelijks worden geweigerd, dus zolang er flink aan dance kan worden verdiend, blijven we dit houden, tenzij de Gemeente een radicaal ander evenementenbeleid gaat voeren, wat ik zo snel niet zie gebeuren, of de wet geluidhinder op dit punt wordt aangepast. Op dit vlak zijn er wel bewegingen gaande. Tot die tijd moeten we het er maar mee zien te dealen.

 42. De reacties van alle klagers zijn in mijn ogen net zo respectloos. Dan kunnen we nog wel even door blijven gaan. Tot nu toe zijn er allemaal vergunningen voor verleend met democratische inspraak enzovoorts enzovoorts. Achteraf klagen en mauwen is gewoon zielig. Je weet dat het gaat komen, ga dan gewoon een dag de stad uit. Ik ga toch ook niet een klacht indienen wegens geluidsoverlast van vogeltjes op de vroege morgen of vanwege de herrie van al het verkeer. Ik ga in ieder geval a.s. zaterdag enorm stampen in het Weezenlanden park en hoop dat die ik die bas echt kan voelen …

 43. “Maar desalniettemin blijf ik van mening dat het grootste gedeelte van de overlast tussen de oren zit.
  @bigge

  Dat bedoel ik dus ook met respectloos. Ach, nee je hebt gelijk. Mijn hersenen, die dit gedreun op een gegeven moment wel meer dan zat zijn, zitten idd. tussen mijn oren.
  Jij, en velen met jou, zijn alleen maar met zichzelf bezig. Als jullie je feestje maar hebben.
  Dat jij je er niet in kunt verplaatsen dat een ander dit soort dingen als overlast kan ervaren zegt dus veel meer over jou / jullie dan over mij.
  Jullie hebben geen overlast van mij en de mijnen, waarom moet ik dit dan wel tig keer in een aantal weken tijd van jullie hebben?

 44. Aan de voorstanders van de decibellenterreur zou ik willen vragen,
  Stel dat er aan de rand van de stad een varkensfokkerij met 3000 varkens werd gebouwd en op een warme zomeravond zou er een adembenemende mix van ammoniakgeur en varkensstront je slaapkamerraam binnenwaaien, wat zou je dan als eerste doen?

  A verhuizen
  B een gasmasker kopen of
  C Bezwaar maken bij verantwoordelijke wethouder?

 45. Een varkensfokkerij op die locatie geeft niet 1000en mensen plezier. Daar gaat de vergelijking al uit de bocht.

  Overigens juist als je in een hutje op de hei woont (achteraf dus) heb je “last” van boerenbedrijven. Dat is althans hoe ik opgegroeid ben. Dat is wel even een andere vorm van overlast dan incidenteel geluidsoverlast. Stank gaat in je huis zitten, in je kleren zitten enz.

 46. Kleren kun je wassen, maar een overmaat van geluid gaat in je hoofd zitten, en tast je humeur aan.
  En trouwens er zijn duizenden mensen die wel veel plezier hebben van een varkensfokkerij, maar dan ligt het varken keurig in lapjes en vacuumverpakt, (ook op koopzondag) in de supermarkt ;););)

 47. Tja…
  Je huis wassen wordt iets lastiger natuurlijk.
  Ik was al op je argument bedacht en noemde daarom ook, dat een varkensfokkerij op die locatie niet aan 1000en mensen plezier geeft.

 48. Plantje, je hebt gelijk, de keuze van een goede locatie is van groot belang om het alle betrokkenen (vrijwillige, of onvrijwillige) muziekliefhebbers naar de zin te maken.
  Wat vind je van de stelling: “hoe meer decibels, hoe verder van de bebouwde kom af”?

 49. Dat bedoel ik dus ook met respectloos.

  Vindt je het erg als ik hier even om moet lachen? Als ik me niet vergis was jij toch echt diegene die de bezoekers van wildness maar ‘kleuters die niks te doen hebben’ vond. Dat is in mijn ogen respectloos.

  Dat jij niet de link kan leggen tussen deze opmerking:

  Maar desalniettemin blijf ik van mening dat het grootste gedeelte van de overlast tussen de oren zit

  en deze:

  Onze buren vonden wildness ook verschrikkelijk terwijl mijn ouders het wel gezellig vonden (vuurkorfje aan, wijntje erbij en lekker achtergrond muziekje) Woon je naast elkaar maar is de beleving van de ‘overlast’ compleet anders.

  zegt in mijn ogen genoeg over jou (en dat is wel min of meer respectloos bedoelt)

  Stel dat er aan de rand van de stad een varkensfokkerij met 3000 varkens werd gebouwd en op een warme zomeravond zou er een adembenemende mix van ammoniakgeur en varkensstront je slaapkamerraam binnenwaaien, wat zou je dan als eerste doen?

  Ik woon aan de rand van de stad en de weilanden rondom worden voornamelijk gebruikt om het mestoverschot in te spuiten. Wen je gauw genoeg aan. En zo niet, tja dan ga je er maar aan ergeren of kies je voor één van de opties die jij al aangaf.

  Verschil in mentaliteit denk ik dan maar.

 50. Ik zit elke keer dit forum (geluidsoverlast)) met veel plezier te lezen. Het zijn altijd de zelfde klagende mensen die er last van hebben zelfs als het feest is afgelopen. Nu woon ik zelf in de aanlanden maar het valt allemaal nog wel mee. Laat de mensen lekker genieten van feesten van deze omvang in dit dorp, want daar lijkt het onderhand wel op. En neem het lawaai een paar keer per jaar voor lief. Ga zo door met organiseren van feesten.

 51. Een boer die 200 meter verderop gewoon zijn werk doet is natuurlijk hetzelfde als mest in mijn voortuin storten…..

  Als dat de gedachtegang is van menig klager dan verbaast het mij niks dat die mensen zich overal aan ergeren.

 52. Bericht door vroeger, op 20 mei 2014 19:30:
  ben het eens mij ‘MIJ’. Heb inmiddels nu twee keer bezwaar ingediend, mijn tolerantiegrens werd overschreden toen ik de whatapps las van 12 jarige meisjes die op 5 mei om 22.30 uur niet konden slapen van de herrie van Liberation bij de Ijsselhallen. Het zijn met name die harde beats die het doen. Je wordt er helemaal stuiterhieper van en oordoppen en raam dicht helpt niet. Het gaat er dwars doorheen. Van gewone muzak vang je af en toe een flard gezang op, maar dat is niet storend. Die beats wel. En daar klagen mensen terecht over.

  Helemaal mee eens en voorstelbaar.

  Na gisteravond een testperiode van ongeveer een uur van Megabase Outdoor | Digital Punk – Unleashed is het vandaag vanaf 12:00 uur , 24 mei 2014, losgebarsten in Park Weezenlanden.
  Tot 00:00 uur idioot-harde basgeluiden, uit idioot grote speakers.
  Tussen de flat aan de Schuurmanstraat, waar ik woon, en deze naar het centrum gerichte geluidsboxopstelling, staan het Provinciehuis en een zelfde flat.
  Die basdreunen zijn echt absurd doordringend. Ondanks dat ik mijn ramen en deur dicht heb, is het alsof er vlak aan mijn raam keihard geheid wordt.
  Andere muziekfestivals in het park gaan nog wel, maar dit kan ECHT niet.
  Als deze ‘muziek’ door privé-personen voort wordt gebracht in de woonomgeving, wordt hen ook gesommeerd geluidsdempende voorzieningen te treffen. Door ze speciale pootjes te zetten of anders op te hangen ofzo.
  Waarom worden deze festivalorganisatoren daartoe niet verplicht?

  Los van dit alles: dit soort geluidsbraaksel staat in mijn beleving voor de agressie en opgefoktheid van de huidige tijd.
  Hard, harder, hardst. Elkaar overschreeuwen, opgeblazen kinderego’s.

  Ik houd van allerlei soorten muziek, ook pop en rock, maar dit is een verlengstuk van het agressieve, narcistische ego.

 53. Ik kan prima tegen een feestje, maar het wordt nu echt te gek. Ik woon best ver van het terrein af (800m ofzo), en hoor binnen de TV vanwege de bassen.

  Dit was vorige week zelfs nog erger met wildness, en paar weken terug ook al met hardshock.

  Dit soort feesten trekken zo’n 5000 bezoekers, terwijl er ong 50.000 mensen wonen in dit deel van Zwolle, zelfs als maar 10% van de mensen er last van heeft, zijn er meer mensen die er last van hebben als die er baat van hebben. En ik weet zeker dat de groep mensen die dit vervelend vinden groter dan 10% is.

  Waarom niet lekker het terrein in Biddinghuizen gebruiken bv, daar val je er niemand mee lastig. Zelf ga ik binnenkort naar concert at sea, ook daar heeft niemand er last van want is bewust op een locatie met vrijwel geen omwonenden.

  Btw voor iedereen:
  https://www.zwolle.nl/Melding-openbare-ruimte-2.htm?wmstepid=bevestiging

  Kan in ieder geval iets helpen.

 54. Die mensen klagen natuurlijk niet om te zeuren, maar hebben duidelijk overlast. Dat ontkennen getuigt in mijn beleving van van een beperkte levenservaring of van een eenzijdige kijk op de samenleving.
  Of mensen lawaai kunnen verdragen maakt niet uit; je moet uit iemands persoonlijke levenssfeer blijven buiten de redelijke niet-te-voorkomen huiselijke geluiden natuurlijk. Dat heeft te maken met gezondheid en welzijn van mensen. De belangen die de feestgangers hebben zijn daaraan uiteraard ondergeschikt. Lijkt me geen vraag. Voor de gemeente is het dat wel. Die trekt financiële belangen duidelijk voor gezondheid en welzijn. Sterker nog, Zwolle lijkt het grootste aantal herriefestivals van Nederland te hebben. Daar lijkt Zwolle me toch niet groot genoeg voor eerlijk gezegd …

Reageer