17e IJsselfestival in Het Anker

Door Redactie

Zwolle – Op zaterdag 7 juni organiseert ‘Excelsior’ het 17e IJsselfestival in Het Anker in Westenholte. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Vuur’. Met maar liefst 450 muzikanten verdeeld over 16 deelnemende verenigingen belooft het IJsselfestival Westenholte muzikaal in ‘Vuur en vlam’ te zetten.

Het festival is bedoeld voor harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten, op alle niveaus en vanuit alle geledingen. Zowel opstaporkesten (C), jeugdorkesten (B) als senior (A-) orkesten kunnen deelnemen. Het IJsselfestival kent geen formele status. De beoordeling omvat een zogenaamd “kritisch” verslag met mondelinge toelichting van de jury. In 2012 is het festival in een vernieuwd muzikaal jasje gestoken met uitdagende elementen voor elk deelnemend orkest. Omdat de vernieuwingen goed zijn ontvangen, wordt deze lijn voortgezet. Het IJsselfestival blijkt naast een prima afsluiting voor de zomervakantie voor A-orkesten ook een belangrijk podium voor de jeugd te zijn. Vanwege de grote belangstelling wordt de dag dan ook opgesplitst in een gedeelte voor B- en C-orkesten (overdag) en een gedeelte voor A-orkesten (’s avonds).

Elk orkest is vrij in de uitwerking van het thema ‘Vuur’, waarbij het voor A-orkesten niet verplicht is om het thema toe te passen. B- en C-orkesten worden wel op het thema beoordeeld. Hiervoor wordt een originaliteitsprijs ter beschikking gesteld. Elk A-orkest wordt beoordeeld op een eigen samengesteld programma, waarbij minimaal één muzieknummer op het eigen niveau (divisie) gekozen moet worden. Verder zal minimaal één compositie geselecteerd moeten worden uit het repertoire van componist, en tevens beoordelaar van deze dag, Rob Goorhuis.

Het IJsselfestival begint om 12.00 uur met het programma voor de B- en C- orkesten. Deelnemers aan het IJsselJeugdFestival zijn Jeugdorkest Chr. Brassband “Excelsior” Zalk, Studieorkest Muziekvereniging “Ontwaakt” Hattem, B-orkest Muziekvereniging “Jong AMDG” Kampen, Jeugdorkest Muziekvereniging Schraard, C- en B-orkest Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte, C-orkest Chr. Harmonieorkest “De Bazuin” Zwolle, B-orkest Chr. Muziekvereniging “Soli Deo Gloria” Ommen en Jeugdorkest Chr. Harmonieorkest “Excelsior” Ermelo.

Het IJsselfestival voor A-orkesten gaat om 18.30 uur van start en loopt met 6 deelnemers door tot ca. 22.30 uur. Deelnemers aan het avondprogramma zijn Fanfareorkest “Excelsior” Schraard, Chr. Muziekvereniging “De Bazuin” Wetering e.o. Scheerwolde, Chr. Muziekvereniging EMOS-Daarle – Vriezenveen, Stedelijk Muziekkorps Sneek, Chr. Brassband “Excelsior” Zalk en Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte  Zwolle. De toegang voor het JeugdIJsselfestival is gratis. De toegangsprijs voor het avondprogramma bedraagt de toegangsprijs € 5,– p.p. (vanaf 12 jaar).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)