Samenpraak Zwolle viert 10-jarig bestaan

Zwolle – Het taalproject Samenspraak is een belangrijk onderdeel van Gilde Zwolle, al 10 jaar helpt Samenspraak anderstaligen door ze in contact te brengen met vrijwilligers die Nederlands met hen oefenen. Dit gebeurt op een ongedwongen manier: door thuis met elkaar in gesprek te gaan, de stad in te gaan, een wandeling te maken of samen boodschappen te doen. Deze aanpak brengt mensen bij elkaar en dat verklaart ook het succes van SamenSpraak: anderstaligen leren niet alleen beter Nederlands, ze leren ook de Nederlandse cultuur kennen. De begeleidende vrijwilligers komen op hun beurt in contact met mensen uit een voor hen onbekende cultuur, die allemaal een eigen kijk op de wereld en het leven hebben. Zo hoopt SamenSpraak een steentje bij te dragen aan de integratie van anderstaligen in onze samenleving.

 

De individuele benadering is de afgelopen 10 jaar een belangrijk voordeel gebleken. In een klassikale omgeving bereik je niet altijd hetzelfde als in een persoonlijk gesprek in een ongedwongen sfeer. Bovendien willen mensen graag kennis en cultuur overdragen. Tijdens de ontmoeting tussen taalmaatjes wordt een schat aan culturele kennis uitgewisseld, niet alleen maar taaltips. Als er een vrijwilliger aan een anderstalige wordt gekoppeld, zie je ook hoe snel er begrip ontstaat voor elkaars culturen. Het is geen eenrichtingsverkeer, het is uitwisseling. De vrijwilliger van SamenSpraak verbreedt zijn horizon, de anderstalige leert zowel de Nederlandse taal als de Nederlandse cultuur beter begrijpen. En behalve integratiebevorderend is het nog gezellig ook!

Ter ere van het 10-jarig jubileum zijn alle vrijwilligers met hun taalmaatjes van de afgelopen 10 jaar uitgenodigd om dit jubileum met ons te vieren. Om het echt Nederlands te houden vertrekken de meesten met de fiets vanaf de parkeerplaats van het voormalige Ecodrome naar de biologische schapenmelkerij “de Vreugdehoeve”, waar iedereen een rondleiding met uitleg krijgt van de eigenaar. Vervolgens vertelt een boswachter allerlei wetenswaardigheden over de natuur in de Vreugderijkerwaard. Tevens worden er vrijwilligers in de bloemetjes gezet die zich al 10 jaar hebben ingezet als taalmaatje van SamenSpraak, en worden er interviews gehouden met verschillende koppels. Na afloop is er een receptie voor genodigden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De felicitatie voor alle vrijwilligers van samenspraak samen met hun maatjes die vrijdag 23 mei een gezellige dag hebben.
    Geniet van de fietstocht en van de receptie in de Vreugdehoeve. Een mooi stukje Zwolle om te leren kennen. Veel plezier vrijdag.

    Vriendelijke groet,
    Roeland van der Meij

Reageer