D66 topt steekproef Europese verkiezingen Zwolle

Zwolle – D66 komt als grote winnaar uit de bus bij de door GeenStijl georganiseerde steekproef onder 7485 Zwolse stemmers. Vrijdagmorgen vroeg is hiervan de definitieve uitslag bekend gemaakt. D66 wist dus de meeste stemmen voor zich te winnen en op ruime afstand staan de ChristenUnie samen met de SGP, met daar nipt tegenaan de PvdA.

gs-eu2014.jpg

Eerder berichtte Weblog Zwolle al dat er bij diverse stembureaus in Zwolle gepeild zou worden. Op het moment van schrijven waren er 8 stembureaus binnen Zwolle bekend, uiteindelijk is dat aantal gestegen naar 18 stembureaus. Hoe de resultaten van deze steekproef zich verhouden tot de landelijke definitieve resultaten zullen we weten wanneer alle landen hebben gestemd en de uitslag formeel bekend gemaakt zal worden.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Jammer dat D66 als grote winnaar uit de bus is gekomen en dat alle klagende burgers ervoor gekozen hebben daardoor in de Eu te geloven.Naar mijn mening gaat ons deze keuze nog opbreken door het europesche beleid in de toekomst .De eenheid binnen de EU is nog ver te zoeken en gaat ons met de minieme inbreng nog veel geld kosten .Maar de meerderheid die er nu voor gekozen heeft mag nu niet meer klagen Pechtold heeft ze allemaal mooi misleid.ik zie het somber in voor de toekomst ook wat de werkgelegenheid betreft.

 2. Naar jouw mening is dat een verkeerde keuze. Daarom heb jij er niet op gekozen. Andere mensen vinden dat niet. Maar dan nog mag iedereen er wat over zeggen in de toekomst. De D66 is niet de enige partij met volksvertegenwoordiging in de EU. D66-stemmers hopen dat ze voldoende mandaat hebben om heel Europa een goede toekomst te geven.

 3. @Pjotr: “alle klagende burgers gekozen in de eu te geloven” ?

  Ik denk dat dit bewijst dat het aantal klagende burgers best wel meevalt.

  De klagende burgers hebben, vermoedelijk net als jij, gestemd op een anti-eu partij. Helaas voor jou waren deze in de minderheid.

  Waarom zou jouw idee gelijk staan aan de meerderheid?

 4. De uitspraken van onze Eurofiel Pechtold zijn om te lachen… “De bevolking laat hiermee een pro-Europees geluid horen”, wat een grap.

  Ze hebben door de jaren heen zoveel verneukt in Europa, dat niemand uberhaubt nog zin heeft om te gaan stemmen. Als elke Europa-kritische stemgerechtigde was gaan stemmen was er een compleet ander beeld ontstaan, maar helaas heeft het grootste deel van de bevolking er geen behoefte meer aan om te gaan stemmen op de wassen neus die Europa heet.

 5. De uitslag is pas op zondag bekend!!! Kijk naar hoeveel mensen er hebben gestemd(je kunt beter zeggen hoeveel mensen niet hebben gestemd),dan kan je zien dat Europa niet leeft bij de mensen.

 6. Hilarisch om te zien hoe de anti-Europa-mensen hier hun nederlaag slikken. Ik hoor alleen meer excuses waarom de uitslag geworden is zoals hij nu is.
  Als het echt zo is dat alle anti-Europa stemmers thuis gebleven zijn dan hebben ze deze nederlaag helemaal aan zichzelf te danken.

  Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. De uitslag is gewoon duidelijk: niet iedereen is zo kortzichtig als Geertje Wilders en de anderen die een anti-Europa geluid hebben laten horen.

 7. @Zwollenaar01,
  Ik hoor alleen meer excuses waarom de uitslag geworden is zoals hij nu is.

  Heel bijzonder dat jij de uitslag al weet. De rest van Nederland moet nog tot zondag wachten!!

 8. Mooi man, met een hoger opkomstpercentage dan de vorige keer, waar Wilders enorm won, roept hij nu dat er niet zoveel op hem gestemd is, omdat het opkomstpercentage zo laag was. En het PVVee slikt het als zoete koek. Hilarisch!

 9. De PVV doet het overigens iets beter in de uitslag zoals het weblog GeenStijl die voorspelt. Op basis van het stemmen tellen in ruim 1100 stembureaus, dat is gevolgd door vrijwilligers, stelt het blog dat CDA, D66 en PVV alledrie vier zetels gaan krijgen. Toch zou de partij van Wilders nog wel een zetel kunnen kwijtraken. bron de Telegraaf

  Niemand weet de uitslag, wacht tot zondag.
  De opkomst was vijf jaar geleden 36,8% nu 37% ,dat is nog steeds bedroevend.

 10. Wilders heeft een mooie tik op de neus gekregen. Dankzij zijn stickeractie lopen Nederlandse bedrijven contracten in het buitenland mis (Saoedi-Arabi√ę) en dat betekent verlies van werkgelegenheid. Daar wordt blijkbaar niet over nagedacht. Uit de EU stappen lost onze crisisproblemen echt niet op en uit de euro stappen evenmin. Het kost ontzettend veel geld om de gulden terug in te voeren.

  De oplossing voor de crisis is niet uit de EU stappen, maar zorgen dat er daar ander geregeerd gaat worden.

  Helaas bestaat het sprookje ‘Als we uit de EU stappen komt alles weer goed en leven we nog lang en gelukkig’ niet.

 11. @Zwollenaar01

  Een steekproef onder 7485 kiezers uit één stad en dan weet jij verkiezingsuitslag van heel NL al, die pas a.s. zondag bekend is.
  Ik begrijp je helemaal!!!!

 12. Slimme actie overigens van de PvdA om Saudi-Arabie, een paar dagen voor het stemmen, te laten protesteren tegen de spraakmakende sticker (die er al even is).

 13. @ GR,

  prima. Ik spreek je zondag. Voorspel ik je bij deze alvast dat de anti-Europa partijen dan nog steeds geen dikke winst geboekt hebben. En nee…dat weet ik op dit moment niet zeker nee (mocht je weer struikelen of een detail in een bericht die niet klopt).

  Zoals ik het vorige bericht ook al aangaf, ik denk dat je strekking van mn opmerking wel begrepen hebt. Al begin ik daar inmiddels wel een beetje aan te twijfelen…

 14. Niets veranderlijke als een mens!
  De mensen die vorige week nog op dit weblog schreven hoe respectloos GeenStijl is, en ze wilden niks te maken hebben met deze steekproef van GeenStijl.
  Deze mensen staan nu te juichen met de uitslag van deze steekproef! :D:D

 15. Wat is daar veranderlijk aan? Je opmerking slaat nergens op. Ja, ik ben enorm tegen het vervroegd bekend maken. Maar als het gebeurt, sluit ik me er niet voor af. Ik ga ook niet doen alsof het niet klopt, want ze hebben een enorme peilgroep. Dus het zal wel redelijk kloppen.

 16. HA,HA
  Iemand voelt zich op zijn jonge heer getrapt.
  De landelijke steekproef van GeenStijl geeft weer een andere uitslag(PVV,CDA en D’66 alledrie vier zetels) dan b.v. de stad Zwolle en M. de Hond.
  Dus het zal wel redelijk kloppen,doe ik niet aan mee.
  Ik zie het zondag wel.

 17. Grappig na mijn quote hier om 11.33 uur:

  Minister Timmermans hoopt dat de onverwachte nederlaag van de PVV bij de Europese verkiezingen de gesprekken met Saudi-Arabi√ę makkelijker maakt.

  De Saudi’s willen sancties tegen ons land, omdat de PVV op een sticker hun vlag gebruikt met teksten tegen de islam. Het kabinet heeft al meerdere keren afstand genomen van de actie en probeert uit te leggen dat het kabinet niet verantwoordelijk is voor de PVV.

  “Misschien helpt de verkiezingsuitslag daar wel bij;een grote meerderheid staat niet achter de stickeractie”, zei hij. Een topambtenaar gaat dit weekend naar Riyad, later gaat Timmermans zelf.

 18. Ik voel me helemaal nergens op getrapt, ik leg je uit dat je opmerking kant noch wal raakt.

  Daarnaast baseer ik mijn reactie’s uiteraard op de Nederlandse uitslag, niet alleen die van Zwolle. Gelukkig is PVV hier kleiner dan het Nederlandse gemiddelde, maar voor deze verkiezingen, telt het land.

  En uiteraard zie ik het zondag ook wel. Maar op dit moment is de trent prima zichtbaar. Pro-Europa is beter uit de bus gekomen dan Anti-Europa.

 19. Pro Europa, Anti Europa… Mensen willen dit graag zien als een soort voetbalwedstrijd.

  @Japser je bedoelt vast trend tenzij je het over een rivier in Engeland hebt. ;D

 20. Eh ja, trend, bedankt.

  En nee, geen voetbalwedstijd (blergh, voetbal), maar wel een mooi signaal dat een meerderheid van Nederland voor Europa is.

 21. 37% van kiezers is naar de stembus gegaan,dat is 0.2% meer dan vijf jaar geleden.
  “Idd een heel mooi signaal dat een meerderheid van Nederland voor Europa is”.
  Vooral die oogkleppen niet afdoen!!

 22. Die 63% andere mensen tellen niet mee, die kunnen voor of tegen, of onge√Įnteresseerd zijn. Boeit niet, 37% is een groot genoeg poule om het idee van Nederland te hebben.

  Jij denkt plots dat die 63% allemaal tegen zijn. Mooie gedachte, maar klopt van geen kant.

 23. Vroeger was er een man met een klein bloksnorretje onder zijn neus die deed de volgende uitspraak: één Rijk en één volk.

  We gaan de goede kant op zo met mannetje Pechtold. En dan niet gaan zeuren straks dat je armoede moet leven zoals wat er nu gebeurd met het volk in Griekenland.

  Want één Rijk, één volk, één president.

 24. Hahaha @ Bart5,

  raar, ik associeer die man met dat kleine bloksnorretje onder zn neus uit de geschiedenis toch eerder met iemand anders in de huidige politiek dan met Pechtold.

 25. Wilders geeft aan dat de PVV minder stemmen heeft gekregen omdat veel mensen het hebben laten afweten.
  4 jaar geleden was de opkomst nog lager dan gisteren en toen hadden ze meer stemmen dan nu. Huh??!? Ja, logische verklaring Geert, deze verklaring slikt de PVV stemmer wel weer….

 26. Jongens, Wilders is op z’n retour. Maak je daar niet zo druk meer om.

  Trouwens, laat hem eens zijn eigen beveiliging betalen. Wedden dat hij eerder zal nadenken met wat hij zal roepen!!

 27. Bericht door Zo gaat het., op 23 mei 2014 11:56

  Niets veranderlijke als een mens!
  De mensen die vorige week nog op dit weblog schreven hoe respectloos GeenStijl is, en ze wilden niks te maken hebben met deze steekproef van GeenStijl.
  Deze mensen staan nu te juichen met de uitslag van deze steekproef!

  Geef eens een voorbeeld @Zo gaat dat. Ik kan niemand vinden die veranderd is. Of het moet iemand zijn als jij die zich steeds van een andere naam bedient. Dan valt het niet te controleren.

 28. @Jasper
  Nergens staat in mijn reactie dat de 63% niet stemmers tegen Europa zijn(dus geen onzin uitslaan).
  De 63% die thuis blijft boeit mij wel, alleen de EU verkiezingen hebben een lage opkomst. Waarom blijft deze grote groep thuis?
  Gisteravond bleek maar weer eens in de verkiezinguitzendingen dat NL niks te vertelen?invloed heeft in EU,hoe of wat wij ook stemmen.Wij mogen/moeten per hoofd van de bevolking het meeste geld betalen aan de EU. Goede reden dat 63% thuis blijft?
  @Bernard
  Ga de reacties van vorige week terug lezen. onderwerp :GeenStijl doet steekproef bij EU-verkiezing.

 29. @zo gaat het: Ik schrijf dus dat ik dat gedaan heb. Ik heb ze allemaal minutieus vergeleken. Geen enkele! Conclusie: Je praat onzin.

 30. @kai Als je het nieuws gevolgd had, dan had je geweten dat Saudi Arabi√ę al langere tijd zijn ongenoegen heeft laten blijken. Er is nog geen offici√ęle boycot, maar bedrijven die handelen met dat land hebben ervaren dat deals in een laats stadium afketsten. Nederland heeft via diplomatieke kanalen (=niet in het openbaar) geprobeerd om de verhoudingen goed te houden door te duiden dat de actie van Wilders door een meederheid in Nederland wordt afgewezen.
  Wie het vlak voor de verkiezingen naar buiten heeft gebracht (Saudie Arabi√ę, ons kabinet of bepaalde andere Nederlandse partijen) boeit me op zich niet zo. Het is zeker relevante informatie voor de keuze van kiezers. Mensen moeten weten dat de handel met islamitische landen door acties van de PVV belemmerd wordt. Laat staan wat er gebeurt wanneer hij in de regering zou komen.
  De buitenlandse handel van Nederland met Saudi Arabi√ę wordt op her en der “bescheiden” genoemd. Niettemin gaat het om relevante bedragen. Bron: CBS

  Nederland voerde in 2012 voor 4,7 miljard euro aan goederen uit Saoedi-Arabi√ę in. Dat is 20 procent meer dan in 2011. De invoer uit Saoedi-Arabi√ę bestaat voor bijna 90 procent uit ruwe olie. De uitvoer naar het land steeg met 29 procent tot 2,2 miljard euro. Het betreft vooral meer minerale brandstoffen, machines en chemische producten.

 31. @’Hans van Eijsden’… gezien de kleuring van jouw reactie in dit draadje… zou je kunnen duiden wie of wat jij bent? Gezien de kleuring in de comments ben je redactielid. Klopt dat?

 32. @zogaatdat De opkomst voor de Europese verkiezingen is inderdaad bedroevend laag. Dat geldt helaas ook voor andere bestuursorganen. Voor Provinciale Staten schommelde de opkomst tussen 1999 en 2011 tussen de 45% en 55%. De opkomst voor de gemeenteraad daalt al jaren gestaag van ca 73% in 1986 tot 53% in 2014. De verkieizngen voor de algemene besturen van de waterschappen is qua “opkomst” (opsturen van stembiljet) helemaal dramatisch, ca 24% in 2008.
  Alleen landelijke verkiezingen leven voldoende om een behoorlijke meerderheid naar de stembus te verlokken: dat schommelt tussen 1998 en nu tussen de 73% en 80%.
  Hoe verklaar je de verschillen? Dat Europa “ver weg is” of “afgewezen” wordt kan een verklaring zijn. Anderzijds staat de gemeente het dichtst bij de mensen en daar is de opkomst ook teleurstellend laag, om maar niet te spreken over het waterschap waar we ook allen rechtstreeks mee te maken hebben. Ik denk dat het Europese verhaal te weinig toegelicht wordt, dat de media te weinig informatie geven over de besluiten die daar worden genomen en dat landelijke politici de neiging hebben zich te verschuilen achter “Brussel” bijeigen besluiten die negatief worden ervaren. En daarnaast de forse anticampagne van o.a. de PVV. Wat de inwoners zelf betreft, lijkt gebrek aan burgerschapsgevoel steeds prominenter te worden. De samenleving maken we zelf. Als een meerderheid niet meer bereid is om daaraan zelf richting te willen geven (hoe weinig invloed √©√©n stem ook heeft), dan is daar geen kruid tegen gewassen. Ze geven hun invloed dan aan diegenen die wel de moeite nemen om te stemmen. Moeten ze zelf weten, maar dan ook niet piepen.

 33. @Hanekamp ik zorg de afgelopen 10 jaar iedere nacht door middel van 30 tot 50 minuten systeemonderhoud ervoor dat Weblog Zwolle de volgende dag snel en bereikbaar blijft. Hoewel ik niet tot de redactie behoor en wil behoren, ben ik afgelopen nacht speciaal wakker gebleven om jullie als eerste door middel van dit artikel op de hoogte te kunnen stellen. Zodoende dat mijn naam gekleurd is hier, omdat ik 1 a 2 keer per jaar met liefde een artikel maak waarvan dit er dus eentje is. ūüôā

 34. ik zorg de afgelopen 10 jaar iedere nacht door middel van 30 tot 50 minuten systeemonderhoud ervoor dat Weblog Zwolle de volgende dag snel en bereikbaar blijft

  De passie bij de mensen van Weblog Zwolle. Hulde!!

 35. @’Hans van Eijsden’… uniek dus deze ‘kleuring’ in de commentaren! Lol!

  Maar… … bedankt voor de ‘gekleurde bijdrage’ in dit draadje en bedankt voor de nadere uitleg! Bedankt!

Reageer