Zwolle trekt 2 ton uit voor Het Spinhuis

De gemeente Zwolle draagt 200.000 euro bij aan de verbouwing van de oude gevangenis Het Spinhuis.

De gemeenteraad ging maandagavond akkoord met het voorstel. Het gebouw wordt door top-kok Jonnie Boer omgebouwd tot een hotel met een kook- en wijnschool voor een bedrag van 6,5 miljoen euro. De financiële steun van de gemeente veroorzaakte veel beroering. Veel politieke partijen vreesden dat het ging om een gift aan de horecaondernemer zelf. De gemeente benadrukt dat het geld alleen voor de restauratie van het Spinhuis bedoeld is.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Schande!

  Dus nu gaat het ineens om een bijdrage voor het spinhuis en niet om een bijdrage aan Jonnie Boer??? Wie heeft er nu precies boter op zijn hoofd dan? Wordt de bevolking achterlijk geacht?


  ⚠️ Meld

 2. @ Jasper:
  De bevolking wordt achterlijk geacht…? :- Ik dacht het niet. Hier wordt een hardwerkende ondernemer een subsidie gegeven. Johnnie de Boer zet Zwolle op culinair gebied prachtig op de kaart. Ik denk dat een hoog percentage van de mensen die bij hem gaan eten hier ook in een hotel slapen en overdag winkelen in de binnenstad. Daar praten we voor het gemak maar even niet over…..

  Trouwens, 2 ton op een totaal bedrag van 6,5 miljoen… dat is iets meer dan 3%. Waar hebben we het dus over?! Die man betaalt het overgrote deel nog zelf!

  Voordat we ons hier dus druk om gaan maken zijn er mijnsinziens nog genoeg andere zaken waar gemeenschapsgeld ?©cht verspilt wordt: wachtgeldregeling ambtenaren, kruispunt / rotonde Dobbe, wegen bij bushaltes die ongeveer ieder jaar aangepast worden om het ‘makkelijker’ te maken voor bussen (en waarbij het overige verkeer dus nu lekker staat te wachten tot een bus weer wegrijd)… etc etc etc


  ⚠️ Meld

 3. Maak je niet druk, laat Jonnie lekker koken en de kwaliteit van Zwolle verhogen. Weet je waarom we het allemaal zo goed hebben in Nederland, omdat we belastingen betalen en met ons overige geld ook nog kunnen rondkomen, is dat niet geweldig! Hou dus op met zeuren en laat Jonnie een ambassadeur voor Zwolle zijn.


  ⚠️ Meld

 4. De gemeenteraad ging gister akkoord met de bijdrage van twee ton aan de restauratie van het Spinhuis, de verbouwing van de oude gevangenis tot hotel, restaurant, kook- en wijnschool. Vier partijen stemden tegen: GroenLinks/de Groenen – die meer tijd wilden voor een afweging – de SP, Swollwacht en D66.

  Maarten Cuppen, zakelijk adviseur van de Librije, sprak de raad in de vooravond toe. Volgens hem was de Zwolse bijdrage heel hard nodig, omdat andere aanvragen voor (rijks-)subsidies tot niets hadden geleid.

  Het nieuwe restaurant krijgt volgens Cuppen een minder elitair karakter. “We vragen 40 tot 50 euro per couvert. Verder kun je er ook gewoon een kop koffie of een glaasje bier drinken.” Gevraagd naar de emoties van Jonnie en Th?©r??se: “Het doet pijn als je hard werkt en je wordt publiek te kijk gezet. Dat heeft hen erg geraakt.”

  De raad hield de discussie later op de avond bewust uit de persoonlijke sfeer; het ging niet om de gewaardeerde ondernemers, maar om de restauratie van een oud gebouw. Voor subsidie aan monumenten in de stad moeten objectieve gelden. De gemeente heeft ongelukkig gecommuniceerd. Het is vooral aan de presentatie van het college te wijten (”deze donatie”… “gebaar van waardering”…) dat de hele stad over het echtpaar Boer is heen gevallen.

  Bron: LEV 06


  ⚠️ Meld

 5. Als ik een fiets koop en hij is in slechte staat van
  onderhoud praat ik op deze grond ongetwijfeld iets van de prijs af.
  Ik ga dan niet terug naar de verkoper om vervolgens
  een bijdrage te vragen voor het opknappen van mijn (antieke)fiets.  ⚠️ Meld

 6. De 2 ton subsidie is misschien wel terecht voor het opknappen van het Spinhuis.
  Waar het eigenlijk om gaat is het wederom foutief informeren van de Zwolse bevolking door Wethouder Witbraad.
  Wethouder Witbraad leert niet van al haar voorgaande fouten!
  Elke keer zegt ze dat er beter gecommuniceerd gaat worden maar daar merken wij niets van.
  Zou Wethouder Witbraad een baan in het bedrijfsleven hebben, was ze al lang de laan uitgestuurd! Waarom gebeurt dat nu niet? Waarom kan ze fout op fout blijven maken?. Tot nu toe heeft Wethouder Witbraad niets maar dan ook helemaal niets goeds gedaan, ja in ?©?©n ding blinkt ze uit â???excuusâ?? aanbieden!
  Waarom horen we niets van het CDA? Durven die niets te zeggen?
  Waarom krijgt deltaWonen elk project van de Wethouder? Moet dat niet eens worden uitgezocht? Hoe komt het dat de Wethouder een aantal opties heeft op een appartement in het Flevogebouw? Voorkeursbehandeling?
  Het lokale PVDA lijkt meer en meer synoniem te staan voor Partij Van De Algehele-burgers-voor-de-gek-houderij.  ⚠️ Meld

 7. Het is niet zo dat de bevolking over de familie Boer heenvalt, wat mij betreft krijgen ze het hele pand kado.
  Wat mij telkens weer verbaast is de manier waarop er geredeneerd wordt.
  De ene keer is het een subsidie omdat deze mensen Zwolle op de kaart zetten en de andere keer omdat er op geen andere mogelijke manier subsidie gekregen is. Sorry, maar dat schiet mij in het verkeerde keelgat en met mij dus meer Zwollenaren.
  Als het een kwestie is van ??wij geven deze mensen een potje met geld, want ze zijn zo zielig dat ze anders het geld niet bij elkaar krijgen?? dan hoor je mij niet. Dat is hier niet aan de orde voor zover ik begrepen heb. Als dat wel het geval is: dan sorry familie Boer, dan heb ik niks gezegd.
  Het gaat er nou juist om dat ze ook voor 2 ton minder de tent van de gemeente hadden kunnen kopen (zoals meerdere mensen hier ook al zeggen: als het dat niet waard is, hoor je dat af te dingen van de prijs bij koop, zo werkt het normaal ook als je een huis of ander pand koopt, waarom hier dan niet?).
  Intussen zit er een mevrouw Witbraad die in haar vuistje lacht bij de zoveelste fout die ze heeft gemaakt en blijven we met zijn allen problemen houden door die fouten die zij maakt. Het lijkt me duidelijk: mevrouw Witbraad had allang op moeten stappen.


  ⚠️ Meld

Reageer