Geluidsoverlast bij buurt Tormentilweg is uniek

Zwolle – Omwonenden van het Onderhoudscentrum van Boels in Zwolle hebben al twee jaar last van ernstige geluidshinder.

 

"De overlast bestaat uit het doffe gedreun en gebrom van zware machines, maar vooral van de extreem luide akoestische signalering van de zware bouwmachines. En dan niet alleen achteruitrijdend. Nee, was dat maar waar. Ze produceren bij iedere beweging dat luide signaal. Omhoog, omlaag, vooruit, achteruit, heen en weer, proefdraaien, uittesten etc. etc. Zo’n anderhalf uur per dag." 71 Omwonenden van de Tormentilweg in Westenholte hebben recent Burgemeester Meijer en de heer Pierre Boels gevraagd de mogelijkheden van verplaatsing van deze activiteiten serieus te bespreken. De omwonenden zien voor dit specifieke probleem namelijk geen oplossing op de bestaande locatie. Het probleem is uniek in Nederland. Google bewijst dat. Als je googlet op "overlast door akoestische signalering" heeft de overgrote meerderheid van de hits betrekking op dit Zwolse probleem, zeggen de omwonenden.

"Blijkbaar is de Gemeente Zwolle de eerste en enige Gemeente in Nederland die toestaat, dat een dergelijk bedrijf zich direct grenzend aan een woonwijk vestigt."
 
Volgens de omwonenden komt dit, doordat de Gemeente Zwolle de hele procedure rond de vestiging van Boels niet goed heeft uitgevoerd. De omwonenden zijn vast van plan dit te gaan bewijzen. Na "Fietsstad 2014", waarbij Zwolle alle andere Gemeenten achter zich liet, kunnen we nu ook zeggen "Zwolle, herriestad 2014"
Artikel delen:
Reacties 22
 1. Er is altijd wat!

  je weet dat als je aan de rand van een industrieterrein gaat wonen er zeker van kunt zijn dat dit geluidsoverlast met zich mee brengt.

  zo zijn er meer overlastpunten te bedenken (helaas horen ze bij de stad):
  wonen in de buurt van de brandweerkazerne
  wonen in de buurt van het ziekenhuis
  wonen langs een treinroute
  wonen bij een Mc-drive
  wonen in de binnenstad
  wonen naast BBQ minnende buren
  wonen naast buren met een houtkachel

  de overlast kunnen jullie zelf wel bedenken

 2. ach altijd wat, eerst was er de woonwijk, daarna kwam Boels met z’n decibelellende.

  Misschien is een verhuizing naast altijd wat een optie….

 3. “Zware bouwmachines”

  Volgens mij valt best mee want de heipalen machines tot 15 meter heb ik nog niet waargenomen 😮

 4. wat een drama drama

  niet alleen particulieren verhuizen, soms ook bedrijven!!
  had je eerst het bestemmingsplan maar door moeten nemen, dan had je nu niks te zeuren

 5. Volgens mij liggen Westenholte en het industrieterrein al vanaf het begin tegen elkaar aan. Er is nu dus blijkbaar toch wel iets aan de hand lijkt mij. Hebben ze die heipaal machines trouwens ook?

 6. Ik lees de reacties en ik reageer eigenlijk nooit op dit soort zaken maar vind nu toch dat ik iets moet zeggen.
  Het is geen kwestie ‘ aan de rand gaan wonen’ of ‘ eerst het bestemmingsplan moeten doornemen’. Zoals Zwollenees al schrijft liggen de woonwijk en het industrieterrein al heel lang naast elkaar. En dat gaat al heel lang goed. Geen enkele bewoner had kunnen bedenken dat er nu zoveel overlast zou zijn. Niemand is bewust aan de rand gaan wonen van de overlast want die is er jaren later pas gekomen. Het bestemmingsplan stond toe dat er verschillende bedrijfsactiviteiten zouden plaatsvinden. Maar een bedrijf, met alle overlast, zoals Boels is toch echt iets anders dan een servicecentrum van Philips of een koekjesfabriek.

 7. Jammer dat WeblogZwolle dit artikel publiceert. Ik ben er niet tegen dat dit soort kwesties via sites als deze in de publiciteit worden gebracht, maar minder dan een week geleden stond er over dezelfde kwestie ook al een artikel hier. Dan heeft het mijns inzien wel wat weg van subjectieve stemmingsmakerij. Net zoals alle propaganda van de politieke partijen (soms ook nonsens) die hier klakkeloos wordt gepubliceerd. Daarnaast wordt het principe van hoor-wederhoor hier lang niet altijd toegepast waar het wel op zijn plaats zou zijn. Dat neemt niet weg dat ik blij ben met deze site 😀

 8. @babnos1 dingen die leven in de maatschappij verdienen het, vind ik, om onder de aandacht gebracht te worden. Het feit dat het artikel vervolgens reacties los maakt, toont het draagvlak voor de kwestie en bevestigt de betrokkenheid van Zwollenaren. Het mooie is, dat (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Blendle) je hier niet hoeft te betalen om artikelen te lezen. Dus voel je vrij om het met een grote glimlach over te slaan. ;D

 9. @altijd wat: Het leven, met of zonder anderen, in een stad of in een dorp, heeft nooit alleen maar positieve kanten.
  Als mensen de negatieve kanten benoemen heb jij daar altijd meteen negatieve kritiek op. Of bedoel je iemand een dramaqueen noemen positief? Als je hier alleen maar wat loopt te brallen omdat je anders geen aandacht krijgt, doe dat dan lekker ergens anders. We hebben niet allemaal jouw belevingswereld, normen, waarden en fatsoen. Dat jij ergens geen last van hebt wil ook niet zeggen dat een ander dat niet heeft of niet mag hebben. En daarmee hoef jij, en anderen met jou, een ander niet zo af te zeiken omdat het hier lekker anoniem kan.

 10. Lawaai bij Boels? Nu hoor ik weer lawaai vanuit park de Wwezenlanden duurt 12 uur achter elkaar komt regelmatig voor. Dus al met al komen we uit op een gemiddelde van een uur per dag alle evenementen bij elkaar geteld! 260 dagen.

 11. Bericht door suze, op 24 mei 2014 12:48
  Luister even mee! http://boelsoverlast.nl/

  Nou even bekeken en beluisterd valt echt mee, in de verte een vrachtwagenmotor die in zijn achteruit staat.

  Ik denk als je een buurman een oude jeep of motor rijd je meer overlast ervaart, zit gewoon een fanatieke buurtbewoner erachter en wil enkel vogeltjes horen fluiten.

Reageer