Exclusieve docu-opera Jacob TV in De Spiegel

Zwolle – Het is geen opera. Ook al noemt componist JacobTV (alias Jacob ter Veldhuis) zijn magnum opus The News ietwat rebellerend wel zo. Aankomende zaterdag, 31 mei, staat er een exclusieve docu- opera van componist Jacob ter Veldhuis (JacobTV) en de Nederlandse Reisopera in Theater De Spiegel.

 

the_news_opera001.jpg 

 

In The News worden gemanipuleerde nieuwsbeelden met ge-componeerde ‘spraak-melodieën’ geraffineerd gemixt met live-zang van twee zangeressen, spel van een acteur en vijf figuranten en muziek van het Nederlands Blazers Ensemble. En dan heb je geen ‘opera’ maar een eigentijdse, multimediale non-fictie muziektheatervoorstel-ling over het wereldnieuws & de waan van de dag, de overvloed van media in de 21ste eeuw, de ‘toestand in de wereld’. “Niets is wat het lijkt, alles is gemanipuleerd – nieuws is infotainment, is vermaak geworden”, al-dus componist JacobTV.

Demagogische praatjes, openhartige schuldbekentenissen, intens verdriet, bombastische state-ments, natuurrampen en showbizznieuws vormen de ingrediënten van The News. The News speelt zich af in een televisiestudio, een newsroom. Anchor Charlie (de Amerikaanse alt/jazz/konnakol vocalist LOIRE) en anchor Hannah ( de Nederlandse mezzo Nora Fischer) brengen het nieuws onbewogen, zo lijkt het. Voor hen is nieuws routine met een live-orkest en een stagema-nager als de Grote Roerganger. Regisseur Xander Straat laat met zijn ‘Opera Edition’ van The News zien hoe nieuws vermaak wordt. Als in een real-life soap wordt het dreigend moreel verval van de wereld gepresenteerd als een spannende cliffhanger. Falende leiders, volkeren in opstand, Barack Obama, Lady Gaga, aandelenhandel: alles passeert de revue in The News.

 

DE ‘ANDY WARHOL VAN DE MUZIEK’ JACOBTV 

De Nederlandse ‘avant pop’ componist JacobTV (Jacob Ter Veldhuis, 1951) begon 

als rockmuzikant en studeerde klassieke compositie en elektronische muziek. In 1980 ontving hij de Nederlandse Prijs voor Compositie. Hij is sedertdien full time componist van orkest- en kamermuziek, muziek voor theater en dans en maakt veel gebruik van multimedia. Met wereldwijd zo’n 1000 jaar-lijkse uitvoeringen is hij een van de meeste gespeelde hedendaagse componisten. 

 

JacobTV zegt over zichzelf: “Ik peper mijn muziek met suiker.” 

Hij noemt zijn muziek ‘urban song’, anderen spreken van ‘musical pop art’. The News bestaat uit ge-manipuleerde tv-beelden met spraak-melodieën (groovende aria’s en funky divertimenti die harmo-nisch en ritmisch gebaseerd zijn op de melodie van spraak). Door spraaksamples te manipuleren en hetzelfde te doen met bijbehorende videobeelden ontstaat een nieuwe werkelijkheid. 

 

Bekende werken: Grab it! (1999), Tatatata (1996), Heartbreakers (1999) en Lipstick (1998). 

Voor meer info: www.jacobtv.net 

 

WEER EEN BIJZONDERE SAMENWERKING 

De Nederlandse Reisopera gaat met The News weer een bijzondere samenwerking aan met een kun-stenaar uit een andere discipline dan opera. 

 

Directeur Nicolas Mansfield: “Eigenlijk sta ik te springen om zijn werk in de huidige vorm op de Ne-derlandse podia en ‘het publiek van nu’ los te laten. Mogelijk is het z’n tijd ver vooruit. Hopelijk weet 

The News een kloof te dichten tussen het aloude operapubliek en toeschouwers die 

een extreem hoge toestroom van muzikale en visuele impulsen gewend zijn en iets 

volkomen nieuws willen ontdekken. Ik sluit niet uit dat toeschouwers van dit spektakel 

na de voorstellingen, de herkenbare tunes fluitend of neuriënd over straat zullen gaan. 

Ik hou het eigenlijk voor zeer waarschijnlijk.“ 

 

DE PERS OVER THE NEWS 

“Een overweldigend slot van een opera boordevol goede muziek die ook op een poppodium niet zou misstaan. En daarom gaan ze ook naar Paradiso Amsterdam.”- Tubantia

 

“Het is verbluffend hoe Nora Fischer en LOIRE het nieuws zingend je verleiden niet alleen naar de schermen maar vooral ook naar hen te kijken. Het nieuws blijkt uiteindelijk toch mensenwerk.”- Theaterkrant****

Artikel delen:

Reageer